Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Rámpa van Makón a közösségi háznál, csak nem lehet ráhajtani

Rámpa van Makón a közösségi háznál, csak nem lehet ráhajtaniNacsa Erzsébet személyesen is ismer még két mozgáskorlátozottat, aki örülne a bejáratnak. Fotó: Szabó Imre
Makó - Hiába van rámpa a milliókból korszerűsített újvárosi katolikus közösségi házhoz Makón, a kereskesszékesek nem tudják használni, mert nem épült kapu a kerítésre ott, ahol fel lehetne rá hajtani. A plébánia őszre szeretné pótolni az elmaradt beruházást.
– Amikor legutóbb, virágvasárnapkor eljöttem az újvárosi plébánia közösségi házába, a paplak bejáratán keresztül jöttem be az elektromos mopeddel – mesélte a 79 esztendős makói Nacsa Erzsébet.

– Onnan egy segítőkész fiatalember vitt be a paplakon keresztül, ahol lépcsők vannak. Nagyon megalázó volt, el is sírtam magam.

Az idős asszony születése óta mozgáskorlátozott. Mint mondja, a Szent László király nevét viselő újvárosi templom közösségi házként is funkcionáló plébániáját, ahol gyakran tartanak különböző egyházi rendezvényeket, szertartásokat, nagyon ritkán látogatja, mert alig tud bejutni.
Nacsa Erzsébet személyesen is ismer még két mozgáskorlátozottat, aki örülne a bejáratnak. Fotó: Szabó Imre

Pedig az épület akadálymentes – legalábbis elvileg. Arról, hogy a plébániát 39 millió forintos pályázati támogatásból minden környékbeli számára nyitott közösségi hellyé fejlesztették, bővítették, 6 évvel ezelőtt számoltunk be. Az akadálymentesítés felemás módon sikerült, hiszen a főbejárathoz valóban felvezet egy rámpa, de a rámpához csak nagy kerülővel, fal mellett vezető, keskeny, hepehupás úton lehetne eljutni a paplak bejáratán keresztül. A másik lehetőség a paplakon keresztüli átjárás – kézben cipelve, a lépcsők miatt.

A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha egy kaput nyitnának a kerítésre ott, ahol a rámpa indul. Nacsa Erzsébet elmondása szerint ezt négy éve szeretné elérni, többször kérte már. Nem csak magának: az újvárosi hívek között több kerekesszékes van.
_%
Pálfai Zoltán%_ makó-belvárosi plébános, akihez Újváros tavaly augusztus óta ismét tartozik, azt mondta, őt személyesen ezzel a panasszal még nem keresték meg. A kapu készítését tervezik, előzetes felmérést már végeztek is a helyszínen – őszre szeretnék a problémát megoldani. Hozzátette: ez nem lesz olyan egyszerű, mint első pillantásra tűnik, hiszen például a kerítés melletti kerékpárút, illetve a főbejárat rámpája között szintbeli különbség is van, amit ugyancsak át kell hidalni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élő csocsó a Hagymaháznál

Élő csocsó a Hagymaháznál
A csocsózás aratta a legnagyobb sikert tegnap a Makói Fiatalok Akadémiáján, azaz a Mafia programsorozatában. Tovább olvasom