Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Futómű problémákra megoldás: Ellenőriztesse a beállítást a MARSO Kft-nél mindössze 900 Ft-ért!

Sokan autóznak úgy, hogy nem gondolnak a futómű jelentőségére, ugyanis a problémák egy része nem is érzékelhető. Azt hisszük, hogy akkor rossz a futómű, ha kopog benne valami, vagy ha húz az autó valamelyik irányba.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, a valóban nagy költséget és felesleges kiadást okozó futóműbajok jellemzően rejtve maradnak a felhasználók elől.

Egy rossz beállítás miatt a gumik harmad-, vagy ötödannyi idő alatt elkophatnak, vagy egyszerűen csak többet fogyaszt az autónk.
Egy autó futóműve nagyon sok „puha" kötésű, gumírozott alkatrészből áll, melyek használat közben kopnak. Ezek a részleges kopások nem jelentenek önmagukban gondot, nem kell azokat cserélni, de a kopás következtében az alkatrészek – és általuk a kerekek – pozíciója folyamatosan változik, akár 10-15000 km megtétele után is indokolt az utánállítás.

Mi a konkrét jelenség?
A gumialkatrészek öregedése, kopása miatt a négy kerék – de különösen a kormányzottaké – egymáshoz képesti pozíciója állandóan változik fenti-lenti (kerékdőlés) és hosszanti (kerékösszetartás) irányban is.

Aki szert tett valaha síelési tapasztalatokra, annak könnyen értelmezhető az úgynevezett „hóeke" effektus: ha két, egy tengelyen lévő kerék futása nem párhuzamos, illetve nagyobb a megengedett mértéknél a kerékösszetartás, akkor fékező hatás lép fel. Ez a fékezés egyrészt többletfogyasztást eredményez, másrészt a kívánt mértéknél lényegesen erősebb koptatja a gumikat.

Mindezek alapján érdemes a futómű geometriáját évente ellenőriztetni, ugyanis felesleges költségeket előzhet meg vele. Tapasztalataink alapján az ellenőrzött futóművek 40-50%-a utánállítást, korrigálást igényel.
Annak érdekében, hogy azok a járműtulajdonosok, akiknek rendben van a futóműve ne költsenek feleslegesen futóműbeállításra, a MARSO Kft december havi akciójában különválasztotta az ellenőrzés és a beállítás díját.

6000 Ft-os teljes futóműbeállítás helyett csupán 900 Ft térítési díjért ellenőrizzük a geometria helyességét számítógépes futóműpadon. Ha mégis állítani kell az autón, természetesen az ellenőrzés díját külön nem kell megfizetni.

Amennyiben ez a lehetőség felkeltette érdeklődését, online időpontegyeztetésért klikkeljen ide:

MARSO Kft Szeged, Vásárhelyi Pál út 22.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtés fával, gazdaságosan

Korszerű és biztonságos kéményekkel spórolhatunk és sokat tehetünk környezetünkért is. (x) Tovább olvasom