Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Rokonok csatája a makói választáson

Ügyvédként már többször szembekerültek a tárgyalóteremben, most a választásokon is megmérkőzik egymással Makón a liberális nagybácsi és a jobboldali unokaöcs: Siket István és Kotroczó Béla. Pártszimpátiájuk régóta változatlan, gyakran vitáznak politikáról a vasárnapi ebédek után, de tisztelik és szeretik egymást; Kotroczó a nagybácsi példáját látva döntötte el, hogy ő is jogász lesz.
A makói ügyvédek reggeli kávézás közben már akkor politizáltak, amikor ez még nem volt divat – és nem is volt ildomos. Siket István úgy emlékszik, hogy a munkaközösség klubhelyiségében párszor olyannyira belemelegedtek a vitába, hogy az ajtón kopogó ügyfelek döbbentették rá őket, már elkezdődött a munkaidő. Egyszer valaki emiatt panaszt is tett, és a munkaközösség vezetőjének kellett magyarázkodnia. Siket István szerint már akkor kiderült, kinek milyen a beállítottsága: Rácz Árpádról, a későbbi önkormányzati képviselőről hamar megtudták kollégái, hogy a nemzeti kérdések elkötelezett feszegetője. Elgondolkodtató, hogy az akkori közösség politizáló tagjai az elmúlt tizenhat évben ugyanott maradtak, ahol voltak; „nem fordított köpönyeget senki" – mondta Siket.

Ő viszont a liberális eszme híve lett, és ez jelentős részben a neveltetés következménye. Édesapja műszerész és lakatos volt, mesterember, aki képezte magát, olvasott. A magyar történelem, Trianon következménye, az elcsatolt területek magyarságának sorsa gyakran szóba került otthon – de a munkaközösségben is. A modern magyar politikai vitakultúrának csak tizenöt éves múltja van, az ügyvédi szakmának az érveléssel kapcsolatos írott és íratlan szabályai azonban évszázadosak. Ezek megengedik az ellenfél érveinek bírálatát, de pontosan kijelölik a határt is. Ezeket persze át lehet lépni, de olyankor a bíró általában közbeszól: tessék a tárgyra térni, ügyvéd úr. A politikai vitában ritkán van jelen bíró – a választó csak a szavazatával bírálhat.

– Sokszor a mi politikai természetű vitáink is szenvedélyesek, de egymás személyét mindig tiszteletben tartjuk – mondja a jobboldali Kotroczó Béla, akinek szintén sokat jelentett a nagyszülői ház miliője. Az ő életére, pályaválasztására egyik mostani ellenfele, édesanyjának testvére is hatással volt: mint mondja, ő gimnazistaként döntötte el – amikor látta Siket Istvánt munka közben –, hogy ugyanezt a pályát választja.

– Azóta többször is előfordult, hogy perben szembekerültünk egymással, ilyenkor elhangozhat, hogy kolléga, téves a jogértelmezése, ez azonban nem jelent családi problémát soha – mondja Kotroczó. – Mint ahogy azt a szabályt is pontosan betartjuk, hogy saját ügyeinkről – az ügyfél érdekeit maximálisan tiszteletben tartva – nem beszélgetünk. Ez egyébként mindig így volt a munkaközösségen belül is. Most viszont nagyon várom, hogy legyen egy nyilvános vita, mert bár nem a mi pártjaink fogják elöl szaggatni az istrángot, de azért az ilyen fajta megmérettetésnek is szokott hatása lenni. Várom, hogy vitázzunk, mert tudom, hogy István jó ellenfél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyertyagyújtás a makói kopjafáknál

Először rendezett tisztelgő ünnepséget a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Fidesz-MPSZ makói… Tovább olvasom