Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Újra hódít a diafilm Kiszomboron

Kiszombor - Gyermekkori kedvenc diafilmjeit vetíti a helyi óvodásoknak egy kiszombori könyvtáros, Vígh Krisztina, aki a muzeális értékű, annak idején néhány forintért vásárolt tekercsekből 92 darabot gyűjtött össze.
Hófehérke és a hét törpe, A Tenkes kapitánya, Mazsola és Tádé, Süsü – megannyi emlékezetes mese, amelyet harminc-negyven éve sokan diafilmen láttak. Az akkori gyerekeknek óriási élményt jelentett egy-egy otthoni vetítés. A ma már szinte muzeális értékű tekercsek nagy része persze ugyanúgy elkallódott, mint a bumfordi, bádogburkolatú diavetítők. Egy kiszombori könyvtáros, Vígh Krisztina azonban úgy döntött, feléleszti a gyerekkori emlékeket, és vetít a helyi óvodásoknak – legközelebb éppen ma délelőtt.

Aki vetít, abban nosztalgikus emlékeket ébreszt, aki nézi, már a gépet is csodálja. A szerző felvétele
Aki vetít, abban nosztalgikus emlékeket ébreszt, aki nézi, már a gépet is csodálja.
A szerző felvétele

Náluk megmaradt a régi vetítőgép és jó néhány tekercs, a kollekciót ráadásul két kollégája, Hudák Ágnes és Kelemen Gabriella is gyarapította az otthon megőrzött filmekkel. Összesen 92 gyűlt össze. Több mint érdekes volt látni rajtuk az árat – a legolcsóbb annak idején 7 forint 50 fillérbe került. Persze ha az ember az interneten utánanéz, kiderül, hogy a nosztalgia iránti vágy másokban is él: régi tekercsek már csak gyűjtőknél lelhetők fel, de napjainkban újra gyártanak diafilmeket, ezekért azonban már 800 és 1300 forint közötti összeget kell fizetni, egy modern külsejű vetítőgép ára pedig 10 ezer körül van.

Vígh Krisztina szerint a tévével szemben a diafilm mindenképpen közös élménye a vetítő felnőttnek és a gyereknek, hiszen a falon, ajtón megjelenő fekete-fehér vagy színes kép alatti szöveget fel is kell olvasni. Egy-egy filmet végignézni nagyjából 10 perc – a kiszombori óvodásoknak, s velük együtt persze az óvónőknek és a könyvtárosoknak tehát egy darabig lesz mit nézniük.

Olvasóink írták

 • 5. mosómasa 2010. november 11. 18:41
  „Jó ötlet! Máshol is megvalósíthatnák!”
 • 4. viro 2010. november 11. 18:31
  „Régen amikor még kölök voltam én voltam a tekerős meg a felolvasó.Mindig vigyáztunk a dia gépre de a rokonság megörökölte és elherdálták!!!Nagyon szép élmények fűznek hozzá mert össze hozta a barátokat.”
 • 3. történész 2010. november 11. 17:38
  „rengeteg diafilm található e netten is..élvezet őket nézni”
 • 2. eva45 2010. november 11. 16:33
  „A felpörgött technika helyett jó ez a diafilm vetítés. Lehet rajta csodálkozni és elgondolkozni. Ha jól
  emlékszem szépen kidolgozott kockákon jelenítették meg a meséket.
  Éppen óvodásoknak valók, nem kell még nekik a nagy zaj és hanghatás.”
 • 1. zoltanszabo 2010. november 11. 10:34
  „Retró,nosztalgia de csak az ídősebb korosztálynak.egy mai gyerek halad a korral és 3D -ben nézi a filmeket.Ezek a klasszikus mesék is kimentek a divatból.Olyan értelmetlen filmeket vetítenek szombat,vasárnap reggel amit én nem tudok értékelni 50 évesen,de nem is ennek a korosztálynak vetítik.A mai gyerekek viszont rátapadnak a képernyőre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Működhet-e az olcsó víztisztító?

Csanádpalota - Már magyarországi laboreredmények is igazolják, hogy hatékony az a víztisztítási… Tovább olvasom