Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Sportkamera az extrém pillanatokért

A Media Markt szakértője a fényképezőgépek és kamerákpiacát vette górcső alá. Íme néhány hasznos tipp, ha nem tud dönteni a sportkamera és a sima videokamera között. (x)
- Milyen trendek figyelhetőek meg a fényképezőgépek piacán?

- Két egymással ellentétes folyamat zajlik a piacon. Egyrészt a hagyományos kompakt fényképezőgépek után a kereslet csökken, de hasonló cipőben jár a videokamera eladás is. Ennek az oka az okostelefonok térnyerése és működésük komplexitása, azaz egyszerre több dologra használhatjuk az okostelefonunkat többek között egyre jobb minőségű fényképek és videók készítésére.

Másrészt nő az igény az igényes képek készítésére, ezért egyre többen választják a tükörreflexes gépeket, hogy profi képeket készítsenek, de hogy a kamerák területén és említsünk pozitív változásokat, egyre több sportkamerát vásárolnak főleg a fiatalabb korosztály.


- Mit kell tudni a sportkamerákról?

- Az emberek mindig is vágyat éreztek arra, hogy az extrém pillanatokat is megörökítsék az utókor számára. Gondolok itt egy ejtőernyős ugrásra, egy vadvízi evezésre vagy akár a síelésre. Fontos szempont az is, hogy egyes szám első személyben rögzüljön az esemény, tehát abból a perspektívából, ahogy azt én átélem. Ezeknek az igényeknek való megfelelésre fejlesztették ki a sportkamerákat.

- Miben másabb a sportkamera egy hagyományos videokameránál?

- A sportkamerát teljesen más szempont alapján választanak az emberek, mint egy normál kamerát. A legfontosabb kritérium, hogy mennyire ellenálló a külső körülményekkel szemben és eközben milyen felvételt készít. Bírniuk kell a hőt, a hideget, a párás,vizes közeget és ellenállónak kell lenniük a porral szemben is, ugyanis ezeket a kamerákat nem városnézés közben használjuk, hanem földön, vízen és levegőben. Sportolás közben folyamatos rázkódásnak van kitéve a kamera, ezért nagyon fontos, hogy nagyon jó képstabilizátorral dolgozzon és ha környezetre is kíváncsiak vagyunk, akkor a széles akár 170 fokos látószög is nagyon fontos.


- Milyen kiegészítőket érdemes vásárolni a sportkamerákhoz?

- Mivel az extrém szituációkban általában a kezünk foglalt, ezért a legfontosabb a kamera rögzítése valamely testrészünkhöz, ami általában lehet a fej, a mellkas vagy a csuklónk, de az is lehet a bringánk kormányára szeretnénk rögzíteni, azaz miután eldöntöttük, hogy hol szeretnénk "hordani" a kamerát, fontos hogy megvegyük hozzá a megfelelő pántot, vagy tartót. Fesztiválokon is láttam már fiatalokat, akik egy bot szerű tartóra rögzítették a kamerát, hogy azt felemelve tömeget és a színpadot magasabbról rögzítsék. Különösen fontos a nagykapacitású és gyors SD kártya, amire a felvétel rögzítésre kerül, ugyanis menetközben nem tudunk leállni és kártyát cserélni.
(x)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örök emlék profi fényképezőgéppel

A legtöbb magyar család most utazik nyaralni. Milyen tudású és típusú fényképezőgépet ajánlott vinni az útra, ami szépen örökíti meg a vakáció emlékeit? Tovább olvasom