Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

László Csaba: aranyak Szilver-színekben

A szentesi László Csaba (30) az ország legeredményesebb versenytáncosa: négy párral eddig 31 bajnoki címet nyert, ebből 26-ot a felnőttek között. Teniszezett, majd egy nyári tábor után a jó hangulat és a remek társaság miatt ragadt meg a táncnál.
– Először teniszeztem, korosztályos bajnoki címet is nyertem ebben a sportágban – mondta a 30 éves László Csaba, aki 31 bajnoki címével az ország legeredményesebb táncosa –, de úgy éreztem, váltani kell. A táncot 1993-ban, nyári tanfolyammal kezdtem, majd ősztől a Szilver TSE-ben, Szatmári-Nagy Szilvia irányításával folytattam. Évekig, egészen 1997-ig nem jöttek a sikerek, a jó eredmények, korosztályos versenyek döntőjében értünk el a párommal helyezéseket, de a remek hangulat, a jó társaság miatt maradtam.

A szentesi László Csaba (30) az ország legeredményesebb versenytáncosa.
A szentesi László Csaba (30) az ország legeredményesebb versenytáncosa.

Utána beindult az üzlet: 5 ifjúsági és eddig 26 felnőtt bajnoki aranyat szerzett, utóbbiból 13-13-at tíztáncban és standardban. Az első párja Kovács Judit volt, vele bajnoki címet nem nyert, a második Németh Anikó – tavaly júniustól élete párja is –, vele 5-5 ifjúsági és felnőtt aranyat, Szögi Szilviával és Mikes Annával 10-10 felnőtt bajnoki címet szerzett, és jelenlegi párjával, Páli Viktóriával is győzedelmeskedett már egyszer. A nemzetközi porondon is szép sikereket ért el, Mikes Annával tíztáncban világ- és Európa-bajnokságon 3., világkupán 2. lett.

– A tíztáncot a Mikes Annával való „szakítást" követően abbahagytam – árulta el László Csaba –, ez a legstrapásabb, legfárasztóbb kategória: egy versenyen két órán keresztül kell a maximumot nyújtani. Ezek után már nem lehet kérdés, a tánc sport-e, az edzők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fizikális felkészítésre, a kondícióra. Az előadás, a produkció csakis kifogástalan erőnléttel lehet elegáns, művészi, meggyőző. A tánc művészet és sport egyszerre.

Párjait általában edzőjével, Szatmári-Nagy Szilviával közösen választották ki, és a tánctudás mellett a külső, a testalkat is fontos, hogy így is passzoljanak, jól mutassanak a parketten. Az eddigi öt társ nem sok, akad, akinek egy évben van ennyi, főleg a latinosoknál jellemző a gyakori csere. A siker összetartó ereje vitathatatlan, de emiatt nem maradnak együtt életfogytig a párok; a váltás általában azért következik be, mert az egyik fél úgy érzi, a fejlődéshez lépnie kell.

– Vikivel a 2013-as világjátékokra készülünk, szeretnénk döntőbe kerülni, és ott minél jobb eredményt elérni, az aranyról nagy merészség lenne beszélni. Emellett feleségemmel, Anikóval edzősködünk is a Szilverben – amely az ország legeredményesebb táncklubja –, már bajnokpárossal is büszkélkedhetünk, valamint a formációs csapatunk is a legjobbnak bizonyult. Kedvenc táncom? Hangulattól is függ, most az angol keringő, mert az a legnehezebb technikailag.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyíregyházán játszik a Davis-kupa-válogatott

A magyar férfi teniszválogatott április első hétvégéjén Nyíregyházán játszik a lett együttessel. Tovább olvasom