Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Olena Zserzserunova elbúcsúzott a kosárlabdától

35 évesen befejezte pályafutását Olena Zserzserunova, a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának korábbi ukrán légiósa. A válogatott center két periódus alatt három évet töltött a Szeviépnél és a Mediteamnél, játéktudása és hosszabb szegedi időszaka alapján valószínűleg a klub történetének legjobb légiósa volt. Még nem tudja, mihez kezd a jövőben, de vannak tervei.
– 35 esztendősen még bőven játszhatna néhány szezont. Miért döntött a visszavonulás mellett?
– Két fő oka volt. Egyrészt hiába próbáltam, nem tudtam tökéletesen felépülni egy sérülésemből, emiatt nem mentek már úgy a begyakorolt mozdulatok, mint korábban. Másrészt édesanyaként is gondolkoztam: túl sokáig voltam távol a családomtól a légiósévek során, ezért úgy döntöttem, most már a férjemmel és a kislányommal szeretném tölteni minden időmet.

Olena Zserzserunovának utolsó csapata, az ukrán Kirovograd szervezett búcsúztató ünnepséget. Fotók: DM/DV
Olena Zserzserunovának utolsó csapata, az ukrán Kirovograd szervezett búcsúztató ünnepséget. Fotók: DM/DV

Szegeden, számokban

Olena Zserzserunova 2008. február 28-án, egy BSE elleni 80–69-es győzelem során mutatkozott be a Szeviép-Szegedben, első fellépésén 11 pontot szerzett – pont annyit, amennyivel csapata nyert. Egy szezonnal később már alapember volt, oroszlánrészt vállalt együttese döntőbe jutásában, a Pécs elleni két elődöntős siker során egyaránt 21 pontig jutott. A 2009-es ezüstérem után az Euroligában is pályára lépett, nem sok hiányzott ahhoz, hogy csapatával továbbjussanak a csoportkörből. 2010-ben bronzot nyert a magyar bajnokságban, majd távozott az anyagi gondokkal küzdő csapattól. Fél év szünet után, 2011 elején tért vissza az akkor már Mediteam Szeged nevet viselő együtteshez, ám ekkor már nem nyert érmet, a csapattal elbukta a Zalaegerszeg elleni bronzcsatát.

– Összesen három évig játszott a szegedi női kosárlabdacsapatban, előbb a Szeviépben, majd a Mediteamben, bajnoki ezüst- és bronzérmet nyert, szerepelt az Euroligában és az Európa-kupában is. Sőt ha jól tudom, a visszavonulása előtt nemzetközi sikernek is örülhetett.
– Nyáron az ukrán válogatottal részt vettünk a veteránok világbajnokságán Görögországban, amelyet sikerült megnyernünk. Ez a csodás győzelem méltó lezárása volt a kosárlabdás karrieremnek.

– Szépen búcsúztatták el.
– Utolsó csapatom, az ukrán Kirovograd csodás ünnepséget rendezett a tiszteletemre, a játékosok sorfalat álltak, a vezetőktől pedig ajándékokat kaptam. Azért is nagy dolog ez, mert csak egy évet játszottam náluk. Nagyon megérintett a dolog, minden sportoló ilyen befejezésről álmodik.

– Szerepelt hazája mellett Litvániában, Oroszországban, Romániában, Olaszországban és Magyarországon is. Melyik volt pályafutásának kedvenc időszaka?
– Minden csapatomról őrzök szép emlékeket, nagyon sok szeretetet kaptam a karrierem során. Igaz ez Szegedre is: nagyszerű időszakot töltöttem a csapatnál, igazán megszerettem. Nagy kár, hogy manapság nincs olyan szintű együttes a városban, mint volt a Szeviép, amellyel a nemzetközi kupákban is voltak emlékezetes meccseink. Bár a szegedi együttes sok pénzzel tartozik nekem, ha úgy adódna, örömmel látogatnám meg korábbi csapattársaimat, barátnőimet.

Zserzserunova sokszor kosarazik kislányával is. Fotó: DM/DV
Zserzserunova sokszor kosarazik kislányával is. Fotó: DM/DV

– Eddigi élete a kosárlabdáról szólt. Mihez kezd majd a játék nélkül?
– A családom mellett a civil életben is helyt szeretnék állni. Volt egy kis üzletem egy zaporizzsjai szépségszalonban, de az nem bizonyult nekem valónak. Szeretek gyermekekkel foglalkozni, a kislányommal is szoktam kosarazni, szóval az edzősködés sem elképzelhetetlen. Még friss élmény a visszavonulásom, így egyelőre csak terveim vannak a jövőre nézve. Keressen meg néhány év múlva, és kérdezze meg újra, mire jutottam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hód-Fitness SE: hat aranyérmet nyert Belgrádban

A hódmezővásárhelyi Hód-Fitness SE versenyzői a közelmúltban hat aranyat, három ezüstöt és egy bronzérmet szereztek a Belgrádban rendezett Fit-kid Európa-kupán. Tovább olvasom