Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Boros Gyevi László, a sportpolihisztor

Mi lett vele? sorozatunkban Boros Gyevi Lászlóval (67), a Szegedi Volán kézilabdacsapatának egykori sikeredzőjével, jelenlegi teniszoktatóval beszélgettünk.
Boros Gyevi László neve egyértelműen a szegedi kézilabdázás fénykorának kezdetével köthető össze. A testnevelési főiskolán még labdarúgással, kosárlabdázással, atlétikával és sakkal is foglalkozott a kézilabdán kívül. Tehetségére jellemző, hogy Zarándi László professzor úr, egykori olimpikon százméteres síkfutót akart belőle faragni, mert az indulósebessége jóval az átlag feletti volt.

– Annak ellenére, hogy a kosár-, a kézi- és a focicsapatban is igazolt játékos voltam, elsősorban testalkatom miatt, a kézilabda mellett döntöttem – magyarázta a tanár úr. – Nem volt rossz csapatunk, hiszen a TF játékosaival az NB I-ben szerepeltünk. A tanári diploma mellett a kézilabda-edzői képesítést is megszereztem.

Az első edzői sikerek Kiskunhalason és Nagykanizsán születtek.
– A nagykanizsai együttessel 75-ben, majd 76-ban is megnyertük a magyar egyetemi és főiskolai országos bajnokságot. Érdekességként említem meg, hogy Mocsai Lajos, a jelenlegi felnőtt férfi szövetségi kapitány akkoriban a TF-et erősítette, ezáltal még értékesebbé vált a győzelmünk – emlékezett vissza Boros.

Fotó: DM/DV
Fotó: DM/DV

A következő állomás már Szeged volt. A Délépnél, majd később Hódmezővásárhelyen, a Hódikötnél bizonyította rátermettségét, hiszen utóbbi együttest a megyei bajnokságból az NB I kapujáig repítette.

– 1980-ban az év edzője lettem, talán ennek is köszönhetően keresett meg Kővári Árpád, a Szegedi Volán ügyvezető igazgatója, és kötöttünk szerződést. Új együttesemet a hatodik helyről a dobogó alsó fokára vezettem. A magyar kupát kétszer is sikerült elhódítanunk, ennek köszönhetően kiléphettünk az európai porondra, indulhattuk a KEK-ben. Többek között a dán és a német kupagyőztest is kivertük, majd a négy között a Minszk együttese jelentette a végállomást. Habár itthon még győzni tudtunk, idegenben a sérüléshullám sújtotta csapatomnak nem volt esélye a két méter átlagmagasságú fehéroroszokkal szemben – sorolta a szakember.

A közös megegyezésen alapuló szerződésbontás után újabb siker következett. Szegednek először lett NB I-es női kézilabdacsapata, hiszen a Szegedi Textilt juttatta fel a legjobbak közé, immáron többek között a feleségével, Sziklai Andreával, egykori válogatott kapussal együtt.

– Hogy mivel foglalkozom manapság? – tért át a jelenre.

– A sporttól nem tudok elszakadni. Szabadidőmben a baktói Zöld Sportpályán teniszt oktatok fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Rendszeresen rendezünk amatőr bajnokságokat is. Célom, hogy minél több emberrel kedveltessem meg a mozgást, illetve hogy minél több családban alakítsam ki az egészséges életmód iránti igényt.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2011. augusztus 02. 20:08
    „jó erőt, egészséget kívánok Lacikám!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novoszáth Melinda: Eb-bronz

A Toyota-Tmax SZUE ifjú úszója, Novoszáth Melinda a törökországi Trabzonban rendezett serdülő… Tovább olvasom