Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Ősztől kötelező a mindennapi testnevelés

Csongrád megye - Ősztől kötelező, a tanterv része a mindennapos testnevelés az általános és a középiskolákban. Csongrád megyében az öt nagyobb város több oktatási intézményében már eddig is működött, úszás- és korcsolyaoktatással, több sportág edzésével.
Hódmezővásárhelyen 2005-től minden oktatási intézményben bevezették a mindennapos testnevelést – emlékeztetett Havasi Katalin fideszes önkormányzati képviselő, a téma felelőse. A nyitó tanév 45 millió forintba került: 31,67 milliót költöttek új álláshelyekre, 500 ezret terembérlésre, 6,5 milliót a tanulók uszodába szállítására, és 6 milliót osztottak ki rászoruló gyerekeknek. Átlagban évi 50 millió forintból megvalósítható a „mindennapos" egy 50 ezres városban, vagyis arányosan az egész országban ez mintegy 10 milliárdba kerülne.

– A célok között szerepelt hogy a mozgás életformává váljon, a szociális hátrányok kompenzálása, az erőnlét javítása, a sportágak utánpótlásbázisának megteremtése, és hogy minden vásárhelyi diák megtanuljon úszni – sorolta Havasi, aki még elmondta: az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően fedett uszoda, sportcentrum, korcsolyapálya, műfüves labdarúgópályák állnak rendelkezésre, és szinte valamennyi tanintézménynek van tornaterme. Az úszás heti 1 órában, a korcsolyázás télen, a vívás a 3. osztályban szerepel a kínálatban.

Illusztráció: Schmidt Andrea
Illusztráció: Schmidt Andrea


Makón, az önkormányzat által fenntartott iskolákban a mindennapos testmozgás naponta legalább 30 perc volt, amelyet több, egyenként 15 perces foglalkozásként tartottak meg. Szeptember 1-jétől az a változás, hogy ez főként tanórai keretekben történik, 5 testnevelésórán. Felmenő rendszerben vezetik be, szeptembertől az első, az ötödik és a kilencedik évfolyam testnevelésóráinak száma növekszik. A tornatermi lehetőségek egy-két tanintézménynél szűkösek, viszont a város rendelkezik tanuszodával.

Csongrádon az általános iskolák alsó tagozatában már volt mindennapos testnevelés – közölte Petrity Rudolf sportreferens –, és ősztől folytatódik a program az 5. osztálytól, valamint a középiskolákban is bevezetik, egyébként a Batsányigimnáziumban már 2 éve létezik. Szentesen 3 éve működik a mindennapos testnevelés az általános iskolákban – mondta Szűcs Lajos alpolgármester –, a tapasztalatok kedvezőek. A feltételek adottak, sőt a Kurca-parti városban már egy lépéssel előrébb tartanak: a közelmúltban felújított Klauzál Óvoda mellé tornatermet építettek, és a jövőben a rendszeres testmozgásba a bölcsődéseket is szeretnék bevonni. A mindennapos testnevelésben a hagyományos úszáson és vízilabdán kívül atlétika, kosárlabda és birkózás szerepel a kínálatban, és ezeket a sportágakat már az általános iskolában megalapozzák.

Már Szegeden is létezett a mindennapos testnevelés, amelyet az intézmények töltöttek meg tartalommal. Az úszásoktatás városi szervezésben zajlik, az iskolák ezt ingyenesen vehetik igénybe. Az infrastruktúrát tekintve vegyes a kép, akadnak iskolák, amelyek szinte sportcsarnokkal rendelkeznek, másutt pedig csak tornaszobát használhatnak a diákok, de számos városi létesítményt is igénybe vehetnek.

Olvasóink írták

 • 14. tzs_szeged 2012. július 20. 22:50
  „"A nyitó tanév 45 millió forintba került: 31,67 milliót költöttek új álláshelyekre, 500 ezret terembérlésre, 6,5 milliót a tanulók uszodába szállítására, és 6 milliót osztottak ki rászoruló gyerekeknek. Átlagban évi 50 millió forintból megvalósítható a ,,mindennapos" egy 50 ezres városban, vagyis arányosan az egész országban ez mintegy 10 milliárdba kerülne."

