Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Újabb egy év a pitvarosi sváb ház előtt

Pitvaros - A tavalyi tervekkel ellentétben nem sikerült befejezni a Pitvaros főutcáján álló, műemléki védelem alatt álló úgynevezett sváb ház felújítását. A romos épület rendbehozatalát most a jövő évi költségvetésből szeretné megoldani a vagyonkezelő.
Bár úgy tűnt, idénre véget ér a pitvarosi, úgynevezett sváb ház kálváriája, pénzhiány miatt mégsem folytatódott a műemléki védelem alatt álló épület felújítása. A nyolcvan-száz esztendeje épült házról az utóbbi években azért írtunk sokat, mert egyesek szerint a falu szégyenfoltja volt: az amúgy rendezett, tiszta főutcán áll, és sokáig úgy tűnt, hamarosan összedől, annyira romos állapotba került.

Sváb háznak egyébként azért hívják, mert bár a falu szlovák nemzetiségéről híres és német ajkúak sosem éltek itt, tornácaival ilyen építészeti jegyeket visel magán. Romos állapotára pedig az a magyarázat, hogy miután a rendszerváltás környékén a műemlékvédelmi hatóság védelem alá helyezte, az önkormányzat, nem lévén forrása a helyreállításra, átadta az államnak, ám az örökségvédelmi hivatal az államot is csak pereskedés útján tudta rábírni a rekonstrukcióra.

Az épület sorsa 2005-ben vett pozitív fordulatot: akkor tervek készültek a renoválásra, majd tavaly elkezdődött maga a munka is. A háromlépcsős helyreállítás két üteme fejeződött be a múlt évben. Tizennyolcmillió forintot költöttek rá. Visszabontották, újraalapozták, majd bontott vályogtéglából újjáépítették a megdőlt épületrészt, új oszlopokat kapott a tornác, és kicserélték a teljes tetőszerkezetet, valamint újracserepezték hódfarkú cseréppel.

Kívülről azonban továbbra is riasztó képet mutat a ház. A múlt évben lapunknak a kincstár igazgatási osztálya azt írta, hamarosan folytatják a munkát – erre azonban, mint most megtudtuk, anyagiak hiányában nem kerülhetett sor. Most ismét az a terv, hogy a következő év költségvetéséből finanszírozzák a felújítást – hogy így lesz-e, jövőre kiderül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csanádpalota város lenne

Csanádpalota - A nagy többség kedvezően fogadta a csanádpalotai polgármester, Kovács Sándor ötletét,… Tovább olvasom