Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Évről évre komfortosabb Szentes

Egy település lakói alacsony közműdíjakat szeretnének. A szolgáltatók viszont az eredményes működésben érdekeltek. Az önkormányzat feladata, hogy ez együtt teljesüljön. Ilyet nem könnyű összehozni, de Szentesen sikerült. A részletekről Szirbik Imre polgármestert kérdeztük.

- Nagy munkákon vannak túl Szentesen. A fejlesztések milyen eredményre vezettek?
- Az elmúlt évek nagy közműépítési programjainak jelentős szakaszát zárta le a város főutcájának az átadása. A program részeként először megépült a várost elkerülő út, tehermentesítve a kamionoktól és a teherautóktól a város területét. Tavalyelőtt befejeződött a nagyhegyi városrész bekötéseivel a szennyvízrendszer kiépítése, valamint korszerűsödött a közvilágítási hálózat és elkezdődött a csapadékcsatorna-hálózat felújítása. E munkák sikerét mutatja, hogy a korábbi években egy-egy jelentősebb eső után a város különféle pontjain a tűzoltóknak kellett menteni a házakat az udvarra befolyó víztől, míg az elmúlt hetek nagy esői után szinte órák alatt elszivárogtak a vizek. A tűzoltóknak az idén összesen tíznél kevesebb alkalommal kellett szivattyúval beavatkozni.

- A városlakók számára milyen hozadéka van a beruházásoknak?
- Ezek a kiépült közművek azzal szolgálják az embereket, hogy mindennapi komfortot adnak. A város a fejlesztésekkel arra is odafigyelt, hogy az általuk nyújtott szolgáltatások a szentesieknek megfizethetőek legyenek. A térség legalacsonyabb víz- és csatornadíját tudja tartani a városi tulajdonban lévő Vízmű Kft. úgy, hogy emellett folyamatosan felújítja és fejleszti a hálózatot.

Szentes, az élhető város.
Szentes, az élhető város.

- Hamarosan indul a fűtési szezon. Mitől más ez Szentesen, mint másutt?
- Az idén a városban sokfelé láttuk az épülő termálvezetékeket. Ezt a rendszert is bővítettük, 8 közintézmény csatlakozott a hálózathoz. Az ország egyik legalacsonyabb távfűtési díját teszi lehetővé az, hogy a közel 3500 lakásegységet ellátó távhőrendszer a város természetes kincsét, a termálvizet használja fel. Szentesen van az ország egyik legnagyobb geotermikus fűtési rendszere.

- A szemétszállítás mindenkit érint. Mi változott ebben az utóbbi időszakban?
- A hulladékgazdálkodás terén évek alatt kiépült a szelektívgyűjtés, a komposztáló telep, az újrahasznosító-válogató bázis. Bár ez év elejével a lerakó – az uniós szabvány változása miatt – bezárt, s emiatt közel 30 km-re kell a szállítani a város szemetét. Ennek ellenére a 120 literes edény lakosság által fizetett évi 15 ezer forintot meg nem haladó díja a megye legalacsonyabb értéke.

- Ezek szerint összeegyeztethetőek a különböző érdekek?
- Így ér össze az a városi gondolkodás, amely a települési szolgáltatásokat megtartotta önkormányzati kézben. A fejlesztésekkel megvalósított közműveket az önkormányzat olyan áron tudja működtetni, hogy a szentesi lakók a térség legalacsonyabb díjai mellett azokat igénybe is tudják venni. Ettől komfortos Szentes!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresen zárul az „Inno-Ház

2010. szeptember 30-ával sikeresen zárul az Inno-Motive Nonprofit Kft. által 2009 áprilisában… Tovább olvasom