Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Zsákban gyűjtik a válogatott szemetet Makón

Makó - A szétválogatott szemetet hamarosan háztól, zsákban vagy kötegelve szállítják el Makón. A hulladékgyűjtő-szigetek sem tűnnek el: sűrűn lakott övezetekbe, intézmények elé helyezik át a színes konténereket.
Kényelmesebb, egyszersmind hatékonyabb lesz április elsejétől a szelektív hulladékgyűjtés Makón. A szemét szállításával, kezelésével foglalkozó A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. változtat a válogatott szemét begyűjtésének módján: eddig különböző színű konténerekhez kellett ezt kivinni, mostantól viszont a lakóházaktól külön-külön, zsákokban viszik el – mondta el lapunknak Reith Imre, a társaság ügyvezető igazgatója.

A városban 1982-ben jelent meg az első néhány szelektív gyűjtősziget, amely 4 különféle szeméttípus – papír, műanyag, üveg és fém italosdoboz – elkülönített elhelyezésére kínált lehetőséget. A kezdetekkor Makón 12 ilyen volt, most 20 található belőlük. A szolgáltatást most végző cég még nem működik egy esztendeje a városban, elődje azonban korábban úgy tapasztalta, évente 20–25 tonna gyűlik össze ezekből – a város teljes évi szemétmennyisége több mint 10 ezer tonna volt. Régi tapasztalat ugyanakkor, hogy a színes konténerekbe sokan válogatás nélkül dobnak mindenfélét, ezért ami itt összegyűlt, lényegében alkalmatlan az újrahasznosításra. Ezen a problémán segítene az új rendszer, amely szerint megadott napokon házhoz mennek az adott szemétfajtáért, amelyet mindenki átlátszó műanyag zsákokban vagy kötegelve helyezhet majd ki az utcára.

Szelektív hulladékgyűjtő-sziget Makón. A szerző felvétele
Szelektív hulladékgyűjtő-sziget Makón.
A szerző felvétele

A más városokban már jól működő szisztéma előnye az is, hogy várhatóan megszűnik a konténerek körül gyűlő utcai szemét. A zsákos szelektív szállítással azonban nem tűnnek el a hulladékgyűjtő szigetek: a konténereket a sűrűn lakott társasházas övezetekbe, lakótelepekre, forgalmasabb bevásárlóközpontok, intézmények környékére csoportosítják – azaz olyan helyekre, ahonnan nem lehet zsákkal elvinni a szétválogatott szemetet. 

Olvasóink írták

 • 7. babeli 2011. február 18. 13:40
  „Ma vittem el a konzerv dobozokat a Zrinyi utcai gyűjtőhelyre. A konténerben, kb. két talicska levert csempe volt(fürdőszobából?). Hát én is meglepődtem. Szerintem nem szegény ember volt, aki oda tette, mert annak nincs pénze leverni a csempét, és újat venni. Hát ezért rakják már egy autóra mindet, mert úgyis válogatni kell.”
 • 6. Black&Red 2011. február 17. 20:29
  „Így is úgy is egy kocsival fogják elvinni de mivel, hogy zsákokban lesz amit ingyen adnak, így könnyebb lesz szelektálni, na persze a zsákok átlátszók lesznek, tehát ha valaki nem a megfelelő szemetet rakja bele attól nem viszik el, hanem a rendes szállítási napokon, kommunális hulladékként viszik el. Valahogy így:)”
 • 5. viro 2011. február 17. 17:14
  „Nálunk sajnos kicsi a konyha szekrény(a lakás méretéből adódva)ezáltal örülök,ha a szemetest el tudom rakni.Ha több fele kellene válogatnom a hulladékot nem tudnám hova rakni!”
 • 4. Palacsinta 2011. február 17. 16:52
  „Épp azért szállították eddig egy autóban,mert nem szelektálva gyűjtötték az emberek,hanem kényük-kedvük szerint,mint a cikk is írja. Értelmetlen lett volna a vegyes szemetet külön elvinni,ha már úgyis vegyes.”
 • 3. Pupets 2011. február 17. 16:09
  „Csak egyet kérdeznék: milyen szelektív hulladékgyűjtésről beszélünk, ha egy szemetes autóval hordják el az egészet?”
 • 2. babérka 2011. február 17. 15:56
  „A múlthéten egy nő mászott ki fényes nappal a szelektív kukából , fényes nappal benne guberált, még jó hogy nem öntöttem a fejére az üvegeket! A környéke is rondán néz ki némelyiknek!Láttam olyat ,hogy paprikás krumplit öntöttek bele! Az emberek hozzáállásán is változtatni kellene!”
 • 1. Silvio_Dante 2011. február 17. 14:32
  „Ezt is megértük! Oly sok év után végre talán tényleg lesz szelektív hulladékgyűjtés Makón! Ideje lenne a szelektív szigeteket is rendbe tenni és zárható gyűjtőedényeket alkalmazni, esetleg zárható szigeteket. Még az is lehet, hogy erre az új pályázati kiírásokban találnának egy kis pénzt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették Almási Pált Makón

Genius Apáczai Diploma Díjat kapott Almási Pál, a Makói Általános Iskola igazgatója. Tovább olvasom