Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Kozák készülhet a vb-re

A második napot rendezték meg csütörtökön a kajakosok és kenusok második válogatóversenyén a szegedi Maty-éren. Női K1 500 méteren Kozák Danuta nyert, ezzel kiharcolta a részvételt a németországi vb-n. A szegedi Kárász Anna a hatodik helyen ért célba.

Azért az látszott, hogy ez még nem egy világesemény: a lelátó foghíjas volt csütörtök délután a sok nagy csatát megélt Maty- éren a kajakosok és kenusok második válogatóversenyén. Pedig a tét nem kisebb második napja a sportkomplexumban, mint a németország világbajnokságon való részvétel.

A csütörtöki első döntőt férfi K1 1000 méteren rendezték: a négyes pályán végig vezető, honvédos Dombvári Bence megnyete a futamot, így mivel a májusi, első válogatón is győzött, kiharcolta a vb-részételt. A második helyen Tóth Dávid, a harmadikon az olimpiai bajnok Kammerer Zoltán ért be, míg a szegedi Bozsik Gábor negyedik, klubtársa, Császár Gergely hetedik helyen végzett.

A kenu kettesek 1000 méteres döntőjében két szegedi egység is elstartolt. Itt a győzelmet az ötös pályán lapátoló, KSI-s Mike Róbert, Vasbányai Henrik duó szerezte meg, ezzel ők is kiharcolták a vb-részvételt. Mögöttük remek versenyzéssel az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzői, Szabó Gábor és Forgó Christopher végzett, a szintén szegedi, 1994-es születésű Bozsó Bence, Virág Zoltán kettős a mezőny végén ért célba.

Kozák Danuta a májusi válogató után csütörtökön is nyert, így ő már biztosan utazik Németországba. Fotó: Schmidt Andrea
Kozák Danuta a májusi válogató után csütörtökön is nyert, így ő már biztosan utazik Németországba.
Fotó: Schmidt Andrea

Ezután következett a várva várt döntő, a női K1 500 méter. Itt azért már érződött, hogy sztárparádéról van szó, legalább négyszázan nézték a futamot, és egy több mint harmincfős biciklis tábor is végigkísérte a döntőt. Az újpesti Kozák Danuta bizonyította, hogy a sportág jelenlegi egyik legnagyobb klasszisa, magabiztosan nyert, pedig nem volt könnyű dolga, hiszen a nyolcas pályán lapátolt. Másodikként Fazekas- Zur Krisztina, harmadikként Vad Ninetta, negyedikként pedig az egykori szegedi, de most már győri színekben versenyző Douchev-Janics Natasa ért célba. A szegedi Kárász Anna az egyes pályán csak hatodik lett, így távol került a csapathajótól, amelyet az egyéni és páros válogató eredményei alapján állítanak össze.

– Szomorú és csalódott vagyok, hiszen most minden átrendeződik. Nagyon sok múlhat még a péntek délelőtti páros versenyen. Bízom benne, hogy Anna Vad Ninettával nagyon jó eredményt ér majd el, és megmarad az esélye a világbajnoki indulásra, arra, hogy bekerüljön a négyesbe. A fiúk kenu párosánál szépen mentek a szegedi srácok, Mikéék azonban ennyivel jobbak, nem volt esély a megszorításukra – értékelte a napot Petrovics Kálmán szegedi klubigazgató.

Az utolsó csütörtöki döntőt, a férfi K2 1000 métert májushoz hasonlóan az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős nyerte, a szegedi Tóth Attila Tas, Hasanovic Dávid duó az előkelő negyedik helyen végzett.

A pénteki menetrend

Ma az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzői közül Császár Gergely rajtol először, ő K1 500 méteren az első előfutamban szerepel 9 órától. Ugyanebben a számban indul Nagy Attila (9.07), Bozsik Gábor (9.14), Hasanovic Dávid (9.21) és Laczkó Máté (9.28) is. 9.35-től Kárász Anna a KSI-s Vad Ninettával a K2 500 méter döntőjében érdekelt a Kovács, Douchev Janics és a Zur-Fazekas, Szabó páros mellett. Az olimpiai bajnok Vajda Attila 9.50-kor rajtol először C1 1000 méteren, Forgó Christopherrel egy futamban, míg Makai Tibor 9.58-kor, Szabó Gábor 10.06-kor szerepel ezen a távon. C1 200 méteren Bozsik Attila (11.00) és Horváth Gábor (11.05), K2 500 méteren Sík Márton a paksi Boros Gergellyel (11.27) indul.
A délutáni finálék 15 órakor kezdődnek. Az már biztos, hogy Kárász és Vad K2 1000 méteren 16.50-kor rajtol, míg a C2 200 méter fináléja a Horváth, Bozsik és a Bozsó Bence, Virág Zoltán duóval 17.30-kor kezdődik. A kenu egyesek 1000 méteres döntőjét, vélhetően Vajda Attilával 15.10-kor rendezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanadai sárkányok a Tiszán

Már csak öt nap, és kezdődik a szegedi 11. IDBF sárkányhajó- világbajnokság. Tovább olvasom