Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Több beteget lát el a makói kórház

Máris elhasználódott, ezért ki kellett cserélni a makói kórház CT-jének röntgencsövét. Nem csak a komputertomográfot használják gyakrabban: a kórháznak nőtt a teljesítménye. Annak érdekében, hogy ezzel arányosan nagyobb finanszírozást is kapjon, fönntartója, a megyei önkormányzat megállapodást kötött a szegedi egyetemmel és a nagykanizsai kórházzal.
A megyei önkormányzat jövőre megvásárolja a több millió forintba kerülő alkatrésztFotó: Gyenes Kálmán
Hosszú ideig tartott, mire sikerült elérni, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár idén januárra befogadja a makói kórház CT-jét, s finanszírozza az összes vizsgálatot. Az ellenzők érve az volt, hogy ilyen műszerből több van a megyében, mint másutt. Ám az új CT-t tényleg használják, ezt jelzi, hogy most ki kellett cserélni a röntgencsövet, amely egy bizonyos vizsgálatszám után elhasználódik. A csőcsere szeptember 23. óta esedékes, és mivel sok előjegyzett beteg vár, a sürgős vizsgálatok miatt is szükség volt már a gépre, a megyei közgyűlés azonnal megrendelte az új alkatrészt, amelyet tegnap be is szereltek. Így csak nyolc munkanapra kellett nélkülözni a komputertomográfot – tájékoztatta lapunkat Baráth Lajos igazgató.

A cső tizenkétmillió forintba kerül. Idén egyelőre bérli a megyei önkormányzat, várhatóan jövőre vásárolja meg, de az akkori vételárból leszámítják a bérlet díjat. Ezt a cserét most az általános tartalékalapból fizetik – tudtuk meg Ott Józseftől, a megyei közgyűlés alelnökétől.

Azt, hogy a kórházban jóval több beteget látnak el most, mint korábban, más adatok is bizonyítják. A makói kórház fönntartója, a megyei önkormányzat most szerződést kötött a szegedi egyetemmel és a nagykanizsai kórházzal. Erre a magyar egészségügy finanszírozásának sajátossága miatt volt szükség: e két intézmény segítségével elérhető, hogy a makói a nagyobb teljesítményre arányosan nagyobb finanszírozást is kapjon.

A kormány 2003-ban döntötte el a takarékosság jegyében, hogy a kórházak akkori teljesítményeit száz százaléknak véve, kilencvenhárom százaléknál húz egy határt. Az eddig terjedő teljesítmény értékét teljes egészében kifizeti az OEP, a korlát fölötti mennyiséget azonban csak töredékében. Mivel 2003 óta jelentősen nőtt a makói kórház teljesítménye, ez a szabály hátrányosan érinti az intézményt. Ugyanakkor arra van lehetőség, hogy az a kórház, amelyik nem használja ki teljes egészében a számára adott keretet, köthet megállapodást arról, hogy átadja ezt az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát maradványt. Az egyetemtől átvett 124, úgynevezett HBCS-súlyszámot idén használhatja föl az elszámolásánál a makói kórház, az igazgató által megtalált kanizsai intézmény azonban végleg átengedi az átadott 100-at. Ez havonta több millió forintot jelent.

Baráth Lajos azt is elmondta, reméli, jövőre az új teljesítményükhöz viszonyítva állapítják meg a korlátot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kollégiumi szigorúság

Négy iskola diákjainak ad szállást szeptember eleje óta a makói Pulitzer-kollégium. A tanulók… Tovább olvasom