Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Bán Sándor visszatért

Bán Sándor nemcsak Vásárhelyre, a medencepartra is visszatért: ő irányítja az egyik legnagyobb úszótehetségnek, a 13 éves Gábor Tamásnak a szakmai munkáját. Risztov Éva egykori nevelőedzője 16 esztendős koráig foglalkozik az ifjú pillangóssal.
Május végén, június elején már hallani lehetett azt a „pletykát", hogy a háromszoros vb-ezüstérmes, hatszoros rövidpályás Európa-bajnok úszó, Risztov Éva nevelőedzője, Bán Sándor veszi át a nemzetközi szinten is nagy ígéretnek tartott pillangós, a 13 éves Gábor Tamás trenírozását. De akkor egyik érintett sem tudott biztosat mondani. A közelmúltban pont került az ügy végére: a duó szeptember elejétől dolgozik együtt. A csapathoz tartozik még a vajdasági hosszútávúszó, Szabó Szebasztián, Kenéz Bence, és ha Magyarországon tartózkodik, az egykori szentesi, Máté Hunor, valamint a klub szenior sportolóit is ellátja szakmai tanácsokkal.

Az ifjú tehetség klubot váltott, a Hód Úszó SE-ből – ott Bán korábbi tanítványa, Tóth Tibor foglalkozott vele – átigazolt a Hódmezővásárhelyi Senior Úszó-Vízilabda Clubba. A kiváló szakember 16 éves koráig irányítja Gábor Tamás szakmai munkáját, ekkor tervei szerint visszatér Dél-Afrikába. De ezalatt a három esztendő alatt megalapozhatják sikeres felnőtt pályafutását. Bán Sándor elmondta: óriási öröm és megtiszteltetés, hogy újra a vásárhelyi úszósportért dolgozhat, a minőségi munkához a város biztosítja a feltételeket, a legfontosabb, a világszínvonalú uszoda, adott.

Bán Sándor újból munkába állt Hódmezővásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
Bán Sándor újból munkába állt Hódmezővásárhelyen.
Fotó: Tésik Attila

Tamással ugyanazokat a teszteket, vizsgálatokat csinálták meg, mint annak idején Risztovval, és hasonló eredményeket produkált. Vagyis az alapadottságai jók, terhelhető, utóbbit igazolja, hogy februárban együtt edzett Gyurta Daniékkal, és most az első tíz tréningen 53 ezer 200 métert tempózott. A szakember szerint a korosztályos rekordokat tartó pillangós jövőre már az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is megmutathatja, mire képes. Amennyiben eltökélt, szép karrier vár rá, a 2016-os olimpiai részvételre eséllyel pályázhat.

A Hódmezővásárhelyi Senior Úszó-Vízilabda Club nem csak a kiválasztottakkal kíván foglalkozni, versenyeket rendeznek (idén még hármat), edzőtáborokat akarnak szervezni, és szeretnének jobban bekapcsolódni az úszásoktatásba – közölte a távlati terveket Kenéz László klubelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forma-1: Az örökre száműzött Briatore pert fontolgat

Pert fontolgat a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) szemben a Forma-1-ből örökre száműzött… Tovább olvasom