Délmagyar logó

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 20°C | 33°C Még több cikk.

Keddenként rajongók várják Bertók Gyula mestermérlegeit

Vannak klasszikus edzői értékelések, és vannak Bertók Gyula mestermérlegei - utóbbiak élményszámba mennek. Keddenként szoktak megjelenni A második, harmadik vonal sorozatunkban a HVSC trénerének nyilatkozatai, amelyeket már alig várunk, és ezzel nem vagyunk egyedül: a szakember megszólalásainak már Európa-szerte rajongótábora van.
– Miért nincs nyilatkozat? Ne már, mindig ezt várom, ezek dobják fel a kedd reggeleimet! – ilyen és hasonló üzeneteket kap Bertók Gyula, ha munkája miatt egy-egy alkalommal nem érjük el. Ritkán történik ilyen, ami nagy szerencse. A szerkesztőségben hétfőnként alig várjuk a legfrissebb mestermérlegét, a HVSC trénere ugyanis nem éppen szokványos nyilatkozatokat ad.

– A sablonos edzői értékelések a szakmának, a játékosoknak és az olvasóknak sem jók. Hasznos, ha egy ilyen megszólalás elgondolkodtat és megnevettet, hiszen ennek van igazán hatása, ezt jegyzi meg az ember – véli Bertók Gyula, aki szerint a „műfaj" legnagyobbja Faragó Tamás, akinek zseniális beszólásai vannak.

A hódmezővásárhelyi OB I/B-s férfi vízilabdacsapat edzője sem szerénykedhet, hiszen nemcsak a vásárhelyiek és a szentesiek teszik szóvá, ha elmarad egy nyilatkozat, de még Németországban és Svájcban élő pólókedvelők is rá szoktak írni ilyenkor. Kedd reggelente sokan direkt keresik a lapban vagy a delmagyar.hu-n Bertók Gyula legújabb gyöngyszemét.

 – Sokszor már meccs közben megszáll az ihlet, akár egy olvasmányi élmény bevillanása is elég. Azért van úgy, hogy egy-két percet gondolkodnom kell rajta, már csak azért is, mert már külső nyomást is érzek. Tudom, hogy valami frappánsat várnak tőlem – árulta el Bertók Gyula, mi pedig nem is szaporítanánk tovább a szót, jöjjön egy kis válogatás a legérdekesebb nyilatkozataiból.

Miután az ellenfél 2 másodperccel a vége előtt egyenlített:

– Úgy jártunk, mint az a diszkóba induló fiú, akinek esélye volt hazavinni a legszebb lányt, a végén azonban egyedül ment haza.

Stílusosan is lehet „bírózni", íme 3 példa:

– Ha mi vagyunk a medvék, a bírók pedig a madarak, akkor azt mondom, hogy a macik még a téli álmukat aludták, de a kismadarak sem csiripelték a medvéknek a tavasz közeledtét.

– Érdekfeszítő fizikaórán vettünk részt, a hazai rendezők bravúros kísérletsorozattal igazolták Einstein relativitáselméletét. Az elektronikus készülékek pontatlanságát kiküszöbölve, laboratóriumi körülmények között, kézi időméréssel kétségtelenül bizonyítottá vált, hogy ami a vízben és a medence edzői oldalán 10 másodpercnek tűnik, az a zsűriasztalnál csupán 3.

– A játékvezetők ténykedését látva Jézus örök érvényű szavai jutottak eszembe: ne ítélj, hogy ne ítéltess.
Néha már meccs közben megszállja az ihlet. Fotó: Facebook / Bertók Gyula
Néha már meccs közben megszállja az ihlet. Fotó: Facebook / Bertók Gyula

A szezon első sikere után jött a mondás, amit azóta is emlegetünk:

– Annyira jók voltunk, hogy nem tudtunk annyira rosszul játszani, hogy ne nyerjünk.

Tömör gyönyör mestermérleg:

– A grafit alól néha felcsillan a gyémánt.

Bertók Gyula szívesen használ fel ókori vagy verses idézeteket, íme egy csokor belőlük:

– „Mi dolgunk a világon? Küzdeni, és tápot adni lelki vágyainknak."

– Ahogy a rómaiak mondták: ad astra per aspera, azaz tövises az út a csillagokig.

– „Nem elég a jóra vágyni: a jót akarni kell! És nem elég akarni: de tenni, tenni kell!"

– „Semmi nem keletkezik abból, ami nem létezik" – mondta Epikurosz. Én is így vagyok ezzel. Mindig tudtam, hogy képesek vagyunk jól is játszani.

– Vörösmarty után szabadon gondolatok az uszodában: oly magasra tettük a mércét, mint lehet, s bár kikaptunk, ez jó mulatság, férfimunka volt.

– A filozófiában talán fontosabb a helyes kérdés, mint a válasz. A mi kérdésünk most: miért nem lőjük be a helyzeteinket? A válaszom jelenleg szókratészi: tudom, hogy semmit se tudok.

Végül jöjjenek a hegymászós hasonlatok:

– Most úgy érzem magam, mint egy öreg hegymászó, aki valamikor a Mount Everestet is megjárta, de most rendkívüli boldogságot érez a Kékestető meghódítása miatt.

– Úgy jártunk ezzel a meccsünkkel és a felsőházba jutással is, mint aki sikeresen felér a hegy csúcsára, de a visszafelé úton kifogy az oxigénpalackja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szaladt anyucihoz: Urbán Flórián szerint itthon csak érdekek mentén lehet érvényesülni

Nem szaladt anyucihoz: Urbán Flórián szerint itthon csak érdekek mentén lehet érvényesülni
A szókimondásáról ismert szakember itthon az edzői szakmából kirekesztettnek érzi magát, így elgondolkodott az ország elhagyásán. Tovább olvasom