Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Öthektáros labirintus a kiszombori kukoricásban

Kiszombor - Bölényt formáz az az útvesztő, amit Kiszombor határában vágtak lelkes fiatalok egy 5 hektáros kukoricatáblába. Kipróbáltuk: a labirintusban nagyon könnyű eltévedni, és legalább 40 percig tart, mire kijut belőle az ember.
Kukoricalabirintusban jártunk a hétvégén, Kiszombor határában. Az útvesztőt lelkes, lokálpatrióta fiatalok alkották meg egy 5 hektáros kukoricatáblában oly módon, hogy az fentről nézve bölényt formáz. A számtalan tévutat és kacskaringót rejtő alakzatot számítógéppel tervezték meg, majd a járatokat kapával alakították ki az 50 ezer négyzetméteres területen. A csapat egyébként hasonlókat az elmúlt években is készített nyaranta, csak éppen akkor Ferencszállás határában. Az egyik ötletgazda, Balázs Zoltán lapunknak elmondta: a helyszínváltás oka egyszerűen az volt, hogy Kiszombor határában találtak alkalmas táblát, és persze az is, hogy így saját falujuk turisztikai életét is fel tudják lendíteni.

Bölény a kukoricásban. Ezt kell végigjárni. Fotó: www.utveszto.hu
Bölény a kukoricásban. Ezt kell végigjárni.
Fotó: www.utveszto.hu

A labirintus bejáratánál – ahová percenként érkeztek az érdeklődők – azt hallottuk, hogy a 2–2,5 méter magas kukoricák között vezető út akkor is legalább 3 kilométeres, ha az ember a térképet forgatva mindjárt megtalálja a helyes utat. Egyébként viszont 5 kilométert is lehet bolyongani az ösvényeken, így akár 1 óráig is eltarthat a gyaloglás. Nekünk mintegy 40 percbe tellett, mire kijutottunk – igaz, nem a kijáraton, hanem csak a bejáraton át sikerült visszatalálnunk a kiindulási ponthoz. Odabent a sűrűben megannyi csapat, családi, baráti társaság bolyongott, és bár néhányan úgy döntöttek, a térképet eldobják, senkivel sem találkoztunk, aki ne érezte volna jól magát. Az útra azért vizet midenképpen érdemes vinni, és a cipő is ajánlott szandál vagy strandpapucs helyett – ha mindez megvan, az élmény garantáltan különleges és vidám lesz.

Megközelítés és nyitva tartás

A kukoricalabirintus Kiszombor határában, a faluközponttól 2,5 kilométerre található – az Óbébai úton lehet kijutni oda. Ez a szombati napokon a legegyszerűbb, mert akkor délután 3 és 5 óra között lovas szekér viszi ki az érdeklődőket. Hétfőtől csütörtökig délután 3 óra és este 8 óra között fogadják az érdeklődőket, péntekenként délután 3 órától, szombaton pedig délelőtt 10 órától éjszakáig. Vasárnap délelőtt 10-től este 10 óráig lehet barangolni a labirintusban – augusztus 9-éig,  utána ugyanis betakarítják a kukoricát. A látogatók a bejáratnál megváltott adományjegyekkel – mindenki annyit fizet, amennyit gondol – a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kört támogathatják.

Olvasóink írták

 • 4. Black&Red 2009. július 30. 11:45
  „Előre is bocs! tudom nem ide tartozik, de oda kell figyelni nagyon erre is!

  http://www.origo.hu/nagyvilag/20090729-nincs-penz-egy-veszelyes-zagytarozo-semlegesitesere-erdelyben.html

  Remélem megoldódik a probléma mielőbb!!!”
 • 3. napiszar 2009. július 28. 17:00
  „Ufókon ütöttek rajta a mezőőrök
  Kukoricatábla taposása közben ütöttek rajta Kiszombori mezőőrök két földönkívülin a falu külterületén található kukoricásban. A különös külsejű idegenek a kukoricatáblában próbáltak geometriai alakzatokat kialakítani, amikor az éber mezőőrök a helyszínre érkeztek. A mezőőrök a rövid szóváltást követően figyelmeztető lövést adtak le, majd égő terepjárójukat hátrahagyva elmenekültek. Hazánkban is egyre gyakoribb az idegen civilizációk károkozása a termésben, így számos helyen már alkalmaznak ufóijesztőket, amelyeket meglátva az idegenek elmenekülnek vagy legalábbis megzavarodnak, és más mezőgazdasági területén készítenek geometriai formákat.Hát így jött létre a kukoricalabirintus Kiszombor határában”
 • 2. qa 2009. július 28. 12:26
  „Hatalmas gratula a fiúknak!”
 • 1. napiszar 2009. július 27. 12:27
  „Tegnap elvesztettem a telefonom ebben a táblában,aki megtalálja megtarthatja ,kártyát adja le a T-mobilnál!Köszi előre is!Napiszar!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsön útlevéllel próbálkozott a libanoni férfi Nagylaknál

Tovább olvasom