Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Bravúrezüst Fodortól! - Kocsis Ferenc értékel

Kocsis Ferenc, a moszkvai olimpia bajnoka, világ- és négyszeres Európa-bajnok, a válogatott és a Szegedi Birkózó Egylet volt edzője miközben dicsérte a magyar versenyzőt, kritizálta a sportág jelenlegi szabályait.

A magyar birkózásnak most is sikerült kirukkolnia egy olyan eredménnyel, amelyre szinte senki sem számított. A kötöttfogású Fodor Zoltánnak ugyanis az eddigi legjobb helyezése egy tavaly megszerzett világbajnoki nyolcadik volt.

– Nagyon kellett a magyar birkózásnak ez az érem, de mennyivel jobb lett volna, ha a medál még szebben csillogott volna, amihez közel állt barátom, a szintén olimpiai bajnok Sike András tanítványa – mondta Kocsis Ferenc a Fodor Zoltán–Andrea Minguzzi, aranyérmet eldöntő mérkőzése után.

Az olimpiai újonc Fodor jó formában birkózta végig a napot, a kínai Ma Szan-jin, az azeri Salva Gadabadzén és a 2006-ban vb-ezüstérmes, idén Európa-bajnok török Nazmi Avlucán keresztül jutott el a döntőig, ahol a tavalyi és idei Európa-bajnoki bronzérmes olasz, Andrea Minguzzi várt rá.

Fodor (pirosban) ezüstjére nem számítottunk, de örülünk neki. Fotó: MTI
Fodor (pirosban) ezüstjére nem számítottunk, de örülünk neki. Fotó: MTI

Ám a magyar birkózó sajnos elveszítette a döntőt. A megbeszélteknek megfelelően a mérkőzés után nem sokkal hívtam is a Mátrában nyaraló kiváló birkózó szakembert, Kocsis Ferencet. Csak a harmadik tárcsázásra szólt bele a jól ismert hang.

– Elnézést kérek, de le kellett valahogyan vezetnem a dühömet – mentegetőzött a 79-es világbajnok és Moszkva olimpiai bajnoka. – Tragédia, amit ezzel a fogásnemmel csináltak. Ilyen egyetlen sportágban sem fordul elő, hogy teljesen rábízzák a szerencsére a bajnoki címet, a továbbjutást, egyszerűen a győzelmet. Ez olyan, mint amikor az ember bemegy a lottózóba, és rábízza magát Fortunára. Ez így nem mehet tovább, vagy ha ezen nem változtatnak, akkor teljesen kinyírják ezt a fogásnemet. Amíg állásban egyetlen látványos megmozdulást sem lehet végrehajtani, addig minden versenyző a földharcra koncentrál.

Bizonyára ebből következett Fodor Zoltán taktikája is – vetem közbe.
– Így van. Zoli, amikor látta, hogy az olasz két menetben igazán nem is akart partnerhelyzetben akciót csinálni, s a harmadikban kedvezményezett lett, csak arra törekedett, hogy megtartsa a szerencséjéből adódott előnyét. Ez azonban nem sikerült, mert az olasz összeszedte minden erejét, kockáztatott, s nyert. Egyébként itt, Mátraházán is nevetségesnek tartotta mindenki ezt a birkózást. A jövő héten az EDF Démász olimpiai fesztivál Délmagyarország-talkshowjának vendége leszek: akkor majd bővebben is kifejtem a véleményemet.
Az eredményhirdetésnél történt egy sportszerűtlen jelenet: az örmény– svéd Ara Abrahamian a szőnyegre dobta bronzérmét, majd otthagyta a ceremóniát.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sallai Ágnes nem csalódott Gyurtában

Sallai Ágnes, a vásárhelyi Hódtáv SC egykori, a szegedi Toyota Tmax-SZUE jelenlegi, valamint a pécsi… Tovább olvasom