Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Szabad határ - árnyoldalakkal

Kiszombor - Hosszas diplomáciai huzavona után 2000 októberében megnyitották Kiszombor és a romániai Csanád közti nemzetközi határátkelőt. Az új átkelő azonban a határsértőket és az embercsempészeket is vonzza.
Az I. világháború végéig Kiszomborról még négy irányba – Makóra, Szegedre, Csanádra, illetve Óbébára – lehetett elindulni. A trianoni szerződés még 1920-ban ebből kettőt teljesen elzárt, így maradt a két magyarországi városba való eljutás.

Ebbe nem csupán a zomboriak, hanem a kistérségben élők sem nyugodtak bele, folyamatosan kérték az illetékes hatóságokat, hogy létesítsenek nemzetközi határátkelőt Kiszombor és a romániai Csanád között.

A kiszombori önkormányzat még 1991-ben határozatot hozott, miszerint területet biztosítana és hozzájárulna a kishatár-átkelőhely nyitásának finanszírozásához is. A két érintett ország között már ekkor megkezdődtek a tárgyalások, de eleinte nem jártak sikerrel.

A Csongrád megyei határőrök rendszeresen fognak külföldi határsértőket Kiszombor közelében. Fotó: Segesvári Csaba
A Csongrád megyei határőrök rendszeresen fognak külföldi
határsértőket Kiszombor közelében. Fotó: Segesvári Csaba

Közel tíz esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy 2000 októberében megnyissák a nemzetközi határátkelőhelyet. Három éven át csak nappal volt nyitva az ideiglenes, konténeres átkelő. 2003-ban megépült az uniós szabványoknak is megfelelő létesítmény, valamint az oda vezető elkerülő út is. 2005 augusztusától pedig nem csupán személyforgalom mehet itt át, hanem 7,5 tonna összsúlyt meg nem haladó teherautók is.

Az új átkelő megnyitása azonban a bűnözőket is vonzza. Szinte naponta érkezik a hír, hogy határsértőket és embercsempészeket fogtak el Kiszombor közelében. Nem csupán európai, hanem ázsiai és afrikai államok polgárai is megpróbálnak itt illegálisan magyar területre lépni. Legutóbb egyiptomiakat és sri lankaiakat tartóztattak fel, de tévedt már erre nigériai férfi is guatemalai útlevéllel.

Még Nadia Comaneci is

Románia egyik szimbolikus alakja, Nadia Comaneci is Kiszombornál szökött át Magyarországra még 1989. november 27-én éjjel. A számos olimpiát és Európa-bajnokságot megnyerő tornászt egy magyar kiskatona ismerte fel a zöldhatáron, s így tartóztatták fel. Az elfogott ikont autóval vitték Szegedre, ahol a Royal Szállóban szállásolták el. Napjainkban Comaneci férjével, az egykori amerikai tornásszal, Bart Connerrel tornász akadémiát vezet az Államokban, valamint karitatív kórházat nyitottak az árva gyermekek számára Bukarestben.

Olvasóink írták

  • 2. maug 2010. január 11. 18:18
    „Sajnos!!!!! Ha csak nem lesz, Mc´Donalds a földszinten, s az emeleten "Motel"...”
  • 1. bo 2010. január 04. 11:16
    „Egy év múlva még az épületeket is el fogják bontani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak az állami mentőöv segíthet a gencsháti kastélyon

Óföldeák - A napokban vesztette érvényét a Földeákhoz közeli gencsháti kastély ideiglenes műemléki… Tovább olvasom