Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Új fővállalkozót keresnek a fúráshoz

Makó - Új fővállalkozóval szeretné befejezni a több mint 900 milliós makói termálberuházást a befektető – jelentette be a makói képviselő-testület múlt szerdai ülésén Gansperger Gyula, a Materm Kft. igazgatója.
A projektbe kockázati tőkével beszállt, és többségi tulajdont szerzett befektetőalap képviseletében megerősítette, amit Marosvári Attila alpolgármester nyilatkozott legutóbb: a következő fűtési szezon kezdetére be tudják fejezni a megakadt beruházást. Eddig megújították a régi termelő termálkutat, a főbb vezetékeket, és két visszasajtoló kutat akarnak fúrni. A városszéli helyszínen a tervezettnél, 1700 méternél 400 méterrel mélyebbre kell menni, mert ott lesz megfelelő réteg a kihűlt víz fogadására, de ehhez új engedély kell. A gerizdesi kútfúrásnál pedig kár érte a berendezést, amit már meg is térített a biztosító. Gansperger azt mondta, a projekt várhatóan 100-120 millió forinttal többe kerül a tervezettnél, de ezt vállalja a befektető. Az eddigi fővállalkozóval azonban szerződést bontottak. Okokat nem említett Gansperger Gyula.

Geotermikus kút a Kelemen László utcában. Fotó: Frank Yvette
Geotermikus kút a Kelemen László utcában. Fotó: Frank Yvette


Ez a fővállalkozó a Brunner Kft., amelyet a projekt indulásakor a makói önkormányzat vont be. Kurunczi Mihály, a cég igazgatója azt mondta, szóban tényleg tájékoztatta őket a befektető erről a szándékáról, de hivatalosan, írásban még nem bontottak szerződést. Kurunczi azt mondta, valóban az történt a két kúttal, ami eddig elhangzott. Azért sem érti a befektető döntését, mert a biztosító is elismerte, ezt a helyzetet – a fúróberendezés beszorulását egy geológiai jelenség miatt – nem lehetett kivédeni, tehát nem történt hiba. A Brunner igazgatójának meggyőződése, hogy gyorsabban haladt volna a munka, már túl lennének az új engedély megszerzésén is, ha a befektető nem késlekedik menet közben a finanszírozással. Kurunczi sajnálja, hogy őket nem hívták meg a képviselő-testület ülésére, holott megállapodtak az önkormányzattal, hogy ahol nyilvánosan esik szó a projektről, oda ők is hivatalosak. 

Olvasóink írták

 • 3. Francois 2012. május 05. 12:25
  „DE a szemetet meg a fel dúrt területet, kiteszi rendbe a Kelemen László sarkán?! Gyerekek bele esnek az ott hagyott gödörbe?! Nekem van egy kukorica fúróm, talán pályázhatnák?! Mert az az 50 éves sz...ar amivel próbálkoztak kicsit nevetséges volt! :P :D :D :P”
 • 2. Egyolvasó 2012. május 02. 21:16
  „Egy zseb megtelt, most tömhetik a következőt.
  Ki ajánl többet az új fúrásért? jelige: pénzt a zsebbe.”
 • 1. pog 2012. május 02. 09:19
  „A többletet szerintem a makói ember fizeti meg!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maros-parti Majális Makón

A majális akkor az igazi, ha a Maros-parton rendezik meg - ünnepi kavalkád Makón. Tovább olvasom