Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Rémhír, hogy bezárják az Erdeit

Makón elterjedt a hír, hogy bezárják az Erdei Ferenc Kereskedelmi és Közgazdasági Szakiskolát. Az igazgató és a fenntartó képviselője cáfolta, hogy lakat kerülne az intézményre. Martonosi György, a megyei önkormányzat oktatási bizottságának elnöke hangsúlyozta: egyetlen megyei fenntartású iskola sincs veszélyben.
Kémiaóra a makói Erdei Ferenc szakiskolában. Fotó: Szabó Imre
Majdnem kiejtette a kezéből a telefonkagylót Széll Sándor, az Erdei Ferenc nevét viselő makói kereskedelmi és közgazdasági szakiskola tavaly kinevezett igazgatója, amikor egy szülő a arról kért tőle tájékoztatást, hová írathatja majd be végzős, nyolcadikos gyermekét, ugyanis azt hallotta, hogy az iskola megszűnik, esetleg összevonják egy másikkal. A direktor azóta több helyről is hallotta a szóbeszédet, mások is érdeklődtek az ügyben. Széll Sándor értetlenül áll a dolog előtt. Nem tudja, honnan indult a nagy múltú, 74 éves iskola végét jósoló rémhír.

Tény, hogy sokfelé van hasonló szakképzés megyeszerte, ez azonban a direktor szerint inkább azt mutatja, hogy van igény erre az oktatásra – ráadásul végzős diákjaik nemigen szoktak panaszkodni, hogy nem tudnak elhelyezkedni. A diáklétszámmal sincs gondjuk: szeptemberben is el kellett küldeni túljelentkezés miatt fél osztályra való diákot. Jelenleg 310-en járnak az Erdeibe, közülük 75 elsős. Az igazgató szerint teljesen ésszerűtlen lenne az iskola megszüntetése, hiszen nemrégiben újították fel másfél milliárd forintból az intézmény kollégiumát és sportcsarnokát.

A megye iskolái

A Csongrád megyei önkormányzat tizenhat középfokú iskolát működtet a megyében – tudtuk meg a megyei közgyűlés oktatási bizottságának elnökétől. Martonosi György hangsúlyozta: bár a kormány megszorító intézkedései miatt nehéz helyzetbe kerültek az oktatási intézmények, nem zárnak be vagy vonnak össze egyetlenegy megyei fenntartású iskolát sem.

Széll Sándor nem tud másra gondolni, mint hogy esetleg egy budapesti kereskedelmi szakiskola országos visszhangot kiváltó tervezett bezárása okozhatott félreértést egyesekben. A makói Erdei ezzel szemben a szakoktatás megújítására, valamint fejlesztésekre és beruházásokra készül.

Az információval kapcsolatban megkerestük az iskolát fenntartó megyei önkormányzat oktatási, ifjúsági és sportbizottságának elnökét is. Martonosi György elmondta: még ötlet szintjén sem merült fel az Erdei Ferenc Kereskedelmi és Közgazdasági Szakiskola bezárása vagy összevonása más tanintézménnyel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már készülnek a virágos tavaszra

Makó készül a tavaszra. Idén várhatóan huszonkétmillió forintot költenek majd a Maros-parti város… Tovább olvasom