Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Krajcsák Márk ezüstérmes

Befejeződött a szegedi V. egyetemi és főiskolai fallabda-világbajnokság, mely a zárónapon, szombaton szép magyar sikert hozott: Krajcsák Márk ezüstérmet szerzett. A legtöbb medált (két-két aranyat és bronzot) a britek vihették haza.
Fotó: Frank Yvette
Akárcsak a csapatdöntőt, az egyéni finálékat, helyosztókat is az Ady téri TIK (tanulmányi és információs központ) aulájában felállított tiszta üvegpályán rendezték meg az V. egyetemi és főiskolai fallabda-világbajnokságon.

– Eddig azt kaptuk, amire számítottunk, elégedettek vagyunk – mondta még a program kezdete előtt Szabó József, az egyetemi sportközpont vezetője, a szervezőbizottság titkára. – Tizenhat ország legjobbjai jöttek el hozzánk, a gyerekek jól érezték magukat Szegeden és az érdeklődés is megfelelő volt, a csapatdöntő szinte telt ház előtt zajlott, és remek volt a hangulat. Úgy látom, most is gyülekezik a közönség. Szívesen megrendeznénk még egyszer ezt a rangos világversenyt.

A lelátók, az üvegkalitka körül elhelyezett székek lassan megteltek, s a publikum először a női bronzmeccset „izgulhatta" végig. Az idézőjel indokolt, mert körömrágásról szó sem volt, a brit Siddal meglehetősen simán, 3:0-ra (alig több mint 20 perc alatt!) intézte el a vb első kiemeltjét, a kanadai Patrickot. A férfi helyosztóra nem került sor, mert az amerikai Illingworth könnyebb sérülésre és fáradtságra hivatkozva visszalépett az összecsapástól. Viszont a programban másfél órás lyuk keletkezett, a döntőkig. Kisebb tanakodás után a szervezők ezt egy páros bemutató mérkőzéssel „tömték be", a britek a franciákkal vetélkedtek. A parti a játék minden szépségét felvonultatta – az egyik szigetországit, Harfordot még lármázó mobiljához is kihívták a ketrecből –, a nézők remekül szórakoztak.

Nyelvtörő és FISU-himnusz

Egy világbajnokság mindig produkál nemzetközi, országokon és nemzeteken átívelő sztorikat, eseteket. Ezekből egy pici csokor. A svédek egyik versenyzője indiai származású volt, viszont – ezek után természetes... – folyékonyan beszélt magyarul. Még a nyelvünknél maradva: a hírek szerint a malajziai világbajnok, Yoke Wah Lim számára sem teljesen idegen a magyar, annyit legalábbis tud, hogy „Répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó". A nyelvészkedés után arról is essék szó, hogy a publikum alaposan csodálkozott az eredményhirdetések alkalmával. A két brit és a maláj győztesnek ugyanis nem országuk nemzeti dalát, hanem a FISU-himnuszt, a „Gaudeamus igitur"-t játszották. Mert egyetemi és főiskolai versenyeken kötelezően ezt kell.

Következtek a döntők. A nőknél az esélyesebbnek tartott malajziai Yoke Wah Lim nagyon rosszul kezdett, sok hibával fallabdázott, német ellenfele, Rohrmüller hozta is az első két szettet. A kicsi maláj azonban fokozatosan magára talált és óriási küzdelemben fordított. A férfiaknál volt miért izgulni, kiért szorítani: Krajcsák Márk a brit Christopher Ryder ellen harcolt az aranyért. Egy óra és két játszma után 1:1, pedig lehetett volna 2:0 is Krajcsáknak, de Ryder 5:8-ról fordított és egalizált. Utána, kis túlzással, már csak ő volt a pályán, nyert és elhódította a vb-aranyat.

– Az volt a döntő, hogy a második játszmában 8:5-ös vezetésnél szettlabdáról nem tudtam nyerni – értékelt Krajcsák Márk –, ha elhúzok 2:0-ra, szinte biztos, hogy világbajnokként jöhetek le a pályáról. Az egyenlítés után, a harmadik játékban mindkét lábam begörcsölt, a talpamtól a derekamig; küzdöttem, de hiába. Egy kicsit csalódott vagyok, hazai közönség előtt szép lett volna győzni.

– Színvonalas mérkőzéseket hozott a világbajnokság – mondta Pápai Miklós, a selejtezőknek otthont adó Squash Club szabadidő-központ tulajdonosa, ügyvezető igazgatója. – A TIK impozáns épülete méltó helyszíne volt a döntőknek. A résztvevőktől sok pozitív visszajelzést kaptunk, elégedettek voltak a rendezéssel, a hagyományos magyaros vendéglátással. Az pedig külön öröm volt, hogy a közönség is a sportág mellé állt, a döntőket szépszámú publikum tekintette meg.

Pápai szavait alátámasztandó a férfi döntőt, valamint az eredményhirdetéseket követően vastaps búcsúztatta a versenyzőket, az V. egyetemi és főiskolai fallabda-világbajnokságot.


Helyosztók, végeredmények

A helyosztók eredményei. Férfiak, a 3. helyért: Joel Hinds (brit)–Julian Illingworth (amerikai) – Illingworth sérülés, fáradtság miatt visszalépett, döntő: Christopher Ryder (brit)–Krajcsák Márk 3:1 (7:9, 10:8, 9:1, 9:4). Végeredmény: 1. Christopher Ryder, 2. Krajcsák Márk, 3. Joel Hinds, 4. Julian Illingworth, 32. Kerényi Ádám.
Nők, a 3. helyért: Lauren Siddal (brit)–Katie Patrick (kanadai) 3:0 (9:2, 9:5, 9:4), döntő: Yoke Wah Lim (malajziai)–Kathrin Rohrmüller (német) 3:2 (6:9, 1:9, 10:8, 10:9, 9:2). Végeredmény: 1. Yoke Wah Lim, 2. Kathrin Rohrmüller, 3. Lauren Siddal, 4. Katie Patrick, 21. Kecse Nagy Helga. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mumus érkezik

Igazi mumus ellen szerepel holnap 16.30-tól a labdarúgó NB II-ben a Makó: a Maros-parti városba a… Tovább olvasom