Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Polgárőrökkel járőröztünk Makón

Makó - Egyenruha, zseblámpa, kézi adóvevő – ilyen felszereléssel vágnak neki az éjszakának a polgárőrök Makón. Kíváncsiak voltunk, milyen egy bevetésük, ezért velük tartottunk szombaton.
A szolgálat, amit mindenki önként, térítés nélkül, a szabadidejében végez, a helyi iroda előtt, a főtéren kezdődött Makón. Vancsó Ferenc alelnök, aki civilben biztonsági őr a bíróságon, csapatokra osztotta a 14 fős társaságot: három közülük gyalogosan vette nyakába a várost, és az ifjúsági klub, a Kelemen-ház, illetve a főtér szemmel tartása volt a feladatuk, egy kisebb egység viszont a 15 éves Lada Nivába ült, s a vasútállomás környékén, a lakótelepeken és Honvéd városrészben járőrözött. A kocsiról megtudtuk: régen a mentősök ügyeleti autója volt, az üzemanyagot önkormányzati támogatásból veszik. A makói polgárőr egyesület létszáma 40-50 fő között ingadozik.

Miközben Vancsó Ferenc az eligazítást követően lassú, szemlélődésre alkalmas tempóban haladt az autóval, elmesélte: a közhiedelemmel ellentétben az egyenruhás polgárőrök nem csak jelenlétükkel javítanak a város közbiztonságán. Igaz, intézkedési joguk nincs, ahhoz mindig a rendőröket hívják, de azért nem tehetetlenek. A betakarítási szezonban például a városba vezető utaknál megfigyelték a terményt szállító kocsikat, és ha gyanússal találkoztak, szóltak a rendőröknek – nemegyszer igazuk lett. Volt, hogy egy hajnalban botorkáló részegen akadt meg a szemük, akiről kiderült, hogy körözött bűnöző. A leglátványosabb akció, amiben részük volt, egy betörő elfogása volt. Egyikük észrevette, hogy valaki beugrik az egyik kisbolt kapuja felett, szólt a többieknek, mire körbevették az épületet. A betörő ezt látva nem mert kijönni, végül a kiérkező rendőrök hozták ki.

Vancsó Ferenc két társa, Karácsonyi György villanyszerelő és Szirbik Ildikó gondozónő arról mesélt a körút alatt, miért lett polgárőr: mindketten személyes indíttatásból, mert van olyan rokonuk, ismerősük, aki ezzel foglalkozik, s mindketten úgy gondolták, ez hasznos eltöltése a szabadidőnek. És a jelek szerint eredményes is – a szombat éjjel csendes volt, elég volt a polgárőröknek csupán megjelenni a szórakozóhelyek környékén; nem volt kocsifeltörés, garázdaság, és rongálás sem történt sehol.

