Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Palota díszpolgárai: expolgármester és galambtenyésztő muzsikus

Csanádpalota - 1971 óta dolgozik a helyi politikában, miután polgármesterré választották, sorra alakultak az egyesületek Csanádpalotán. Perneki László munkáját díszpolgári címmel ismerték el – ugyanígy Kodrán Sándorét, aki 14 évesen már a felnőttek között focizott, zenét tanult, nemzetközi kiállításokat rendezett.
Perneki László 1971 óta tanácstag volt, akkor is többes választáson sikerült bejutnia a testületbe. A legutóbbi Csanádpalotai napokon díszpolgári címmel kitüntetett képviselő, aki 1998 és 2006 között polgármesterként vezette a települést, arról nevezetes, hogy az ő működése idején alakult a legtöbb civilszervezet és nemzetközi kapcsolat. – Nem miattam alakultak akkor az egyesületek, hanem mert akkor jött el ennek az ideje, és megkapták az önkormányzattól a segítséget – mondja Perneki László.

– Téved, aki azt gondolja, hogy a civilszervezetekből ki lehet venni egyetlenegy forintot is: csak hozzátenni lehet, és kell is, hogy elérjék a céljaikat, amivel az egész közösség gazdagodik. Most például a horgásztóra gondolok, a régen elgyomosodott, szemétlerakónak használt vízterület kitakarítására. Az a 800 ezer forint, amit erre a munkára adtunk, nem ért volna sokat, ha a horgászegyesület nem gondozza tovább a tavat, igazi gazdaként. Meg lehet nézni. Hasonlóképpen a lovas egyesülethez kötődik a régi vásártér rendbetétele, a futballpálya melletti játszótér is civilek keze nyomát viseli. A tanulság számomra az, hogy akármilyen nehéz anyagi körülmények között élnek az emberek, amikor hozzá tudnak tenni valamit a közösség boldogulásához, hozzáteszik. Főleg, ha olyan vezetőt sikerül választaniuk, aki szívvel-lélekkel dolgozik velük.

Perneki László és Kodrán Sándor. Megdolgoztak a reflektorfényért.
Perneki László és Kodrán Sándor. Megdolgoztak a reflektorfényért.

Díszpolgári címet kapott Kodrán Sándor is, a helyi civil élet fontos szereplője. Gazdálkodó családban nőtt fel, a katonaság után szeretett volna a Szegedi Nemzeti Színházhoz kerülni, klarinétosnak, de akkor a fiatalok – főleg, ha a származásuk „problémás" volt – nem mindig dönthettek szabadon a sorsukról. Kodrán Sándor a téeszhez került, traktoros is volt, közben 40 évesen érettségizett, és mezőgazdasági gépüzemelési szaktechnikusi képzettséget szerzett. Elmehetett volna a kedve a közélettől, de nem így történt.

– Párszor belém rúgtak az elmúlt ötven évben, de az ilyesmit sohasem szabad fölvenni. 14 éves koromban korengedménnyel focizhattam a megyei első osztályban, később az NB III-ban, tagja voltam a színjátszócsoportnak, zenét tanultam, majd galambtenyésztő egyesületet alapítottam Csanádpalotán – sorolja egy tevékeny élet legfőbb állomásait Kodrán Sándor.

– Közel száz díjat kaptam, 36 galambkiállítást rendeztem Csanádpalotán, ebből öt nemzetközi volt. A rendszerváltás után képviselővé választottak, amit tiszteletdíj nélkül vállaltam. Amikor megkérnek, tárogatón játszom. Most nyugdíjas vagyok, gazdálkodunk, és vannak még galambjaim, ha nem is annyi, mint régebben.

Olvasóink írták

 • 4. AN 2012. augusztus 24. 14:39
  „Hédi, egyet értek. Apukád is nagyon megérdemelné.”
 • 3. SpákHédi 2012. augusztus 24. 09:06
  „Még egyszer megpróbálom, hátha nem törlik: Én még szívesen gratulálnék díszpolgárként a falu első két ciklusának a polgármesterének. Természetes, hogy a mostani díjazottaknak is!”
 • 2. Egyolvasó 2012. augusztus 24. 07:18
  „Ott van ő is, csak biztos elbujt.:-))))”
 • 1. AN 2012. augusztus 23. 13:10
  „Már bocsánat, de ezen a képen Perneki úr és a jelenlegi polgármester, Kovács Sándor látható.
  Kodrán Sándor (sajnos) nem szerepel a fotón.
  Pedig jó lenne látni, nagyon sok szép pillanatot szerzett nekünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillagok háborúja a Hagymaházban

Különleges produkció zárja a Makói Muzsika idei programsorozatát: péntek este 9-től a műsorban még lézerkarddal is párbajoznak. Tovább olvasom