Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Kovács László lesz Janics Natasa edzője

A következő négyéves ciklus versenyeire Kovács László készíti fel a háromszoros olimpiai bajnok kajakost, Janics Natasát. A 61 éves szakember edzői karrierje csúcsaként tekint az előtte álló feladatra.
– Körülbelül két hete éppen autóban ültem, amikor megcsörrent a telefonom. Natasa hívott, és nem sokat kertelt, megkérdezte, hogy lennék-e az edzője. Meglepettségemben az iránt érdeklődtem, nem beteg-e véletlenül, hogy ilyeneket kérdez – vágott a közepébe Kovács László. – Nem sokkal később a Démász-Szeged VE igazgatója, Petrovics Kálmán is megerősítette a felkérést. Natasát születése óta ismerem, az édesapjával együtt a nevelőedzője voltam. A válaszon nem sokat gondolkodtam, mert a világ egyik legnagyobb versenyzőjének felkészítése óriási megtiszteltetés és szép kihívás.

Kovács László annak idején a válogatottban csapattársa volt Fábiánné Rozsnyói Katalinnak, Janics Natasa korábbi mesterének. Saját bevallása szerint kíváncsian várja a pillanatot, amikor – immáron Natasa „főnökeként" – először találkozik majd Kati nénivel.

– Előfordulhat, hogy lesznek konfliktusok, bár magamat a békés edzők közé sorolom – folytatta a beszélgetést. – Azt szoktam mondani, nem az edzők a jók, hanem a versenyzők. A mostani szakemberek sokszor csak magukra gondolnak. Én viszont azt vallom: a sportolót akár kompromisszumok árán is ki kell szolgálni. Szeretem a tanítványaimmal megbeszélni az adott helyzetet. Nem kiabálok, nem üvöltök, nem szidom őket. A kölcsönös tisztelet elengedhetetlen a sikeres együttműködéshez.

A kajakos berkekben „Kokszi" néven elhíresült tréner szerint az első és egyben legfontosabb lépés, hogy Janics Natasa nyugodt körülmények között kezdhesse el a felkészülést a jövő évi erőpróbákra:

Kovács László irányításával Janics Natasa újra a világ első számú kajakosnője lehet. Fotók: Karnok Csaba
Kovács László irányításával Janics Natasa újra a világ első számú kajakosnője lehet.
Fotó: Karnok Csaba

– Natasa fantasztikus tehetséget örökölt az édesapjától. Ha békén hagyják, csodákra képes. A célunk természetesen az, hogy egyesben újra a csúcsra jusson.

– Janics Natasával egyetértésben úgy gondoltuk, Kovács László a legalkalmasabb személy arra, hogy versenyzőnk majdan a londoni olimpiáról is sikerrel térjen haza – vette át a szót Petrovics Kálmán klubigazgató. – Nem irigylem Natit, a régmúltból emlékszem olyan alapozó időszakra, amikor Kovács mester kezei alatt három héten át napi 57 kilométeres átlagot eveztünk.

Janics az elmúlt másfél évben Vécsi Viktor irányításával tréningezett. A fiatal szakember örömmel fogadta Kovács László „felbukkanását".

– A dolgok szép lassan a helyükre kerülnek – mondta Vajda Attila edzője. – Örülök, hogy olyan kolléga érkezik, aki minden tekintetben segíteni tudja Natasa fejlődését. Abban pedig biztos vagyok, hogy a kenus- és a kajakoscsapat a jövőben is remek összhangban dolgozik.

– Az első edzésen már túl is vagyunk – jelentette ki érdeklődésünkre a háromszoros olimpiai bajnok. – Összesen 24 km-t eveztem, és mondhatom, igazán jólesett a mozgás.

Névjegy

Kovács László 1947. március 18-án született Szegeden. Versenyzői pályafutását 1963-ban a SZEAC színeiben kezdte, nyolc évig volt tagja a felnőtt válogatottnak. Az 1968-as mexikóvárosi játékok előtt a bő olimpiai keretbe is bekerült, Mészáros Györggyel párban ezer méteren megnyerte az első válogatót, ám édesapja halála miatt a nagy álom, az olimpiai szereplés nem válhatott valóra. Edzőként a hetvenes évek eleje óta tevékenykedik, a korábbi kiváló szegedi kajakosok közül – többek között – Csapó Géza, Svidró József, Petrovics Kálmán és Kajner Gyula trénere is volt. A nyolcvanas években Milan Janics mestere lett, az együtt eltöltött időszak alatt tanítványa vb-aranyakat és Los Angelesben olimpiai ezüstérmet nyert. A szöuli olimpián az öt érmet szerzett bolgár válogatott szaktanácsadójaként dolgozott, nyolc évvel később Atlantában már szövetségi kapitányi tisztségben ügyködött a bolgárok sikereiért. Ezt követően a horvát nemzeti csapat mellett vállalt munkát, később három éven át irányította az olimpiai hatodik helyezett szlovén Spela Ponomaenko felkészülését. Az elmúlt másfél évben a szerb válogatott szaktanácsadója volt.

Olvasóink írták

 • 4. Bozso Ferenc 2008. október 17. 15:06
  „Kokszi, avagy Koko, a lefinomabb ember, barat es sporttars volt nem csak nekem hanem sokunknak negyvenegynehany evvel ezelott a szgedi kajak eletben. A mai napig is sajog a szivem, mert en vittem neki a szrencsetlen hirt az edzotaborba a mexikoi olimpia elott. Meggyozodesem, hogy anelkul Laci aranyermet nyert volna.
  Gratulalok nemcsak az uj fejlemenyhez, hanem mindenhez amit hosszu palyafutasod alatt elertel. Sok sikert Londonban.
  Orok baratsaggal.”
 • 3. Molnár György 2008. október 16. 19:21
  „Ennél jobban nem is választhatott volna A MI NATASÁNK, AKI SZEGED BÜSZKESÉGE. Kovács László személyében olyan edzője lesz, hogy borítékolhazjuk az újabb olimpiai aranyérmet. Ennél csak az lenne jobb, ha Kovács Kati, és a 4-es tagjai is itt edzenének KOVÁCS LÁSZLÓ irányítása alatt.”
 • 2. Nem tök mindegy, hogy ki.... 2008. október 16. 08:52
  „nem”
 • 1. Tök mindegy, h ki... 2008. október 16. 07:45
  „Furcsa, h egy többszörös olimpiai bajnok keres magának edzőt. Ha vki vmiben toppon van, azt inkább megkeresik. Nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Professzor játszani akar

Daniel Andjelkovics, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának irányítója a Komló elleni bajnoki… Tovább olvasom