Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Buzánszky Jenő jobb szereplést vár a válogatottól

A hagyományos vásárhelyi városi sportnapnak több jeles vendége volt, köztük a legendás, a 83. születésnapját május 4-én ünneplő Buzánszky Jenő. Az Aranycsapat egykori hátvédjével a mai fiatalokról és a labdarúgásról beszélgettünk.
– Néhány napja volt felülvizsgálaton, utána beszéltünk, és azt mondta, nem állapítottak meg rosszabbodást – felelte Buzánszky Jenő arra a kérdésre, hogy van egykori csapattársa, a legendás kapus, Grosics Gyula, akin január végén életmentő műtétet hajtottak végre. – Még hosszú idő eltelik, mire teljesen felépül, remélem, azt követően is hosszú évekig együtt járhatunk élménybeszámolókra az országban, a világban.

Az 1925. május 4-én Újdombóváron született 48-szoros válogatott, olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes hátvéd elárulta: az ő egészségével nincs különösebb gond, bár húsz évvel ezelőtt jobb volt, jobban érezte magát, de ha még harminc évig így lesz, mint most, azzal kiegyezik. Dorogon ritkán ül autóba, vásárolni is gyalog jár, és ez már „kocogásnak", sportolásnak, mozgásnak számít. A szobabiciklit is nyúzza, hasizom-erősítője is van, és most vett egy masszázsfotelt.

– Igyekszem vigyázni az egészségemre, jó erőben tartani magam. A sok jövés-menéshez megfelelő erőnlét szükséges, elég hosszúak a napok, reggeltől estig zakatolok, de mindig mindenhova szívesen megyek, ha hívnak. A jövő nemzedéknek a múltról, az egykori sportolók eredményeiről tudni kell. Tisztában kell lenniük azzal, ha tehetségesek, ők is elérhetik ezeket a fantasztikus sikereket, átvehetik a stafétabotot a nemzet dicsőségére, a szurkolók örömére. Bízom benne, a közelmúltban rólam megjelent könyv is segít ebben, elolvassák és erőt meríthetnek belőle a fiatalok.

Buzánszky Jenő vigyáz az egészségére.
Fotó: Tésik Attila

A mai ifjúság nem sportosabb, mint amilyenek ők voltak – vallja –, nincs olyan magas arány a lakosság létszámához viszonyítva, mint annak idején. Ez elsősorban mentalitás, hozzáállás kérdése, az, hogy törődik-e valaki a saját egészségével. A sport jó lehetőség erre, és reméli, egyre több fiatal jön rá a mozgás hasznosságára, szépségére.

– Vásárhely jó példát szolgáltat a mindennapos testneveléssel, ezzel lehet felépíteni egy fiatal testet, szervezetet. A diszkóban csak leépülnek, a füstös levegő nem szolgálja az egészséget. Ki kell menni a pályára! Örömmel hallottam, hogy Vásárhelyen két új műfüves labdarúgópályát építenek.

A mai magyar focit sem kerülhettük ki: – Már van szövetségi kapitány, igaz, hosszú hercehurca, huzavona után. Ezen túl vagyunk, és remélem, a válogatott lényegesen jobban szerepel a vb-kvalifikáción, mint az Európa-bajnoki selejtezőkön. A „piacon" ugyanis a tétmeccseket jegyzik, és ebben a kategóriában nem jeleskedtünk, barátságos mérkőzésen értünk el jó eredményeket. Ezeket is elkönyvelhetjük sikerként, de tétmeccsen kell produkálni. Azt azért sajnálom – bár a nemzeti együttesnek használhat –, hogy két év alatt kiárusították az összes fiatalt; hazai futball, bajnokság emiatt nincs, nem is lesz. Furcsa érzés, hogy névtelen, szinte sehol sem jegyzett játékosokat hozunk, igazolunk tehetségeink pótlására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvívtak Pekingért

Biztossá vált a magyar női tőrcsapat részvétele a pekingi olimpián, miután a gdanski… Tovább olvasom