Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Takarékos lesz az új makói költségvetés

A takarékos szemlélet hatja át az idei makói költségvetés-tervezetet, amelyet ma tárgyal a város képviselő-testülete.
Ha minden a tervek szerint alakul, idén nem lesz hiány a makói költségvetésben: a képviselő-testület elé ma délelőtt kerülő tervezet bevételi és kiadási oldalán egyaránt 4 milliárd 475 millió forint szerepel. Összehasonlításként: a tavalyi büdzsét 6 milliárd 368 milliósra tervezték. A drasztikus csökkenés fő oka az, hogy a közigazgatás átszervezése miatt több korábbi helyi közfeladat államivá vált és a járási hivatalhoz került, másrészt az eddig önkormányzati iskolák részben egyházi, részben állami kézbe kerültek. Emiatt az önkormányzatra kevesebb feladat hárul, csökkennek a kiadások, de az állami bevételek is.
A működési és ágazati támogatások összege 149 millióval csökken, a személyi jövedelemadó helyben maradó részének, illetve az szja-kiegészítésnek a csökkentése további 544 milliós mínuszt jelent, és további 105-öt az, hogy a gépjárműadó 60 százalékát tovább kell utalni a központi költségvetésnek. Nagyobb a központi bevételkiesés, mint amennyi feladat elkerült az önkormányzattól. A költségvetés az ennek ellensúlyozására meghozott döntések, intézkedések eredményeként marad egyensúlyban.

A büdzsé csak olyan kiadásokat tartalmaz, amelyeknek biztosan megvan a bevételi alapjuk, egyébként óvatos, takarékos szemlélet hatja át – ugyanez jellemző egyébként az önkormányzati cégek külön napirendre kerülő üzleti terveire is. A városüzemelési feladatokra például idén kevesebb pénz is elég lesz, mint tavaly, hiszen a Kommunális Nonprofit Kft. időközben alkalmassá vált a feladat komplex ellátására, ezért kevésbé lesz szükség külső vállalkozók bevonására. Az intézményi karbantartás csak a legszükségesebb mértékű lesz, az utak fenntartására is kevesebb pénzt fordítanak. Lesz viszont egy 60 milliós járdaalap az adóemelések többletbevételéből. Kiemelt szerepet szán a költségvetés a városmarketingnek, amely a turizmust támogatja.

Olvasóink írták

 • 4. babeli 2013. február 14. 11:25
  „Ha már így lecsökkent a hivatal létszáma, nem kellene-e arányosan csökkenteni a polgármesteri fizetést is, és mondjuk odaadni az új fürdő igazgatónak, akire akkora terhet raktak?”
 • 3. pog 2013. február 14. 09:47
  „Minden jó és szép a költség vetésben...és akkor majd lesz modósítás, adó emelés ..mert csak nem úgy alakult az évközi adózás.../és nem jött annyi vendég fürdőző amennyit a polg. megálmodott/”
 • 2. gabi34418 2013. február 13. 13:40
  „Köszönjük a 11200FT -os ingatlanadót, a 8500-os garázsadót. Fizetjük a drága fürdőt!
  Más városokban egy Ft-ot sem fizetnek! Hogy is van ez?

  És amit a rokkantakkal műveltek, csak hogy súlyadót kelljen fizetni!! undorító!

  Mikor a házam előtt csinálták a járdát Mi 20.000Ft-ot fizettünk!”
 • 1. KamuNeni 2013. február 13. 09:32
  „A koltsegvetes minden evben takarekosabb, mert egyre kevesebb penz van az orszagban. A mostani allamositasok utan meg takarekosabbak lessznek, nemcsak a makoi de a tobbi onkormanyzatok is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlátni a hirdetőtáblán

Egy igencsak hiányos tábla a térségi szennyvízberuházást hirdeti a makói Szent István téren. Tovább olvasom