Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Eperjesi: még sok van Márton Anitában

Minden képzeletet felülmúlóan szerepel ebben az évben Márton Anita. A 21 éves, békéscsabai színekben versenyző szegedi súlylökő a közelmúltban befejeződött Európa-bajnokságon döntőzött, végül a 11. helyen zárt.
Márton Anita nem fárad, esze ágában sincs kipihenni az eddigi rengeteg nyári viadalt. Az elmúlt hétvégén a debreceni országos bajnokságon már-már szemtelenül nagy fölénnyel nyerte meg a súlylökést és a diszkoszvetést is, de alighogy hazaérkezett Szegedre, újra csomagolásba kezdett, ezúttal a göteborgi pénzdíjas verseny felé vette az irányt. A felsorolásnak ezzel még közel sincs vége: Anita elindul az augusztus 28-án a Felső Tisza-parti stadionban tartandó Szeged-kupán, aztán szeptember 2-án Olaszországba utazik, szeptember 12-én pedig Szlovéniában vesz részt egy U23-as válogatott viadalon.

– Nagyon elégedett vagyok a tanítványommal, akivel immár kilenc éve vagyunk elválaszthatatlanok – mondta Márton Anita edzője, Eperjesi László. – Az idei évre a fő számában, a súlylökésben 17,80 méter elérését tűztük ki célul, ezt messze túlszárnyalva 18,20 méterig jutott.
A jó széria már a Dohában rendezett fedett pályás világbajnokságon elkezdődött, amikor is Anita kezéből 17,50 méterig repült a súlygolyó. Az említett nagy dobását Torinóban érte el, majd következett az év fő versenye, a barcelonai Európa-bajnokság.

Márton Anita és edzője, Eperjesi László már kilenc éve alkot remek párost. Fotó: Karnok Csaba
Márton Anita és edzője, Eperjesi László már kilenc éve alkot remek párost.
Fotó: Karnok Csaba

– A selejtezőben 17,84 méterrel biztosította helyét a döntőben – folytatta a tréner. – Ez több dolog miatt is rendkívül értékes: egyrészt tanítványom ekkor jutott először döntőbe világversenyen, másrészt előtte 26 éve volt legutóbb Horváth Viktória személyében magyar női súlylökő világesemény fináléjában. A döntőben 17,78 méterig jutott, ezzel pedig a mezőny egyik legfiatalabbjaként a 11. helyen zárt.

– Talán, ha vele lehettem volna, még ennél is nagyobbat lök, de persze így is minden dicséretet megérdemel – közölte a mester, aki egyben az SZVSE dobószakágának is a vezetője. – Azon leszünk, hogy Anita jövőre megdöntse Horváth Viktória 18,54 méteres országos csúcsát, na meg persze minél jobban szerepeljen a vb-n. Aztán következhet 2012-ben a londoni olimpia... Azt gondolom, a nyolcba is bekerülhet 18,70–18,90 méter körüli eredménnyel. Nem az elfogultság mondatja velem, hogy addigra Anitában benne lesz ez a távolság. Mind fizikálisan, mind pedig technikában bőven van még benne tartalék.

Olvasóink írták

 • 2. fügepálinka 2010. augusztus 11. 20:43
  „Gratulálok Anitának és az edzőjének!!!!”
 • 1. reagens 2010. augusztus 11. 11:17
  „Potenciálisan a következő olimpiai bajnokunk ő.
  Csakhát a kézilabdától és szeviéptől elvakult városvezetés rá se hederít.
  Kénytelen volt Békéscsabára igazolni..
  Anno Pekingben is egy szegedi Vajda Attila kellett, hogy nagynehezen meglegyen az első érmünk. Aztán Attila is nagyon "szegedi" lett, addig kajak vb ide-oda de nem foglalkoztak vele a 8 év rutinosok..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarnai a vb-n

A szegedi Titán Triatlon Club triatlonistái minden korosztályban jól szerepeltek az idény legnagyobb… Tovább olvasom