  Ezek nem egyszeri költségek.”
 • 13. laina 2012. július 20. 22:30
  „Stadion árából sok tornaterem kijönne...”
 • 12. ascendum 2012. július 20. 20:00
  „Ha visszagondolok azokra a lustábbka és sportszerető osztálytársaim által is borzalmasnak tartott középiskolai testnevelésórákra, akkor örülök, hogy korábban születtem e világra. :D”
 • 11. tavimaszlag 2012. július 20. 19:23
  „előszőr legyen fűtés, ebéd minden suilban, majd építsenek korszerű tornatermeket, mert sok helyen nincs! Ezt hogy gondolták? Mondjuk a feleleges hit-és erkölcstannál a sport sokkal, de sokkal fontosabb! Amúgy meg némelyik még írni, olvasnin sem tud még nyolcadikban sem, inkább az legyen a prioritás!”
 • 10. roxper 2012. július 20. 16:01
  „És mikor fognak tanulni?
  Melyik iskolának van 2-3 tornaterme?

  Kötelező erkölcsi, katonai és hittan oktatás, csomó suliban lovaglás, stb...
  Mikor fognak megtanulni írni, olvasni, számolni, nyelveket beszélni és számítógépet kezelni????”
 • 9. kilo 2012. július 20. 13:34
  „Tudom, marginalis problema, de a rendszeresen, versenyzoi szinten sportolo gyerekeknek ez szinte buntetes...”
 • 8. Kövecske 2012. július 20. 13:25
  „A hócipőm tel. Jól van oké az általánosba, de középiskolába mi a túrónak kötelező. Eddig 2-kor jött ki a gyerek a gimiből 7 óra után, most majd 3-ig ott rohad,néha büdösen,mert fürdésre nincs se idő se lehetőség, és első óra a tesi. és hogy fog odaérni edzésre???? Ha nem tud járni edzésre a hülye tesióra miatt akkor nagy értelme lesz az egésznek. Nem kérhetem el minden 8. óráról... ELEGEM VAN EBBŐL A KORMÁNYBÓL!!!!!!!”
 • 7. Egyolvasó 2012. július 20. 11:04
  „A túlsúlyos hivatali dolgozóknak mikor lesz beiktatva ilyen testmozgás??????”
 • 6. vmagdi 2012. július 20. 10:04
  „ja persze az uszasoktatas: a harom gyerekem kozul egy sem tanult meg iskolai uszason , pedig nemelyiknel ez penzdijas is volt. Ellenben az uszomester vidaman elcsivitelt a tanitonenivel a parton, mig a gyerekek a medence szeleben kapaszkodva aztak a hideg vizben mar elkekult ajakkal, na ott sokaltam be”
 • 5. vmagdi 2012. július 20. 10:02
  „Tipikus peldaja, hogy milyen idiota modon tudjuk utanozni az ertelmetenseget. Amikor en gyerek voltam a sportnak volt valami kozossegepito tulajdonsaga is, ma is tudom, kikkel jartam kezilabdazni, a tesi orakon fokent jatszottunk, kidobosat, pokuleses jarasban jatszottunk mecsceket, kosaraztunk, ezt azt, imadtuk a tornaorat, vartuk is, mindenki otos volt belole stb.
  Ma valami idiota nyoman 100 metert x ido alatt kell lefutni, es vidaman lehet testnevelesbol megbukni, a kozepiskolasok zome utalja, mert a gyerek nem talalja oromet a szintido lefutasaban, igyekszik felmentetni magat, kozossegepites helyett pejorativ megjegyzesek vannak... es azt hiszik mindez valtozik ha meg kotelezo is lesz .”
 • 4. tzs_szeged 2012. július 20. 09:55
  „"A napközis udvari játék is annak számít! Így semmit sem ér!"

  A feltételrendszert nem ehhez szabták. A korábbi heti 2-3 testnevelés órának ez a duplája. Erre több helyen azt kérdezik, hogy hol? Ha ugyanakkora helyen dupla annyi gyereknek kell mozognia, nem biztos, hogy szerencsés.”
 • 3. kiokushyn 2012. július 20. 09:55
  „Papolnak a kötelező testnevelésről, közben megszüntették a Széchenyit, ahol magas színvonalon folyt az oktatás. Rengeteg sportolót adtak az országnak.”
 • 2. istvang58 2012. július 20. 09:10
  „Nagyon sok gyerek éhesen megy az iskolába, nem valószínű, hogy nagy kedvük van a testmozgáshoz éhes hassal.
  Biztos jó erőnlétük lesz éhesen szaladgálva.”
 • 1. virág25 2012. július 20. 08:35
  „"Már Szegeden is létezett a mindennapos testnevelés, amelyet az intézmények töltöttek meg tartalommal." Na ez a baj. A napközis udvari játék is annak számít! Így semmit sem ér!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görkorcsolya Eb: rajtra kész Szeged

Vasárnap este megkezdődik Szegeden a görkorcsolya Európa-bajnokság. Alegtöbb válogatott is már megérkezett. Tovább olvasom