Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

RAgadj ecsetet! Világrekord készül Szegeden

A reumatoid artritisz (RA) betegségben szenvedő betegek hatalmas képeslapot festenek október hónapban is, mely a Guinness-rekorder kísérlet része. A RAgadj ecsetet! kampány szegedi állomásának október ötödikén a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ ad otthont. A közös festésben a betegek mellett a kórház Reumatológiai Osztályának dolgozói és Rácz Gergő is részt vesz. (X)
A reumás betegek országos méretű összefogása nemcsak a reumatoid artritisz (RA) betegségre kívánja felhívni a társadalom figyelmét, hanem olyan fórumot kíván teremteni, melyen a betegek, az orvosok és a nővérek között párbeszéd alakul ki, így járulva hozzá a sokízületi gyulladás mibenlétének megértéséhez.

RAgadj ecsetet! Világrekord készül Szegeden (galéria)

A program állandó: a közösségi festés kezdetén Szily Nóra vezetésével zártkörű kerekasztal beszélgetést tartanak, amelyen a betegséget és kezelési lehetőségeit mutatják be az osztály dolgozói. A várhatóan Guinness-rekorder képeslap egy-egy darabja szeptember hónapban Nyíregyházán, Szombathelyen, Gyulán és Veszprémben is járt már. Októberben a pécsi és a debreceni betegek festik ki a képeslap egy-egy darabját, október ötödikén pedig az utolsó képrészlet Szegedre érkezik.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kálvária sugárúti tömbje, a betegek és dolgozók az énekes Rácz Gergő segítségével fogják kifesteni az utolsó, a szegedi dómot ábrázoló képrészletet október 5-én. Azokat, akik részesévé akarnak válni a rekordkísérletnek, 12 órára várják a helyszínen.

Az óriás képeslapot  Róth Anikó grafikusművész tervezte. Az Arthiritisz Világnapján, október 12-én, a RAgadj ecsetet! kampány záróeseményén leplezik le a budapesti Millenáris Parkban. Innentől már az történik vele, mint minden más, teljesen hétköznapi képeslappal: egy hatalmas bélyeget kap, egy szép üzenetet a hátoldalára és már viszi is a posta egy olyan országba, ahol a magyarországi összefogás és RA kampány példaként szolgálhat a betegség elfogadásában és kezelésében.

A világ legnagyobb képeslapja a Magyar Posta jóvoltából ér célba.
Részletek: facebook.com/ragadjecsetet
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robert Christian Bachmann: Hidakat építünk

A fesztivál alapítója és művészeti vezetője vallja, a hat éves fennállás azt bizonyítja, Szegednek óriási igénye van a hasonló kulturális élményre. (X) Tovább olvasom