Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Tűzijáték helyett buszjáratot a Hagymatikumhoz

Makó - Buszjáratokat kellene indítani a fürdőbe Makó és Temesvár között azoknak a Romániában élő, de gépkocsival nem rendelkező lakosoknak, akik más módon nem tudnak eljutni a fürdőnkbe - írja olvasónk.
Régi latin közmondás: „panem et circenses", vagyis cirkuszt és kenyeret! Ez juttatta eszembe a hagyománynak számító piromániás újévi tűzijátékot, amely meglehetősen sok pénzbe kerül. A kutyavadító látványról le lehetne mondani, és az erre fordítandó milliókat sokkal hasznosabb célokra is lehetne költeni.

Legyen Ön is tudósító!

Írjon cikket, küldjön be képet, videót a hétköznapokról, különlegességekről, időjárás okozta természeti változásokról, érdekes eseményekről, szokatlan dolgokról. Legyen olvasóból tudósító! Címünk: delvilag@delmagyar.hu 

 
Az új fürdő, a Hagymatikum új színfoltja a városnak, és égnek meredő kupolái elkápráztatják az erre tévedőket, illetve a fürdőnkbe igyekvőket. A szépérzékkel megáldott emberek nem tudnak betelni a látvány fenomenális valóságától, és nem tudnak szabadulni a gondolatoktól, hogyan és mit lehetne tenni annak érdekében, hogy megvalósuljanak azok a tervek, amelyeket a fürdő megálmodói kovácsoltak a fürdő anyagi helyzetének tervezésekor.

Egy korábbi írásomban javasoltam polgármester úrnak és a képviselő-testület tagjainak: buszjáratokat kellene indítani a fürdőbe Makó és Temesvár között azoknak a Romániában élő, de gépkocsival nem rendelkező lakosoknak – a nyári szezonban naponta, esetleg télen, hétvégeken –, akik más módon nem tudnak eljutni a fürdőnkbe, mivel semmilyen járat nincs az említett útvonalon. Ugyanezt a déli szomszédjaink irányában is ki lehetne terjeszteni, és ezzel növelni a fürdő látogatottságát.

Javasolnám Makó város vezetőségének, hogy a tűzijátékra elkülönített pénzt ne a pirománia szerelmeseire költsék, hanem a sokkal hasznosabb fürdőreklámra az említett buszjáratokkal kapcsolatosan.
Biztos vagyok benne, ha nem is máról holnapra, de egy idő után népszerűvé válna e szolgáltatás, és ha csak egy csepp volna is a „tengerben" fantáziám szüleménye, hasznot hozna a nehéz napokat élő Hagymatikum válságos valóságában.

