Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Reggelenként 18 fokban ülnek a diákok

Makó - Reggelente csak 18 fokos a tantermek levegője a makói Galamb József szakközépiskolában, de nem azért, mert nincs pénz fűtésre, hanem mert a kazánok régiek. Három hete javítgatják őket – és 8 éve szeretnék modernizálni az egész rendszert. Ez azért is nehézkes, mert az iskola működtetője és tulajdonosa nem ugyanaz.
A diákok szülei szóltak, hogy valami biztosan nincs rendben a Makói Oktatási Központ Galamb József tagintézményében, mert ha nem is hidegben, de hűvösben ülnek reggelente a gyerekek. Egyikük emlékeztetett, a tévéhíradó tudósított arról, hogy Pest megyében 18 iskolában nincs fűtés, mert a fönntartó, a megyei önkormányzat nem tudja kifizetni a számlákat. Makón azonban nem ez a helyzet: Horváth Zoltán igazgató kérdésünkre azt mondta, nincs ilyen problémájuk, van pénz a számlákra. Igaz, hogy reggel 18 fok körüli a tantermek levegőjének hőmérséklete, de ezt napközben sikerül 19–21 fokra föltornászni. Azért megy nehezen, mert a hat kazánból, amely ide szolgál, egy teljesen körberepedt, használhatatlanná vált, másik kettőt pedig javítani kell.

– Harmadik hete tart, hogy a szerelők megpróbálnak lelket verni beléjük, aztán jön a próbaüzem, és megint kiderül valami hiba, úgyhogy 700 ezer forintnál tartunk, és a fűtésrendszer most már 24 órás felügyeletet igényel – mondta az igazgató.

Az ideális hőmérséklet tanteremben 20–22 fok, műhelyben pedig 17–18. Horváth Zoltán azt mondja, a meleg vizet a főépületbe átvezető cső szigetelése is tönkrement, ami 20 százalékos hőveszteséget eredményez.
Most a tanuláshoz is fel kell öltözni.  Fotó: Schmidt Andrea
Most a tanuláshoz is fel kell öltözni.
Fotó: Schmidt Andrea

Szóval a torka is véres már ennek a rendszernek, amelyet lassan 8 éve szeretne modernizálni az intézmény, de eddig erre nem volt mód.

Legutóbb erről idén nyáron írtunk: az iskolát fönntartó megyei önkormányzat be tudott adni egy pályázatot, amelynek révén 67 millióból pelletkazánokra cserélnék a gázt használó fűtést. Ez a megoldás azonban az épületek tulajdonosának, a városi önkormányzatnak nem tetszett a várható füst miatt. Előzetesen hozzájárult a pályázathoz a városi képviselő-testület, de az építésiengedély-kérelemhez nem, hatástanulmányt kért a beruházásról. Ha ez simán intéződik, új kazánok akkor se lettek volna mostanra, legföljebb tavasszal hozzá lehetett volna fogni az átalakításhoz.

A két önkormányzat képviseletében tegnap egyeztetett Ádók János alelnök és Buzás Péter polgármester. Ádók lapunknak azt mondta, nekik az a fontos, hogy a gáznál olcsóbb és korszerűbb fűtési módot találjanak, és bár van egy élő pályázatuk a pelletre, megvárják a város ajánlatát, amely a termálalapú központi fűtés bevezetésére vonatkozik, hátha az kedvezőbb. Buzás Péter ugyanezt mondta, azzal kiegészítve, hogy a város is olcsóbb távfűtést akart, ezért fogott bele a termálprojektbe, amely most a végéhez közeledik. Makó érdeke, hogy a rendszerbe minél több fogyasztó kapcsolódjon be, mert így csökken a fajlagos költség, ezért látnák szívesen az iskola csatlakozását. Hamarosan újból egyeztetnek.

