Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Romániai diákok tanulnak Makón

Makó - Elsősorban a színvonalas oktatás miatt jönnek át a romániai magyar diákok a makói középiskolákba tanulni. Van, aki annyira beilleszkedett, hogy már az ő-zést is átvette.
– Elsősorban a színvonalas oktatás és a jobb környezeti, technikai feltételek miatt jöttem ide – nyilatkozta lapunknak Karácsonyi Dávid, a Makói Oktatási Központ Erdei Ferenc Tagintézményének 10. B osztályos tanulója. Nagyszentmiklóson járt általános iskolába, ott azonban nincs középiskola, így Temesvárra vagy Aradra ment volna tanulni. Romániai magyar szüleivel közösen választották a makói középiskolát. Döntő érv volt a földrajzi közelség – Nagyszentmiklós 35 kilométerre van Makótól –, a magyar nyelv és az oktatás szakmai színvonala. Dávid jól érzi magát Makón, sok barátot szerzett.

Karácsonyi Dávid Nagyszentmiklósról, Zabos Előd Pécskáról jött Makóra tanulni Fotó: Frank Yvette
Karácsonyi Dávid Nagyszentmiklósról, Zabos Előd Pécskáról jött Makóra tanulni
Fotó: Frank Yvette

A gimnáziumban egyre kevesebben

A makói József Attila gimnáziumban tanulnak romániai magyar diákok. Az oktatási intézményt öt éve sokkal többen választották továbbtanulásuk színhelyéül, mára csak egy-két diák érkezik hozzájuk a szomszédos országból – tudtuk meg Martinuszné Korom Gabriella igazgatóhelyettestől.

A 18 éves, tizenegyedikes pécskai Zabos Előd a makói Juhász Gyula Református Szakközépiskola és Gimnáziumban, kilencedikes öccse pedig Hódmezővásárhelyen tanul. Szüleik szintén romániai magyarok, ők a magyar identitástudat és kultúra megőrzése miatt íratták fiaikat magyarországi iskolákba. Előd elmondta, szeret a makói iskolában. Olyannyira beilleszkedett, hogy már a helyi tájszólást is átvette. Az általunk kérdezettek elmondták, eleinte voltak kisebb problémáik a beilleszkedéssel, mára azonban ezek megoldódtak. Mindketten szívesen maradnának Makón vagy a környékén tanulmányaik befejezése után is.

A diákok – akiknek tanulmányi tartózkodási engedélyt kell beszerezniük – kollégiumban laknak és hétvégente hazajárnak.

Olvasóink írták

  • 1. zolcsi44 2008. október 09. 21:51
    „Végre valami jo hir a két orszég kapcsolatárol.
    Remélem az uj generácio már elfelejti azt a sokkot amit kaptak ősei és békében élnek sokáig.
    AVE”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óföldeák vigyáz magára

Óföldeák - Az emberek ismerik egymást, a szomszédok vigyáznak egymás portájára, az idősek pedig… Tovább olvasom