Bozsogi Attila

Olvasóink írták

 • 20. karcsika.papa 2012. november 24. 03:43
  „igaza van annak, aki azt irta, hogy ha nincs kocsija, hogy engedheti meg maganak a belepo jegyet? szerintem mobilizaljuk a furdot, es hetvegere vigyuk at temesvarra...sporolunk az ingyen buszon.”
 • 19. pardon 2012. november 23. 22:17
  „adjunk belépőt a külföldieknek féláron!!na?”
 • 18. Pipacs50 2012. november 23. 16:47
  „Hol is van a fürdő marketing? Én szerettem volna "komoly" prospektust vinni ismerőseimnek, akikkel Mórahalmon volt találkánk, de csak egy NAGYON GYENGE minőségű, a fürdőt egyetlen képpel jellemző prospektust sikerült találnom! Ez marketing????? Mivel idősek lebeszéltük Makóról, mert úgy járnak fürödni, hogy reggel és délután (persze egy jeggyel, ami Makón nem megoldható). Mórahalmon találkoztunk, beszélgettünk fürödtünk, majd amikor elindultunk haza a Termál panzió recepciósával beszédbe elegyedtünk, aki elmesélte - barátnőjével Makóra ment a fürdőbe kb. 11 órakor, amikor is megtudta, hogy a tanuszodába már nem érdemes bemenni, de az igazi fürdő majd csak 12-kor nyit (3 óráig ért rá). Nagyon felháborodott, majd hazament Mórahalomra - és nekünk panaszolta sérelmeit. Ilyenkor nem jó makóinak lenni!!!!”
 • 17. Cillit_bang 2012. november 23. 15:35
  „Ez nem múzeum.
  Mórahalom pedig nem 8 hónapja nyitva tartó fürdő! A fürdőket nem is érdemes összehasonlítani!
  Makón soha sem lesznek 2-3 ezren egyszerre a fürdőben! Ez a stílusú fürdő teljesen alkalmatlan rá! Az önkormányzat ezt nem látja be , csak öli a milliókat a marketingbe. Ha már elzavarták az előző vezetést, akkor nem értem miért azt a vonalat erőltetik tovább, ami szerintük nem működött, teszem hozzá még időt sem adtak neki, hogy működik e! Kapkodás, átgondolatlanság jellemzi a város vezetését, és -mint tapasztaljuk- nem csak a fürdő vonatkozásában! Persze ezen sem kell csodálkozni, mert ők azt hiszik, hogy város vezetőiként mindenhez értenek, s ez a legnagyobb hiba! A dilettantizmus!”
 • 16. DMagóg 2012. november 23. 10:55
  „A közelmúltban egy délelőttön -csupán- szerettük volna megcsodálni, hogy hírét vigyük! Zárva volt!”
 • 15. pog 2012. november 23. 09:32
  „Mórahalomról kellene egy kis példát venni, ott szinte mindig telt ház van vajon miért ?..egy biztos több medence van és nem olyan csicsás mint a makói fürdő..ott legalább a vendég számra gondoltak...nem olyan mutatós a fürdő de annál gazdaságosabb, családiasabb és lehetne sorolni.... erősebben kellene gondolkodni a város vezetőinek..”
 • 14. triatlonos 2012. november 22. 20:17
  „A nyárom Makóra csábitottam az ország legelismertebb túravezetőjét, aki kerékpárral Kistelektől - Mezőtúrig vezetett egy túrát. Amikor meglátta a Hagymatikum árait, akkor visszamentek Vásárhelyre fürdeni. Tizezernél több aktiv túrázó véleményét tudja befolyásolni, de nem volt a sok igazgató közül egy sem akivel tudott volna érdemben beszélni. Ennyit a marketingről.”
 • 13. Tibi71 2012. november 22. 19:02
  „Aki nem tud eljönni autóval,annak a fürdőbelépőre sem telik.”
 • 12. makoilakos86 2012. november 22. 18:43
  „nagyszerű ötlet, csak az a gond, hogy rengeteg olyan ember szállna fel a buszra aki poénból "kocsikázni" szeretne egy picit, esetleg a városban szétnézni. A fürdőbe meg be se tenné a lábát. Ingyen járat a semmiért. Persze biztos lenne 1-2 kivétel de többség az ingyen utazunk elven csak a város kárára lenne. Ha már ennyire jönni akarnak páran akiknek nincs kocsijuk akkor összedobhatnák a benzinpénzt, megkérnének valakit, hogy hozza be őket. Szóval ez az ötlet mehet a kukába”
 • 11. klj-54 2012. november 22. 17:45
  „Demagőg leszek és a fidesz szavait hozom elő:
  "értelmes célokra nincs pénz, de fenntarthatatlan látványberuházásra van!"
  Sajnos igazat mondtak:(”
 • 10. dara 2012. november 22. 17:37
  „Bozsogi Aa.te leragadtál a hamBÁR billentyüinél, meg a Tulipán utcai kalandozásoknál. Ne itt csinálj politikai szerecsenmosodát!”
 • 9. triatlonos 2012. november 22. 16:48
  „Minden vállalkozás arról szól, hogy KINEK? MIT? MENNYIÉRT? gyártok vagy szolgáltatok. A fürdőszolgáltatás is árú, és annyit ér, amennyit a piac elismer. Az eltelt időszak azt igazolja, hogy kinek és a mennyiértel voltak gondok. Sőt a "fürdőzseni" lányos zavarában még a mit is bizonytalan volt. Gondolok itt a részleges nyitvatartásra, és szakaszos üzemelésre. A kialakult helyzetért hibáztatom a vezetést, és azokat is, akik súgtak. Mindenre vonatkozik a Makó Kártya -kivéve a rántott hús a büfében, és a szauna - mondta a polgármester a testületi ülésen. "Oszt a szaunára mé nem?" -kérdezi a makói polgár. Makón nincs fürdőkultúra, de ennek kialakitását erősen elszúrta a vezetés. Hétköznap 1-2 vendég van a szaunában, részlegesen működik, akkor kapcsolják be, ha jön valaki, szombaton este a "kedvezményes" szaunánál pedig tömegek, gyakorlatilag túlterhelt.
  Tisztelt Makóváros!
  Mostanában nem ir az iskolai előmeneteleiről, és nem tudom, hogy végzett-e, de azt tudom hogy Ön még fiatal, és ezért talán elnézhető Önnek, ha nem tudja, hogy a kormányváltás teljesen felesleges, mert ´90 óta mindig az volt, hogy az ember mindig jobbat várt, és rosszabb jött, és attól tartok, hogy ezután is igy lesz!”
 • 8. szatyi 2012. november 22. 16:01
  „Én még kedvezményes jegyet is adnék a románoknak!
  A mienket úgyis meg akarják szüntetni, abból futná!”
 • 7. makovaros 2012. november 22. 14:46
  „Szerintem attól hogy aki írta tűzijáték ellenes attól nem kéne kiceszni azzal aki szereti. Más várossokban tartsanak itt meg ne és akkor az itteni gyerekek soha az életükbe ne lássanak?? Elég hogy már egy moziba nem lehet beülni eme nagy városban. Másik milyen milliós kiadás??? 350 ezer ft szokott lenni. az városi szinten nem sok. abban támogatom hogy a szilveszteri tűzijáték más időben jobb lenne. (mondjuk hagymafesztiválkor) (nem sokan szeretnek télen fagyoskodni míg kiír a nép a csarnokból. (Főkép ha az értelmes népség meg áll az ajtóban) másik szilveszterkor úgyis mindenki tűzijátékozik.

