Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Himer István hetvenéves

Az egykori szegedi, hódmezővásárhelyi, makói, mórahalmi, újszentiváni futballedző, Himer István hetvenéves. A szakember negyven év trénerkedés után most a soltvadkerti utánpótlásért felel.
Fiatalos, érces hang szól a telefonba – pont úgy, mint amikor bő tíz éve hívtam, akkor labdarúgó-előzetes ügyében, még mint a Hódmezővásárhely edzője: – Tessék, Himer István.

Elfoglalt. Elmondom, mit szeretnék (születésnapi írást, hiszen tegnap töltötte be a hetvenediket), majd időpontot egyeztetünk. Csörög a másik telefonja is, egy kis időt kér, majd visszatér hozzám.

– Fél öt? Tökéletes, mert éppen vége a gyerekek edzésének, hatkor meg már megint van programom – sorolja.

A megbeszéltek szerint keresem megint. Két csöngés, és már kezdhetjük is az ünnepi beszélgetést.

– Hétfőtől péntekig elég elfoglaltak a délutánjaim, hiszen nemcsak az 1998-ban alakult Soltvadkerti Focisuli szakmai igazgatója vagyok, amelyben négy szakemberhez 80 gyerek jár, hanem a 2002–2004-es korosztály edzője is. Remek a felújított létesítményünk, tornákat szervezünk, a szegedi Tisza Volán például rendszeres vendég, aztán járjuk az országot, miközben koordinációs, gömbérzékfejlesztő és fejelőgyakorlatokat tartok a srácoknak. A felnőttekkel már nem foglalkozom, elég volt, nem is hiányzik – avat bele a mindennapjaiba Himer.

Himer István elmaradhatatlan kellékei: a cigaretta, a játékos (Orosházi)...Fotó: DM/DV
Himer István elmaradhatatlan kellékei: a cigaretta, a játékos (Orosházi)...
Fotó: DM/DV

Egészséges. Erő, tettvágy hallatszik a hangjából – pedig már hetvenéves.

– Gyógyszert nem szedek, csak vitaminokat, még vidáman vezetek autót, szóval az egészség teljesen rendben van. A cigarettáról nem szoktam le, volt egy gyomorfekélyem is, de azon már bőven túl vagyok. Pedig negyven éve, 1970 óta edzősködöm, és ez ebben a szakmában dupla időnek számít – tudunk meg egy másik, saját jubileumot az ünnepelttől.
Emlékezik. Himer István neve Csongrád megyében ismert, hiszen hét csapatnál dolgozott. Arra kértük, mindegyik megyei állomását jellemezze egy-egy mondattal.

– Szeol AK, 1976–78: életem legszebb élménye, hiszen akkor az ország legfiatalabbjaként, 36 évesen ennél a klubnál lettem NB I-es edző. Szegedi Dózsa, 1981– 82: idegfeszítő idény volt, mert a bajnokság átszervezése miatt csak az első öt maradt az NB II-ben, végül hetedikek lettünk. Makó, 1983–85: komoly feladat volt, de Bálint dokival, Hojszákkal, Kutasival megoldottuk, és az NB III-ba kerültünk, ahol stabilizáltuk a helyünket. Hódmezővásárhely, 1985–1990 és 1999– 2001: az első időszakban évente több játékos is az NB I-be került tőlünk, másodszor pedig a helyi fiatalokkal szerepeltünk az NB II-ben, miközben a vidék legjobb futsalcsapata voltunk Benkő Laci vezetésével. SZVSE, 1995 ősze: kitűnő labdarúgók, valamint Tóth János és Rumpf László személyében korrekt vezetők vettek körül. Újszentiván, 2003–2005: kiváló, vegyes korú és foglalkozású társasággal dolgoztam. Mórahalom, 1998 tavasza: az őszi hét pont után tavasszal benn kellett maradni, ami sikerült is – válaszolt.

 ...és a labda. Fotó: DM/DV
...és a labda. Fotó: DM/DV

Azt mondja magáról, világéletében a támadó futball híve és játékospárti volt. Nem jópofizott, de szerették, tisztelték. Egész nap csörgött a telefonja, sokan köszöntötték. A számára különösen fontos egykori játékosok is.

– Az utolsó magyar labdarúgó Kocsis Lajos volt, vele dolgoztam is, míg a kedvencek közé Vásárhelyen Kutasi Laci, Szegeden Tű, azaz dr. Birinyi tartozott, ők is köszöntöttek – sorolta.
Mi is így cselekszünk: Boldog születésnapot, Himer István!

Örök optimista

Himer István legutolsó Csongrád megyei „munkaadója" az újszentiváni klub volt. A településre csábítója, Talpai János így vélekedett róla: – Pista örök optimista kisugárzású személyiség, akinek az egész élete a labdarúgásról szólt, és ennek mindent alá is rendelt. Örülök, hogy sportemberként és barátként együtt tisztelhetem, Ezúton is üzenem: Isten éltessen!

Olvasóink írták

 • 3. Jucmuc12 2012. október 09. 11:25
  „A fenti képen a jobb oldali Úr! Ő ki?”
 • 2. csesziauto 2010. november 16. 15:07
  „További képek a mesteről:
  http://kepfeltoltes.hu/view/101116/K_p0102_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/101116/K_p0103_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/101116/PICT0021_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/101116/PICT0022_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/101116/PICT0023_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/101116/PICT0024_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/101116/PICT0026_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/101116/PICT0027_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/101116/PICT0028_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/101116/PICT0029_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/101116/PICT0033_www.kepfeltoltes.hu_.jpg”
 • 1. csesziauto 2010. november 16. 14:02
  „Mégegyszer boldog születésnapot kívánok a mesternek és szeretném megkösszönni a Soltvadkerti Foci-Suli és a Soltvadkerti labdarúgó szakosztály nevében, az áldozatos és oda adó munkáját amivel elősegíti a Soltvadkerti labdarúgás fejlődését és a gyerekek képzését.

  Tisztelettel Csesznegi Lajos Soltvadkerti Foci-Suli elnöke.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth László: a nyeretlenségi széria miatt sokan már csak legyintettek ránk

Bodrogi Bau Szentesi VK OB I-es férfi vízilabdacsapata szombaton 1 év „böjt" után győzött újra; az újonc Debrecen volt a szenvedő fél. Erről kérdeztük a gárda vezetőedzőjét, Tóth Lászlót. Tovább olvasom