Olvasóink írták

 • 17. dédi8 2011. október 27. 20:28
  „Kedves makovaros!
  Rossz híreim vannak a számodra!
  A hőn szeretett főnököd akadályozta meg a fűtés korszerűsítését. 67 millió forintért új, korszerű kazánok kerültek volna beépítésre, de a főnököd szerint a fürdőre vitte volna a szél a füstöt. Mondom új korszerű gáz és pellet kazánok, melyeknek már vajmi kevés füstje van. Nemcsak a gazdád beszédeit kellene olvasnod, hanem más független hírforrásokat is, bár sejtem, hogy téged nem az igazságért tartanak.
  Igen, rákapcsolhatnák a fűtést a város termálvizére is, melyet szintén pellet és gázkazánokkal kell felfűteni a kívánt hőfokra.
  A másik rossz hírem, hogy 23 éves kor felett már nem járhatsz a sokat szidott iskoládba, igyekezned kell, hogy megtanulj helyesen írni!”
 • 16. scott1 2011. október 25. 08:13
  „Szerencsétlen nem meghallgatni minden kritikát! A szlenggel élve, még ha az almás is :)”
 • 15. eldorádó 2011. október 24. 20:48
  „7. SP
  felháborító a cinizmusod!”
 • 14. makovaros 2011. október 24. 20:17
  „6. Szerintem a kollégiumban melegebb volt mi az iskolában (mikor még ott is voltak termek) Bár tavaly mikor felnéztem a volt koleszbe, akkor is jobb idő volt.”
 • 13. zoltan1 2011. október 24. 17:04
  „Jó lenne névtelen gyanúsítgatás helyett felkeresni az igazgatói irodát és konkrét kérdések feltételével tájékozódni.
  Gondolom erre nem fog sor kerülni, kedves "tanár úr"!”
 • 12. makovaros 2011. október 24. 14:55
  „Különös fűtési rendszer van a suliba. Míg több teremben kb teljesen hidegek a radiátorok. addig már a tanári folyosón elég jó idő volt. (akkor gondolom a tanáriba is) Kicsit fura.”
 • 11. sztuncike 2011. október 24. 13:07
  „6. triatlonos
  (Ami a műszaki tartalmat jelenti, szerény hőtani ismereteim szerint egy fűtés annál gazdaságosabb, minél közelebb van a hőforrás az objektumhoz.) Valószínű ebben a városban másképpen működik :D Mint Rátóton...... sose tudni mi a jó......”
 • 10. makovaros 2011. október 23. 19:43
  „7. Hátha neked kéne 18 fokban ülni nem tom tetszene-e? Sőt tavaly volt hogy 13 fok se volt.”
 • 9. dédi8 2011. október 22. 17:24
  „Kire, mi?”
 • 8. IVY 2011. október 22. 10:46
  „Miért nem nyáron, az iskolafelújítások időszakában próbálgatták a fűtést?
  Jellemző!”
 • 7. SP 2011. október 22. 09:23
  „Nem 1 tragédia a 18 C fok
  fiatal, hormonoktól tomboló korban, élénk vérkeringéssel.

  Csökken
  az órán az aluszékonyság. Javul az állóképesség a figyelem. Milyen katonák lesznek, vagy nem lesznek ezek a srácok.
  A hűvösebb levegő oxigéntartalma is magasabb, jobb.

  Bezzeg
  az éjszakai hidegben bandázva fel sem merül a kérdés, hogy hány fok van.
  Vagy az anyag, a szesz besegít?”
 • 6. triatlonos 2011. október 22. 06:24
  „Ezek a problémák 5 évvel ezelőtt is megvoltak. Abban az igazgatónak igaza van, hogy minden munkavégzéshez szabványban előirt munkahelyi hőmérséklet tartozik. Ezek szerint amikor még a kollégiumban is voltak osztálytermek, az akkori 13-14 C fokos osztálytermekben a "pedagógia" nehéz fizikai munkának számitott. Ezt az akkori vezetésnek számtalanszor szóvá is tettük eredménytelenül. Azt örömmel tapasztalom, hogy a jelenlegi 18 C fokban a "pedagógia" már könnyű fizikai munkának számit. Ennyit fejlődött a világ.
  A probléma könnyen elkerülhető lenne, ha a tulajdonos és a fenntartó azonos lenne, mert akkor nem lenne szükség annyi egyeztetésre, és ilyen apró ügyek nem rabolnák el a polgármester különösen drága idejét.
  Ami a műszaki tartalmat jelenti, szerény hőtani ismereteim szerint egy fűtés annál gazdaságosabb, minél közelebb van a hőforrás az objektumhoz.”
 • 5. makovaros 2011. október 21. 14:38
  „Itt vannak további hozzászólások, érdemes őket elolvasni. http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/hideg_van_az_iskolaban/2245985/

  Azt se értem hogy a keri felújításakor amikor a kazánokat cserélték, azokkal milett? Egyik ismerősöm mondta hogy ott vannak a galambba. Miért nem szerelik össze azokat?”
 • 4. gavallér 2011. október 21. 14:30
  „Ha az osztály létszáma háromszor annyi lenne mint a képen látható akkor a tizennyolc fok is sok lenne.”
 • 3. deszkás 2011. október 21. 14:01
  „Egyik ezért a másik azért,nem jó. Egyik füstöl (mert mit csinálna ha vissza az őskorba) a másik a termálproject bizniszéhez kell(ene).”
 • 2. tótkomlósi 2011. október 21. 09:26
  „Pató Pál úr feltámadt!

  Ennyi dilettáns bürokratát a világ nem látott egyhelyen!

  Mindent húznak mint a rétest.”
 • 1. qrumpli 2011. október 21. 08:56
  „Ritka hozzáértésről tett tanúbizonyságot a cikk írója.
  Az érdekes az hogy mikor készitették a fűtésrendszert vagy teljesen diletánsok voltak vagy pedig utólag kötöttek hozzá hozzánemértő módon további fogyasztókat.
  Valószinü mikor készült kiszámolták az épület hőigényét.
  Nem az öregségben kell a hibát keresni.
  Persze követelőzni meg nyafogni az sokkal egyszerübb.
  (egy hozzánemértő)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hideg van az iskolában

Makó - Reggelente 18 fok van a tantermekben a makói Galamb József szakközépiskolában, de nem azért,… Tovább olvasom