Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Pingpong Makón: kis edzőterem, nagy lelkesedés

Tizennyolc-húsz fő alkotja a makói ASS MSVSE asztalitenisz szakosztályát. Bár az edzőterem szűkös, a sportolók lelkesedése töretlen: minden hétfőjük és szerdájuk a pingpongozásról szól.
1974 óta működik Makón Asztalitenisz szakosztály a Makói SVSE-ben. Negyven éve alatt sok minden történt: a nemzeti bajnokság több szintjén képviseltették magukat a makói sportolók. Most a megyei harmadosztályban játszanak nagy sikerrel, Csetle Zoltán vezetésével. Az egyesületbe összeszokott, remek társaság jár: jelenleg húsz versenyző edz itt a tízévesektől a kamaszokig. Vannak, akik csupán hobbiszinten pingpongoznak: a Sportágválasztó nap után kaptak kedvet az asztaliteniszhez, de akadnak lányok is, igaz ők kevesebben vannak.

Ők már választottak maguknak sportágat. A szerző felvétele
Ők már választottak maguknak sportágat.
A szerző felvétele

– Két éve járok ide pingpongozni, nagyon jól érzem itt magam – mondja Ferenczi Hunor, aki azért választotta ezt a sportot, mert itt nem kell futni – tette hozzá viccesen. A negyedik osztályos fiú már versenyzett is: saját korosztályában első lett. Azonban nem Hunor az egyetlen tehetséges pingpongos Makón. Sok reménység jár ide, akik hetente kétszer, hétfőn és szerdán edzenek. Igaz, a profizmushoz több kellene, de az edző nem elégedetlen. – A tavalyi év volt az első, hogy a gyerekekkel megmérettettük magunkat a megyei bajnokságban, amelyben nem mi lettünk az utolsók. Nekünk már ez nagy öröm – mondja Csetle Zoltán. Októberben egy szegedi versenyen is részt vettek, ahol a 2-4. osztályos fiúk kategóriában a makói Torma Ottó az első, míg Ferenczi Hunor a harmadik helyet szerezte meg. Nyílt kategóriában pedig Bakai Balázs végzett harmadik helyen.

A versenyeztetéshez és a felkészüléshez szinte minden adott: az egyesület nagyban támogatja a csapatot, biztosítja az eszközöket, felszerelést. Egyetlen dolgon kellene változtatni csupán, mégpedig az edzőtermen. A Szent János téri épület ugyan állandó helyet biztosít a sportolóknak, de az nem elég tágas. – Ennyi gyereknek öt-hat asztalt kell felállítani, de ahhoz kevés helyünk van: két termet használhatunk az egykori szakközépiskolában, és azok sem kifejezetten edzőteremnek lettek kitalálva – fogalmaz az edző. „Abban reménykedünk, hogy még idén megoldódik a teremkérdés." A mindig lelkes edző derekasan helyt áll: egyetemista, Szegedről jár át oktatni, ő maga is versenyez a szegedi ATSK-ban, e mellett ott segít, ahol kell. Szervát tanít a kicsiknek, fogásokat magyaráz a nagyobbaknak, egy-egy verseny előtt pedig lelkileg is felkészíti versenyzőit.

Zoltán szerint a pingpong komoly fizikai állóképességet kívánó sport. Összetett: a mozgásra és az agytornára egyaránt szüksége van annak, aki ütőt ragad. Ennek ellenére bátran ajánlja mindenkinek, hisz a játék önfeledt öröme elfeledteti az edzés utáni izomlázat; az ugyanis minden porcikában jelentkezik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai sofőr bukott le a román rendszámú BMW-vel

A spanyol hatóságok körözték azt a román BMW-t, amit egy kínai férfi vezetett és a magyar… Tovább olvasom