Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Zsákban gyűjtik a válogatott szemetet Makón

Makó - A szétválogatott szemetet hamarosan háztól, zsákban vagy kötegelve szállítják el Makón. A hulladékgyűjtő-szigetek sem tűnnek el: sűrűn lakott övezetekbe, intézmények elé helyezik át a színes konténereket.
Kényelmesebb, egyszersmind hatékonyabb lesz április elsejétől a szelektív hulladékgyűjtés Makón. A szemét szállításával, kezelésével foglalkozó A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. változtat a válogatott szemét begyűjtésének módján: eddig különböző színű konténerekhez kellett ezt kivinni, mostantól viszont a lakóházaktól külön-külön, zsákokban viszik el – mondta el lapunknak Reith Imre, a társaság ügyvezető igazgatója.

A városban 1982-ben jelent meg az első néhány szelektív gyűjtősziget, amely 4 különféle szeméttípus – papír, műanyag, üveg és fém italosdoboz – elkülönített elhelyezésére kínált lehetőséget. A kezdetekkor Makón 12 ilyen volt, most 20 található belőlük. A szolgáltatást most végző cég még nem működik egy esztendeje a városban, elődje azonban korábban úgy tapasztalta, évente 20–25 tonna gyűlik össze ezekből – a város teljes évi szemétmennyisége több mint 10 ezer tonna volt. Régi tapasztalat ugyanakkor, hogy a színes konténerekbe sokan válogatás nélkül dobnak mindenfélét, ezért ami itt összegyűlt, lényegében alkalmatlan az újrahasznosításra. Ezen a problémán segítene az új rendszer, amely szerint megadott napokon házhoz mennek az adott szemétfajtáért, amelyet mindenki átlátszó műanyag zsákokban vagy kötegelve helyezhet majd ki az utcára.

Szelektív hulladékgyűjtő-sziget Makón. A szerző felvétele
Szelektív hulladékgyűjtő-sziget Makón.
A szerző felvétele

A más városokban már jól működő szisztéma előnye az is, hogy várhatóan megszűnik a konténerek körül gyűlő utcai szemét. A zsákos szelektív szállítással azonban nem tűnnek el a hulladékgyűjtő szigetek: a konténereket a sűrűn lakott társasházas övezetekbe, lakótelepekre, forgalmasabb bevásárlóközpontok, intézmények környékére csoportosítják – azaz olyan helyekre, ahonnan nem lehet zsákkal elvinni a szétválogatott szemetet. 

Olvasóink írták

 • 7. babeli 2011. február 18. 13:40
  „Ma vittem el a konzerv dobozokat a Zrinyi utcai gyűjtőhelyre. A konténerben, kb. két talicska levert csempe volt(fürdőszobából?). Hát én is meglepődtem. Szerintem nem szegény ember volt, aki oda tette, mert annak nincs pénze leverni a csempét, és újat venni. Hát ezért rakják már egy autóra mindet, mert úgyis válogatni kell.”
 • 6. Black&Red 2011. február 17. 20:29
  „Így is úgy is egy kocsival fogják elvinni de mivel, hogy zsákokban lesz amit ingyen adnak, így könnyebb lesz szelektálni, na persze a zsákok átlátszók lesznek, tehát ha valaki nem a megfelelő szemetet rakja bele attól nem viszik el, hanem a rendes szállítási napokon, kommunális hulladékként viszik el. Valahogy így:)”
 • 5. viro 2011. február 17. 17:14
  „Nálunk sajnos kicsi a konyha szekrény(a lakás méretéből adódva)ezáltal örülök,ha a szemetest el tudom rakni.Ha több fele kellene válogatnom a hulladékot nem tudnám hova rakni!”
 • 4. Palacsinta 2011. február 17. 16:52
  „Épp azért szállították eddig egy autóban,mert nem szelektálva gyűjtötték az emberek,hanem kényük-kedvük szerint,mint a cikk is írja. Értelmetlen lett volna a vegyes szemetet külön elvinni,ha már úgyis vegyes.”
 • 3. Pupets 2011. február 17. 16:09
  „Csak egyet kérdeznék: milyen szelektív hulladékgyűjtésről beszélünk, ha egy szemetes autóval hordják el az egészet?”
 • 2. babérka 2011. február 17. 15:56
  „A múlthéten egy nő mászott ki fényes nappal a szelektív kukából , fényes nappal benne guberált, még jó hogy nem öntöttem a fejére az üvegeket! A környéke is rondán néz ki némelyiknek!Láttam olyat ,hogy paprikás krumplit öntöttek bele! Az emberek hozzáállásán is változtatni kellene!”
 • 1. Silvio_Dante 2011. február 17. 14:32
  „Ezt is megértük! Oly sok év után végre talán tényleg lesz szelektív hulladékgyűjtés Makón! Ideje lenne a szelektív szigeteket is rendbe tenni és zárható gyűjtőedényeket alkalmazni, esetleg zárható szigeteket. Még az is lehet, hogy erre az új pályázati kiírásokban találnának egy kis pénzt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették Almási Pált Makón

Genius Apáczai Diploma Díjat kapott Almási Pál, a Makói Általános Iskola igazgatója. Tovább olvasom