Olvasóink írták

 • 18. kismocsok 2010. december 02. 22:06
  „Tony_Soprano, és még egy páran, tudjátok akiket ismerek polgárőröket tudom milyen sokat tesznek a falunkért és nem csak 10% az aki rendes és ténylegesen megvédik mások vagyonát ingatlanját, de ti csak pocskondiáztok de senki nem menne ki a helyükbe vagy igen? Mielőtt bárki azt hinni polgárőr vok , hát nem csak valahogy nem bírja a gyomrom bevenni azt amiket összehordtok, nem tudom nálatok milyenek a polgárőrök de nálunk tökéletesen működik és ha kint a főúton baleset van akkor ott is helytállnak és nem azért mert fontoskodni akarnak hanem mert úgy érzik ezzel is sokat tesznek azért, hogy a bűnözés lejjebb menjen vagy netalán ne legyen egy faluban sem vagy városban:) Ja és még valami nézzetek már utána annak, hogy a mostani jogszabály szerint mit tehetnek és mit nem a polgárőrök:)
  Ehh csak az időmet vesztegetem veletek:P”
 • 17. miklos35 2010. december 02. 15:23
  „Akcióban újra a "mókus örs"!”
 • 16. 3évesférfi 2010. december 01. 20:05
  „12: Nem vágom, miért kell kvázi ellenségként tekinteni a polgárőrségre, mintha az lenne a céljük, hogy elvegyék az értékeidet, vagy hogy "megüssenek". Mitől félsz, ugyan miért ütnének meg?
  Pénzt nem kérnek, megpróbálnak figyelni helyetted. Ha baj van, jó ha valaki épp arrajár. Mi ezzel a probléma? Ajvékolnak itt a népek a közbiztonság miatt, aki meg tenne érte valamit, azon a nyelvüket köszörülik, meg kiröhögik, hogy hogy néz ki, meg hogy MEG AKARNAK ÜTNI.”
 • 15. 3évesférfi 2010. december 01. 19:54
  „11: Persze, én írtam a cikket és én tudok mindig minden szupertitkos információról a városban, amit senki más még csak nem is sejt. Én vagyok a Piaci Hírszerző, a Kistérségi Leleplező, a Fehérházi Sunyifigyelő.”
 • 14. dédi8 2010. december 01. 18:14
  „Pont ezt akartam írni én is.
  Hogy van az, hogy a börtönben pihenő, hízó és gyógyuló elítéltnek a rokkant nyugdíja és segélye az elzárás alatt nem szűnik meg, csak felfüggesztésre kerül. Mikor szabadul egy összegben megkapja: még az elzárás árát sem vonják belőle. Komolyan mondom, hogy jó lenne, ha valaki utána tudna nézni, hogy ez évi szinten mennyibe kerül nekünk adófizetőknek. Lehet, hogy megérne egy parlamenti vizsgálatot is.”
 • 13. Penyákdűlő 2010. december 01. 18:08
  „He nemá...
  Jogom van a szórakozáshon, néhogymán égy kis idijóta mögmoggya, hogy nem szórakozhatok.
  A czigány embörnek szórakozni köll. Sok évig ül igasságtalanul a börtönybe. Oszt mikó kigyün, főveszi az évek alatt felszaporodott segílykét, oszt mögy szórakozni. Nem löhet mögállítani.”
 • 12. KamuNeni 2010. december 01. 16:50
  „Nem az a fontos hogy neznek ki hanem hogy mileyn eredmenyt ernek el avval amit csinalnak. A masik meg ha nncs hataskoruk akkor nem is kell rajuk hallgatni mert semmit az eg vilagon nem csinalhatnak torvenyileg csak figyelhetnek es bamulhatnak rad. Ha megutnenek akkor joggal utod vissza hisz semmi joguk nem volt hozza es az mar testi sertesnek szamitana a birosag elott.

  Sot ha a varos tamogatja oket es megutnek akkor a varos epp ugy felelos a testi sertesert mivel az o megbizasukbol vagy jova hagyasukkal mint partner mukodnek egyutt es tevkenykednek az utcan.

  Jogilag ha nincs semmi hatalmuk akkor meg figyelni se figyelhetne,k mert az meg zaklatasnak minosulhet egy igazi birosag elott.

