Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Emlékek az archívumból

Sorozatunkban szombatonként a Délmagyarország sportrovatának legérdekesebb cikkeiből szemezgetünk, a 10, 25 és 50 évvel ezelőtt történtekből válogatva. A 13. részben 2006, 1991 és 1966 ötödik hetének híreiből idézünk fel egyet-egyet.

10 éve történt

Bravúrral a Final Fourban
Hatalmas bravúrt hajtott végre a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata a Magyar Kupában. Zseljko Dokics tanítványai a negyeddöntő miskolci visszavágóján 66–66-os döntetlent értek el, és mivel a szegedi odavágón 77–70-re nyertek, kiharcolták a négy közé kerülést. Pedig a hazaiak kitettek magukért, nemcsak a pályán, azon kívül is: a miskolci arénában 1200 néző várta, hogy papírformának megfelelően ünnepelje a négyes döntőbe jutást.

A harmadik negyed végén úgy is tűnt, hogy ez meglehet, hiszen a Szeged későbbi bedobója, Fürész Emőke vezetésével a Miskolc ledolgozta a Tisza-parton összeszedett hátrányt. Igen ám, de a záró játékrészt 20–14-re nyerte a Szeged, ezzel pedig továbbjutást ünnepelhetett. Igazi csapatmunka volt ez, de Török Szilvia, a Szeviép válogatott irányítója kiemelkedett a mezőnyből, hiszen 15 pontot szerzett és fantasztikusan védekezett. – Úgy gondolom, hogy meglett az első eredménye annak a sok munkának, amit elvégeztünk – mondta a párharcról Zseljko Dokics vezetőedző.

25 éve történt

Faragó Tamás Szegeden
A magyar férfi junior vízilabda-válogatott 1991 telén az újszegedi sportuszodában készült a korosztályos világbajnokságra. Már egy évvel korábban is a városban edzették a fiatalokat, büszkék is lehettünk, hogy Szegeden alapozták meg Európa-bajnoki ezüstérmet érő teljesítményüket. A visszatérés alkalmával közölt sportrovatunk egy interjút Faragó Tamás szövetségi kapitánnyal, aki a Szeged SC-től négy fiút is beválogatott csapatába. A beszélgetés során kiemelte, hogy Szabó Zoltán és Török Tibor hallatlanul tehetségesek és nagyon értelmesek, egyedül a csibészséget hiányolta belőlük. Kijelenttette: az 1993-as barcelonai világbajnokság után szövetségi kapitány szeretne lenni, hiszen tanítványai közül öt-hat játékos esélyesnek tűnt a felnőtt válogatottságra.

Bár a férfiaknál nem tudta véghezvinni tervét, de a női nemzeti csapatnál 2000-ben kapitány lett, a következő öt évben pedig irányítása alatt világbajnoki, Európa-bajnoki és világkupa-győzelmet is szerzett a válogatott.

50 éve történt

Úszóreformok
A szegedi úszószövetségnél 1966-ban Szalai Károly volt az edzőbizottság vezetője, ő osztotta meg az olvasókkal, hogy országos és városi szinten milyen változtatásokat eszközölnek a sportág fejlesztéséért. A külföldi tapasztalatok alapján a honi szövetség iránymutatása a következő volt: a gyerekek felkészítését napi két-három edzéssel már nyolcéves kortól el kell kezdeni, tízéves kortól pedig 100-tól 400 méteres távig versenyeztetni, a versenyévadot pedig egész évre meghosszabbították. A budapesti egyesületekkel a télen-nyáron használható fedett uszoda hiányában még nehéz volt lépést tartani, erre főként az egrieknek és a szolnokiaknak volt ekkoriban lehetőségük, de Szegeden is volt előrelépés, hiszen ekkorra már az edzés céljaira megfelelő, 27 fokos víz volt a két Tisza-parti medencében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungerit-Szentesi VK: bosszantó matek

A női vízilabda Euroliga budapesti selejtezőcsoportjában a Hungerit-Szentesi VK meglepetésre csak 12-12-es döntetlent ért el az orosz Szpartak Volgográd ellen. Tovább olvasom