Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

HFC: háromszázan a futballpályán

Csongrád megye hemzseg a tehetséges sportolóktól. Sorozatunkban a teljeség igényével utánpótlásbázisokat keresünk fel. Legutóbb a Hódmezővásárhelyi FC-nél jártunk, a klubnál több mint 300 fiatal focizik.
A HFC a megye egyik legnagyobb labdarúgó utánpótlásbázisa, tizenhárom korosztályban több mint 300 fiatal rúgja a bőrt. A képzés négy pilléren nyugszik – mondta el Borsándi István – a klub technikai vezetője. Az elsőt a nagypályás bajnokságokban szereplő nyolc, utánpótlás-focistákból verbuválódott együttes jelenti, vagyis a megyei II. osztályú felnőtt és ifjúsági, a III. osztályú ifjúsági (U19) és serdülő (U16), az I. osztályú U15-ös és U13-as, valamint a megyei serdülő és előkészítő gárdát.

– Fontos pillérek a HISZK Eötvös József Székhelyintézménnyel közösen működtetett sporttagozatos osztályok, két évfolyamban 35 labdarúgó kap kiemelt képzést, és már összeállt a következő tanév induló osztálya is. Ezek a fiatalok beépülnek klubunk versenyrendszerébe, illetve jól szerepelnek iskolájuk színeiben a diákolimpián, már a területi fináléra készülnek – közölte a technikai vezető.

Labdarúgó-palánták, amíg a szem ellát. A pályán is alig fértek el a fiatal HFC-játékosok. Fotó: Frank Yvette
Labdarúgó-palánták, amíg a szem ellát. A pályán is alig fértek el a fiatal HFC-játékosok.
Fotó: Frank Yvette

A 8–11 évesek, korosztályuknak megfelelő küzdőtereken, otthon és vidéken lépnek pályára különböző tornákon. Nagy lehetőség számukra az úgynevezett Interliga, amelyben 9 magyar és 7 román egyesület négy-négy korosztálya néz farkasszemet egymással, kéthetente. A HFC remekel: a 8 évesek az első helyen állnak, a másik három korcsoport a középmezőnyben található. Elérkeztünk a negyedik „oszlophoz, tartóelemhez": a vásárhelyi szakemberek, trénerek – Bokor János, Kandó Róbert, Apró Attila, Dezső Ferenc, Bacsa Zsolt, Antal Krisztián, Gajda Lajos, Czibere Adrián, Kovács Krisztián – nagy figyelmet szentelnek az óvodások bevonására. Jelenleg négy intézménnyel állnak kapcsolatban.

Az eredmények közül a legbüszkébbek az U15-ös gárda 2007/08-ban elért II. osztályú bajnoki címére, míg a Brizik-Bodrogi István jelenleg tagja az U15-ös válogatottnak, s már a felcsúti akadémián pallérozódik. A felnőttcsapatban pedig 16 évesen debütált a sajátnevelésű Sós Bence.

Az edzéseken is kihajtják magukat a vásárhelyi labdarúgók. Fotó: Frank Yvette
Az edzéseken is kihajtják magukat a vásárhelyi labdarúgók.
Fotó: Frank Yvette

– A lehetőségeket, a létesítményeket illetően egyik szemünk sír, a másik nevet – így Borsándi. – A városi stadionban, elsősorban a műfüves pályák megépülésével, jelentősen javultak a sportolási lehetőségek. Viszont a megnövekedett létszám egyre sürgetőbben követeli a kiszolgálóegységek, például az öltözők bővítését, korszerűsítését, ami hamarosan megvalósulhat. A felszerelések megfelelőek. Büszkék vagyunk arra, hogy a nagypályás csapataink közül a 12–18 évesek ugyanolyan szerelésben játszanak, mint a felnőttek, ami a klubkötődés miatt fontos. Az is öröm, hogy sok srác jár-kel HFC-feliratú melegítőben a városban. Az anyagiak? Támogatóinknak köszönhetően a legszükségesebbekre futja, de az előrelépéshez bővíteni kell a szponzori kört.

A következő héten a Szegedi Vízipóló Sulit látogatjuk meg, és ismerkedünk meg az egyesülettel.

Kapcsolatok

A HFC két éve együttműködési megállapodást kötött a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával, az első eredmények már jelentkeznek. Fontosnak tartják a régió csapataival – Szentes, Mindszent, Székkutas, Fábiánsebestyén, Nagymágocs – az együttműködést, hogy segíthessék egymást. A nemzetközi kapcsolatok is erősödtek: az önkormányzat és a szülők áldozatvállalásával német- és franciaországi tornákon szerepelhettek, illetve a közeljövőben is pályára léphetnek a fiatal vásárhelyi focisták.

Olvasóink írták

 • 2. stevestone 2010. május 07. 10:11
  „Tisztelt Kövecske!

  Nem maradnak ki.

  Üdv,
  GyI”
 • 1. Kövecske 2010. május 07. 10:07
  „ugye a Szeviép-Szeged KE kosarasai nem maradnak ki a felkeresésből???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye sportműsora

Tovább olvasom