Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Pesten is segítik egymást a Makóról elszármazottak

Makó, Budapest - Az álláskeresésben is segíteni akar a fővárosba érkező makóiaknak a Budapesti Makóiak Közössége nevű Facebook-oldal. Egy hónap után 132 tagot számlál a csoport, amely csak a virtuális térben számít újnak: a régi pesti-makói klubnak tagja volt expolitikus és általa internáltatott polgár is.
19 tagja maradt a Makóiak Asztaltársaságának, amely Budapest ötödik kerületében, a Margit híd közelében, a Falk Miksa utcai Tóth kocsmában tartja összejöveteleit kéthavonta. Megbeszélik, mi újság odahaza, legutóbb pedig Kocsis Imre Makóról elszármazott festőművész gyűjteményes kiállítása volt a téma. Tóth Ferenctől, a makói múzeum nyugalmazott igazgatójától tudjuk, hogy e közösség elődje, a Makóiak Baráti Köre fénykorában, a 70-es, 80-as években több száz fős ismeretterjesztő előadásokat, irodalmi esteket rendezett.

– Amikor egy alkalommal arról beszéltem nekik, hogy szeretnénk a makói múzeumban egy skanzent, ketten azonnal felajánlották, hogy eljönnek, megépítik ők, így készült el a kovács- és bognárműhely – emlékezik Tóth Ferenc.

A politikamentes klubot Kiss Imre alapította: ő volt a város első kommunista polgármestere. Tóth Ferenc szerint nem nagyon szerették őt Makón – aztán a fővárosi klubban összejött és baráti viszonyba került olyan emberekkel, akiket régen az ő munkálkodása nyomán űztek el, internáltak...

Az új baráti kör már nem fehér asztal mellett, hanem a
Facebookon alakult. A Budapesti Makóiak Közösségét Kormány Gábor, egy ingatlanforgalmazással és -kivitelezéssel foglalkozó cég vezetője és párja, Szilágyi Éva operaénekes hozta létre egy hónappal ezelőtt. A közösség látványosan bővül, a szervezők már azt tervezik, hogy segítik a fővárosba kerülő makói fiatalokat, például az álláskeresésben, vagy telekocsi-szervezéssel, csereberefórummal. – A tagok kommunikálnak egymással, olykor együtt utaznak, az igazi áttörés az lesz, amikor sikerül őket összehozni egy találkozóra, ezt már szervezzük. Izgalmas lenne összejönni az idősekkel, a régi klub tagjaival is – mondta Kormány Gábor.Ez talán azért is érdekes lehet, mert kiderülne, az elmúlt hatvan évben változtak-e az okok, amelyek miatt Budapestre költöztek innen. – Tartottunk erről egy közvélemény-kutatást, még az elején – mondja Gábor. – Több választási lehetőség is volt, de a legtöbb szavazatot ez kapta: „A munkámban több lehetőség és jobb megélhetés várt Budapesten". A második: „Csak Budapesten kaptam a szakmámban munkalehetőséget, azért élek itt". A harmadik helyezést „A főiskola után itt indult el az utam" kapta, a negyediket „A szerelmem miatt költöztem ide". Csupán egyvalaki nyilatkozta, hogy azért költözött Budapestre, mert elvarázsolta a város kulturális és művészeti élete.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb baleset az elkerülőn

Totálkárosra tört két személyautó, amikor az M43-as autópálya Makó-Rákosi lekötőútjának kereszteződésében összeütköztek csütörtökön délután. Az egyik sofőrt korházba szállították. Tovább olvasom