Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Hacker Gábor az élet bajnoka

Hacker Gábor az élet bajnokaHackerék: középen az apuka, Pál, ikerfiai közül pedig balra Bence, jobbra Gábor. Fotó: Frank Yvette
,,Jól vagyok" - mondta a makói Hagymatikumban gyógytorna előtt meglátogatott futsalkapus, Hacker Gábor (27), aki másfél évvel ezelőtt kómába esett, miután leállt a keringése. A 30. Kék Mókus-kupa kispályás labdarúgótorna vasárnap 17 órakor kezdődő gálamérkőzését az ő segítésére szervezte meg lapunk, valamint a Szegedi Sport és Fürdők Kft.
Nehéz volt az eleje

– Az ember ilyenkor azért átgondolja az életét, és értékeli azt, ami vele történik – mondta Hacker Gábor ikertestvére, a Makó megyei I. osztályú csapatában futballozó Bence. – Nagyon nehéz volt az első két hónap, ám amikor az átalakított házunkba visszatérhettünk, onnantól rohamosan fejlődött Gabi. Amikor pedig kiderült, hogy megint segítenek neki, feldobódott, és határozottan kijelentette: áll ő még futballkapuban! Ahogy ebből is kitűnik, az anyagi segítség mellett a lelki támasz legalább ilyen fontos ebben a helyzetben.
Szép nap volt 2015. május 14. Az Alpok déli oldaláról melegfront érkezett a Kárpát-medencébe, az északnyugati szél estére mindenhol mérséklődött – és a 2007-es elsőség után nyolc évvel pedig a Ferencváros női kézilabdacsapata újra bajnoki címet nyert.

Szép nap volt, amely azonban egy ember, egy család életét alaposan megváltoztatta.

Ünnep és dráma

– Jól vagyok, most fejeződik be a második, 15 alkalmas gyógytorna – mondja Hacker Gábor a makói Hagymatikum folyosóján a rehabilitációs helyiség felé tartva. Beszél, mosolyog, viccelődik az édesapja, Hacker Pál kíséretében, majd amikor meglátja ikertestvérét, Bencét, a Makó megyei I. osztályú csapatának játékosát, aki itt dolgozik, megölelik egymást.

Pedig a tavaly májusi nap után nem sokan hittek és bíztak abban, hogy ő másfél évvel később ilyeneket csinál. A Ferencváros női kéziseit ünnepelte a szurkolósereg a győri mérkőzésről hazatérve a Népligetben, amikor Gábor hajnalban egyszer csak összeesett. Megállt a keringése – senki sem tudja, miért. Még szerencse, hogy ott volt a barát, a tanuló Vincze Szabolcs, akinek éppen Gábor és egy másik haver dobta össze a győri útra és a belépőre a pénzt. Szabolcs cserkészként tanulta az újraélesztést, így amikor látta, mi a helyzet Gáborral, azonnal elkezdte. A mentő nyolc perc alatt ért a helyszínre, ezalatt Gábor egyszer felköhögött, majd megint elájult – meglehet, ez az apró oxigénbomba is segített az életben maradásban.

Akarat

És az a hihetetlen akarat, amelyre például a vízben is szüksége volt: az ikrek hattól 10 éves korukig úsztak.

– Gyurta Danival voltam egy medencében. Egy olimpiai bajnokkal úsztam, egy versenyen ő nyert, én pedig ötödik lettem – meséli Gábor.

– Utána kezdték el a futballt, és Gábor azonnal kapus lett – kapcsolódott be a beszélgetésbe az édesapa. – 14 évesen került a Fradiba és a Szent István gimnáziumba, onnan Gödöllőre gazdálkodási menedzsment szakra. Elvégezte a főiskolát, de nincs meg a diplomája, mert nem tette le a nyelvvizsgát. A Miniszterelnökségen 2011-ben kezdett el dolgozni mint hivatalsegéd, így került kapcsolatba a dunakeszi futsalcsapattal.

– Én voltam a dunakeszi klub első külsős igazolása – vette át a szót Gábor, aki később a Ferencváros futsalosainak kapuját is védte.

Mindent elölről

A tavaly májusi éjszaka után a pályafutás félbeszakadt, és egy új élet kezdődött Gábor és családja számára.

– Több vizsgálat is volt, de egyik sem állapította meg a pontos okot. Mindent elölről kellett kezdeni: a járást, az étkezést, a tisztálkodást – mesél az édesapa.

– Sok a lemaradása, de irgalmatlan akarattal csinálja, amire kérik. Szerencsés Gábor, hiszen egy gyógytornász egyedül csak vele foglalkozik egy órán keresztül. A szökdelési feladatokat egyre jobban csinálja, mindig arról hallok, hogy folyamatosan javul. A memóriájával még akadnak gondok, így az írás, az olvasás, a számolás nehezen megy, bár nagybetűvel már jól ír, és a számítógépet is használja. Most már ott tartunk, hogy beköti egyedül a cipőfűzőjét, örülök, hogy a fürdőbelépő karkötőjét is önmaga csatolta fel a csuklójára. Napi száz fekvőtámaszt csinál meg, kérte, hogy vegyünk egy háromkerekű biciklit, amellyel hatalmasakat túrázunk. Amiben viszont jól jön a segítség, az a vitaminok megvétele. Most volt egy 44 ezer forintos rendelésünk... Nem szed gyógyszert, soha nem is volt beteg, csak akkor kapott antibiotikumot, amikor kivették a vakbelét.

Gábor ott ül az édesapja mellett. Figyel, néz, bólogat, érdeklődik.

– Próbálom összerakni azt a napot, visszapörgetni az eseményeket, de nehéz – jegyzi meg Gábor. – Az megvan, hogy bajnok lett a Fradi női csapata. Jó nap volt.

– Örülök, hogy túl vagyunk rajta, a jóisten nagyon sokat segített – mondja könnyek között Hacker Pál. – Azt mondják, jövő karácsonyra teljesen ép ember lesz. A mi szemünkben már most is az.
 
A 30. Kék Mókus- kupa programja

30. Kék Mókus-kupa, a gálanap programja, 10: SZEOL SC Kékek–SZEOL SC pirosak; 11: Szegedi Médiaválogatott–Bordány; 12 óra: +45, bronzmérkő- zés (Szindikátus–Eurosweet Szeged); 13: +35, bronzmérkőzés (Autós Csárda Makó–Ficak-FK 1899 Szeged); 14: –35, bronzmérkőzés (YD Szeged–Gámavill Kft.); 15: +45, döntő (Fit World– Lambda System); 16: +35, döntő (Öreg Honvéd Vendéglő-O’Neill Team–Maxx Autó Kft.); 17: jótékonysági gálamérkőzés a makói Hacker Gábor támogatására: A mi fiaink–Megyeválogatott; 18: –35, döntő (Fit World– Zengő Alföld Építőanyag-kereskedés).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi kézilabda szurkolóra, Mézes Sándorra emlékeztek

A szegedi kézilabda szurkolóra, Mézes Sándorra emlékeztek
Szombaton az újszegedi sportcsarnokban Mézes Sándorra, a MOL-Pick Szeged nagy szurkolójára emlékeztek. Tovább olvasom