  Jogilag semmi mas mint egy vigilante organizacio de ha a varos biztameg oket akkor meg partnerek a fenti garazdasagokban ha ra kerul a sor. nagyon a szeelen jarnak a godornek jogilag. Ami ugye egy igazi birosag elott szamitana csak es nem egy puppet birosag mint a magyar.”
 • 11. mszp 2010. december 01. 15:17
  „3évesférfi
  Aki fontoskodik az te vagy. Én is tudok ezt azt egy két polgárőrröl . Na ne kezdjük már részletezni. Esetleg te írtad a cikket?!”
 • 10. 3évesférfi 2010. december 01. 14:33
  „8: Nem tudsz te semmit, csak fontoskodni meg a szádat jártatni.”
 • 9. martonosie 2010. december 01. 13:06
  „Hogy ki hogy néz ki, az általában adottság. A péket sem nézed meg, hogy milyen kinézettel gyúrja a tésztát, de ha már a hasonlatnál tartunk Neki legalább fizetnek.
  Biztos, mint minden szervezetben és mint a legtöbb szakmánál akadnak akik nem a legszuperebbek, de ezen lehet változtatni.
  A szervezet kapui nyitva állnak, bárki jelentkezhet, aki javítaná saját személyével a szinvonalat. Fel is veszik, ha büntetlen előéletű, fogadalmat és sikeres vizsgát tesz a kötelező tananyagból. Már meg sem említem, hogy ez a jó kiállásu mindenben makultátlan állampolgár... aztán majd kitéve magát alábbi jó és rosszindulatú megjegyzések céltáblájának, önként szabadidejében óvja a többség álmát stb.
  Valamilyen rejtélyes oknál fogva... azért nem tolongnak felvételre az emberek.....
  De lehet nyugodtan kritizálni és ítélkezni... hiszen ez itt megszokott.... és gondolom a könyebb út!”
 • 8. Tony_Soprano 2010. december 01. 12:52
  „3évesférfi:)
  Tudok köztük olyat aki évekig jogosítvány nélkül vezettet , tudok még sokról sokat:D Na innen a 10 %”
 • 7. 3évesférfi 2010. december 01. 12:34
  „6: Honnan jött ki neked ez a vitathatatlan 10 százalék, te kis helyi informátorkirály? Ezek az emberek próbálnak tenni azért, hogy rend legyen a városban, akkor amikor te alszol otthon vagy a neten okoskodsz a felháborító közbiztonságról.”
 • 6. Tony_Soprano 2010. december 01. 03:56
  „kismocsok 2010.11.30. 23:27
  Nem sértettek meg, nem tartóztattak fel:) Csak mint itt előttem írták nézz már végig rajtuk:D No ez is egy hálás téma, mármint a polgárőrség.
  Mint minden olyan szervezetben, ami szem előtt van, óhatatlanul találunk okosat, normálisat, de tahót és naaagyon hülyét is, így a polgárőrök között is természetesen. Az azonban szerintem vitathatatlan, hogy a 10% tisztességes és aki a szabadidejét áldozza fel ellenszolgáltatás nélkül azért, hogy a zsarukkal együtt tekeregjen, nem egyszer a saját kocsijával, saját benzinjéből, azt hiszem az becsülendő:) Ja nem vagyok magamtól el szálva:D”
 • 5. kismocsok 2010. november 30. 23:27
  „Tony_Soprano, csak annyit, hogy remélem nem fogsz olyan helyzetbe kerülni, hogy a polgárőrök segítségét kérd, tudod vannak olyan emberek olyan polgárőrök akik valóban fontosnak tartják, hogy naponta a városodba vagy faludba körbejárjanak és vigyázzanak mások értékeire, szal sztem te nagyon lepocskondiázod az ő munkájukat, gondolom 1x megsérthettek vagy netalántán feltartóztattak valamilyen okból és ezért vagy ilyen igazságtalan hozzájuk? Valóban nem rendőrök de ha a te értékeidet mentik meg azzal, hogy elfognak egy rablót akkor is ez lesz a véleményed?:P Vagy ha egy családtagodat védik akkor se érjenek hozzá? Nos?
  Sztem nagyon elvagy szállva valamaiért:P”
 • 4. magdi1970 2010. november 30. 16:53
  „szentmiki 2010.11.30. 16:08
  Megnézted már hogy néznek ki ezek a polgárőrök:) Nevetségesek. Főleg akiket én ismerek:D”
 • 3. Tony_Soprano 2010. november 30. 15:06
  „Nyomatékosan mindenki figyelmébe: a polgárőr, a biztonságiőr, stb. NEM RENDŐR. Nem kell neki megállni, nem inthet le, nem érhet hozzád, nem szólhat hozzád. Keménykednek, pattognak, fontoskodnak, holott pontosan ugyanannyi joguk van, mint bármelyikünk. Ha a polgárőr keménykedik, elő a kamerás mobil és felvenni.
  Ha a telefon elveszi, akkor rablás, ha megüt, akkor testi sértés (vagy garázdaság). Ha fenyegetéssel rá akar venni valamire, vagy utasít, az meg kényszerítés.Valahogy tojok rá, hogy milyen "szent" küldetés a feladatuk. A péknek meg a kenyerem köszönhetem - a nélkül nem lenne igazi a reggelim. A pék mégsem adja ki magát hatóságnak. Ha esetleg megpróbálná, hát azt hiszem igen jogosan lennék felháborodva.”
 • 2. cucusz 2010. november 29. 12:56
  „Vajon azt tudják-e a makóiak, hogy hetente, legalább egy, ha nem több betörés van a városban? Igaz erről nem igen ír a délvilág.”
 • 1. zoltanszabo 2010. november 29. 11:24
  „Köszönet az önzetlen polgárőröknek!
  Béke és nyugalom a városban. Rendbontás esetleg péntek, szombat éjjel amikor a részeg fiatalok mennek hazafele.
  A lakosság nagy többsége otthon a meleg szobában békésen alszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerenádot ad Luigi: az új lemez már a negyedik

Makó - Először 16 évesen, egy helyi tehetségkutató versenyen aratott sikert ifjabb Kóczé Lajos, most… Tovább olvasom