Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Romániában jobban keresnek az ápolók is

Makó - Változatlanul érdeklődnek a makói kórház iránt a Romániából érkező páciensek, ugyanakkor az ápolók, orvosok már nem. Sőt: a bérviszonyok az elmúlt egy évben úgy megváltoztak, hogy Baráth Lajos igazgató néhány beosztottja már azon gondolkozik, hogy a határon túl fog dolgozni.
Bár tegnap épp egyet sem találtunk a kórházban, az intézmény statisztikái szerint változatlanul érdeklődnek a makói kórház iránt a Romániából érkező páciensek. Nagyjából egy évvel ezelőtt arról számoltunk be, hogy havi kétmilliós bevételt hoznak a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórháznak a határon túlról érkező betegek, akiket az előre tervezhető vizsgálatokra, kezelésekre olykor szervezett formában hoznak; akkor havonta nagyjából húsz érdeklődőt fogadtak, és ez a szám azóta sem csökkent. A legtöbben a különböző képalkotó és laboratóriumi diagnosztikai eljárásokat veszik igénybe, de keresettek a korszerű sebészeti beavatkozások is, így például a laparoszkópiás epeműtét, a sérvműtét és a szemlencse-beültetés is. A magyarázat egyszerű: Romániában a kórházi ellátásokért fizetni kell, a beavatkozások árát csak azoknak térítik meg, és nekik is csak utólag, akik biztosítottak – így pedig felértékelődik a minőségi ellátás – magyarázza az intézmény főigazgatója, Baráth Lajos.

Az utóbbi egy évben viszont lényegében megszűnt a romániai egészségügyi dolgozók érdeklődése az itteni munkahelyek iránt, legyen szó akár ápolói, akár orvosi állásról. Az okok anyagi természetűek: odaát egy ápolónő átlagban már nettó százötvenezer forintot is megkeres, az orvos pedig ennek a dupláját. Bár korábban sem volt jellemző, hogy sok határon túli beosztottja lett volna Baráth Lajosnak, most már számítani sem lehet ilyesmire, pedig két-három éve például még romániai lapok apróhirdetéseivel kerestek pszichiátert és gyermekorvost a határtól harminc kilométerre lévő makói kórházba – igaz, már akkor is eredménytelenül. Azóta nagyot fordult a világ, és a főigazgató már arról beszélt, hogy nemcsak az fordul elő, hogy egy-egy kollégája például Angliában próbál szerencsét, de voltak néhányan már olyanok is, akik jelezték: romániai munkavállaláson gondolkoznak.

A makói kórház egyetlen romániai születésű ápolási asszisztense, Erdős Irén munkában – ő marad, még ha kevesebb is itt a fizetés. Fotó: Tésik Attila
A makói kórház egyetlen romániai születésű ápolási asszisztense, Erdős Irén
munkában – ő marad, még ha kevesebb is itt a fizetés. Fotó: Tésik Attila

Erdős Irén nem megy vissza

A makói kórházban most egyetlen romániai születésű nővér dolgozik – igaz, ő is tizenöt éve, egy szerelem miatt jött át, és akkoriban még nem is egészségügyi dolgozó volt; annak hatására választotta ezt a hivatást, hogy párja csontrákban meghalt. A marosvásárhelyi születésű, de nálunk már gyökeret eresztett, háromgyermekes Erdős Irén azt mondja, még a magasabb fizetésért sem menne vissza. Rokonait ugyan látogatja, de már itt érzi magát otthon, és nem a pénz érdekli, hanem a hivatása, tehát a makói kórház ápolási asszisztense marad.

Szegedre jönnek szülni

Több száz román beteget láttak el tavaly a szegedi klinikai központban. Egy részük európai egészségbiztosítási kártyával sürgősségi ellátást kapott, más részük fizetős páciens volt. A legtöbb, 235 román állampolgár a szülészeti és nőgyógyászati ellátást vette igénybe, 143-an szemészeti, 116-an urológiai, 99-en idegsebészeti kezelésre érkeztek Szegedre.

Olvasóink írták

 • 10. M@M 2008. július 02. 10:55
  „Aki meg nem tudja kihez kell fordulni, az tönkremegy! Lásd: makói iparosok! A szoci éra alatt a felénél is kevesebb maradt! De ez kit érdekel? Meg ,hogy Románia beelőz.....??? A kutyát nem érdekli!! A lényeg, hogy a politikusok és érdekszférájuk boldogul!!!”
 • 9. Kért Elek 2008. július 01. 18:50
  „Aki megakar gazdagodni és tudja ez ügyben kihez kell fordulni az Magyarországon válalkozik, aki megakar élni az külföldre megy dolgozni.”
 • 8. ertsert 2008. július 01. 14:31
  „Az igen! Már a románok is beelőztek?! A kárpátmedence lassan európa emésztőgödre lesz!”
 • 7. TELSTAR 2008. július 01. 13:03
  „"Miért a magyar orvosok tudnak románul? Ott se magyar a legtöbb beteg..."

  Na bumm, majd valamennyire megtanulnak. A pénz nagy úr...”
 • 6. TELSTAR 2008. július 01. 13:02
  „Noccccsaaaaak... Hát már Romáiában is pénzért gyógyítanak az orvosok? Itt meg folyton a hippokrátészi esküvel jönnek, ezzel indokolják állandóan, hogy miért nem kell normális fizetést adni...”
 • 5. brummm 2008. július 01. 11:41
  „az eldobom az agyam!szlovakok januartol vezetik be az eurot a romanoknal meg 150000ft lehet nettoba keresni egy novernek mi jon meg? par ev es europa legcsorobb orszaga leszunk talan meg albanianal jobbak vagyunk!”
 • 4. Kért Elek 2008. július 01. 11:01
  „Miért, csak Németül, és Angolul kötelesek tudni az orvosoknak?”
 • 3. András99 2008. július 01. 09:40
  „Miért a magyar orvosok tudnak románul? Ott se magyar a legtöbb beteg...”
 • 2. vélekedő 2008. július 01. 07:03
  „Előbb-utóbb majd csak történik valami. Mert lehet, hogy nyugatabbra csak azok próbálkoznak eü dolgozóként, akiknek van valamilyen szintű nyelvtudásuk, de a határ túloldalán való munkavállalástól ez nem fogja visszatartani őket.”
 • 1. 4 2008. július 01. 06:50
  „Min már sokmindenben, a bérezésben is előbre jár a Magyaroktól az összes szomszédos ország !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt aratunk Péterrel és Pállal

Makó - Elkezdődött a búza aratása, az őszi árpa betakarítása pedig már a végéhez közeledik. Kimagaslóan jó termés ígérkezik idén. Tovább olvasom