  Áltanáloságban:
  Mellesleg kicsit röhej ez a cirkusz hogy minek a tűzijáték tavaly mikor elmaradt meg azért ment a cirkusz hogy miért nincs meghogy elllopták a pénzt.?? azért nem tudjuk leváltani a kormányt se mert nincs összetartás csak mindig a hiszti soha nem jó semmi.”
 • 6. bozs 2012. november 22. 13:10
  „a fürdőnek befellegzett! hiába is próbálkoznak...”
 • 5. elinvest 2012. november 22. 13:08
  „Tisztelt Bozsogi Attila Úr!

  Van Önnek rá látása azokra a költségekre amenyibe egy tűzijáték kerül és azokra a költségekre amibe egy buszjárat fent tartása?

  Szerintem nincs!

  Egy tűzijátékot manapság néhány százezer forintból( 2-300.000 Ft) valósítanek meg a pirotechnikával foglalkozó cégek, persze lehet nagyobb összegért is , de ez manapság nem jellemző.

  Míg egy buszjárat fentartása havonta több millió forint.
  Szerintem abszolúth nincs rá látása ezekre a költségekre, így inkább ne javasoljon butaságokat.”
 • 4. Lámpion 2012. november 22. 12:42
  „Úgy emlékszem napi 1600 vendég esetén lenne gazdaságos a Hagymatikum üzemeltetése.
  Ez kb. napi 40 db tele busz.
  Ehhez képest hétvégeken indítani egy-egy járatot, valóban csepp a tengerben...

  Az Erzsébet fürdőbe a Vajdaságból indított kirándulóbuszokkal sok vendég érkezik.
  Nem azért mert azokat Mórahalom városa szervezi, hanem azért mert szeretnek az emberek odajárni.
  Jó a híre a Böskének.
  Kedvezőek az árak, sok a medence, nem kell külön fizetni a szaunákért, a belső csúszdákért.
  Kitűnőek a szolgáltatások.
  Ezt kell Makón is elérni, és akkor majd a külföldiek szerveznek oda is buszos fürdőzéseket!”
 • 3. síkvidéki 2012. november 22. 12:29
  „ilyen alapon most a tűzi játék árát is a makóiak fizetik meg, nem? Bozsogi úr szerintem a költségvetésben tűzi játékra fordított keretet szeretné a fürdő népszerűsítésére fordítani, ha jól értelmezem. Talán nem biztos, hogy éppen ezt a keretet kell átcsoportosítani, de abban igaza van, hogy marketingre fordítani kell...egy turisztikai termék csak jó marketinggel adható el. Főleg olyan, amiből tucatnyi a konkurencia a közelben...Mórahalom jól csinálta: a rengeteg határon átnyúló -alapvetően más témájú - pályázatot sikerrel használták fel a fürdő szerbiai népszerűsítésére. Látszik is a vendégkörön, rengeteg a délvidéki. Sok évvel ezelőtt pl. véradásért Szegeden mórahalmi fürdőbelépőt kaptunk.”
 • 2. Zephyr 2012. november 22. 12:21
  „Egyébként nincs valahol valamilyen fórum, ahová az ilyen, meg az ettől sokkal jobb ötleteket be lehet írni és azt a városvezetés olvassa, megfontolja, megvalósítja?”
 • 1. grafika88 2012. november 22. 11:47
  „Nem jó ötlet ,hogy ne legyen tüzijáték !
  K. Bozsogi úr ! talán ezt a buszjáratot --ingyen gondolta a románoknak ?,szerbeknek ?? mi fizessük ,hogy eljöhessenek ?? v. hogyan gondolta ??A makói emberek fizessék meg a buszjegy árát ?? Halott ötlet !szerintem ezt Önön kívül SENKI SEM támogatja. !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Toll-ügy: nem térül meg az állam kára

Nincs esély arra, hogy a felszámolás alatt álló Németh Toll Kft. vagyonából ki lehetne fizetni az államnak 188 millió forintot. Tovább olvasom