Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Évtizedek a szegedi sportban: Farkas József

Szeged - A női röplabdából, kajak-kenuból és fallabdából is sokak számára ismerős lehet a szegedi Farkas József (80) neve, aki általában mecénásként és vezetőként jelent meg a sportágaknál.
– A labdarúgás volt az első szerelmem, és a József Attila Klub megalakulásával indult, ott kezdtem focizni Óvári Györggyel és Pajkó Péterrel, majd következett az UTC. Pedig a lábfejem már akkor is, két és fél éves koromtól csonka volt, de azért helytálltam, egészen jól rúgtam a bőrt. A futballt azért hagytam abba, nehogy jobban megsérüljön a beteg lábam – emlékezett a szegedi Farkas József, aki a közelmúltban ünnepelte 80. születésnapját.

Alapítók. Ezután a kajak-kenu következett, megalapították a sportágat Szegeden Oravecz Bélával (fiának, Farkas Gábornak például ő volt az edzője), Török Attilával, Balogh Artúrral és Molnár Ferenccel. Oravecz Bélával hozták össze a sportág 50 éves jubileumára rendezett kiállítást és találkozót 1998-ban, az első szegedi kajak-kenu-világbajnokság évében.

Farkas József
Farkas József
Időközben, 1975-től felkérték az NB I-es női röplabdaklub vezetésére a megyeszékhelyen, amelyet kezdettől támogatott a Florin és jogelődjei, ahol Farkas önálló döntési jogkörrel felruházott főkönyvelőként dolgozott. Mezeket, labdákat, sportszereket vásároltak az együttesnek, és Kádár Pál szakosztályvezetővel 1998-ig tevékenykedett a klub mellett. Az említetteken kívül Hegedűs Ferenc edző-mindenes, Bezdán István és a szövetkezeti mozgalom kívánkozik a krónikába, a gárdát ugyanis a kezdetekkor Spartacusnak hívták.

Csábítók. – Bezdán Istvánnal határoztunk úgy, menjünk el Kazincbarcikára a női röplabdát ott felvirágoztató Ducsai Gézáért, és csábítsuk, hozzuk Szegedre, nem bántuk meg – mesélte Farkas József. – Az edzősködés mellett testnevelő tanári állást kapott a Radnóti Miklós gimnáziumban, Bánfalvy József akkori igazgató segítségével. A gárda Szegedi DRE névre keresztelve, lila-zöld színekben vele érte el legjobb eredményeit: például megnyerve az NB II-t újra az első osztályba, az extraligába jutott, és az elitben is jól szerepelt, 3–6. helyezéseket szerzett. Több lány is a kedvenceim közé tartozott, például a Tóth testvérek, Szilágyiné, Dobos Ildikó, Pilkovics Éva, Leisztné, Komáromi Veronika, B. Tóth Barbara, Csókási Márta és Balogh Barbara.

Újjáélesztők. Az egyesület megszűnte után a sportág újraélesztésében is szerepet vállalt: a 2001- ben Szegedre költözött egykori válogatott Szél Márta játékos-edző közreműködésével alakult meg a Szegedi Női RC. Közben más sportágba is „kalandozott", fiával összefogva – Gábor 1989-től Angliában tanult, ott fedezte fel a fallabdát, amelyet maga is kipróbált –, még a 90-es évek elején kitalálták és megépítették a Fonógyári úti squash-pályát, amelyet később tőlük vett át és a mai napig üzemeltet Pápay Miklós. Vagyis a fallabda meghonosítása is a nevéhez köthető. Halmozta az élvezeteket: visszatérve a labdarúgáshoz a Tisza Volán Focisuli felügyelőbizottságának elnöke volt 1998- tól 2008-ig, és bízik benne, hogy fiúunokája, a 8 éves Benedek jó labdarúgó lesz, az egyik óbudai csapatban bontogatja szárnyait, pallérozódik.

– A sportágak vezetésében, finanszírozásában, valamint az események szervezésében, rendezésében elért eredményeimre nagyon büszke vagyok. Ennél is jobban örülök azonban két lányunokám, a 15 éves Dorottya és a 12 esztendős Regina sikereinek. Előbbi már háromszor érdemelte ki a főváros Jó tanuló, jó sportoló díját, és kétszer a Köztársaság Kiváló Sportolója és Tanulója címet, és büszke arra, hogy szögedi lány. A közelmúltban Orlandóban rendezett akrobatikus torna-világbajnokságon, a válogatott tagjaként Dorottya vihette a magyar zászlót. De mindketten helytálltak, jól szerepeltek a vébén. El ne felejtsem: nagyon sokat köszönhetek, örök hálám 16 éve elhunyt első feleségemnek, Ilikének – mondta zárásként elérzékenyülve, könnyeivel küszködve Farkas József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elment a támogató

Barna Lajos elment. A sport, a foci mecénása volt, még egykor a Délmagyarország is díjazta. Tovább olvasom