Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Plakáton üzentek

A szegedi futballszurkolók Botka Lászlót, Szeged polgármesterét szólították meg az újszegedi sportcsarnokkal szemközti óriásplakáton. A város első embere értetlenül áll az akció előtt.

Újból téma lett Szegeden a futball. A figyelem középpontjába helyezte azt a játékot, amely a világon oly népszerű. Kedden az újszegedi Kisstadion kerítésének az oldalán megjelent egy óriásplakát, amelyen Szeged polgármesterének, Botka Lászlónak üzennek: „Kósa: Bajnokok Ligája. Botka: harmadosztály!"

– Polgármesterként és volt sportolóként is visszataszítónak és károsnak tartom, ha valaki a sportot politikai célokra használja – kezdte mondandóját Botka László. Márpedig néhány hangos, úgynevezett futballszurkoló eddigi megnyilatkozásai döntően rólam szóltak és engem támadtak a futball ürügyén, és nem építő javaslatokat fogalmaztak meg a szegedi foci feltámasztására. Ez a mostani plakát olyan abszurd, mintha valaki olyan plakátokat tenne ki, hogy Botka: 3 olimpiai aranyérem Pekingben, Kósa: 0, vagy Botka: LEN-kupa-győzelem, Kósa: megszűnő debreceni vízilabdacsapat.

A szegedi futballszurkolók feltűnő módját választották véleménynyilvánításuknak. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi futballszurkolók feltűnő módját választották véleménynyilvánításuknak.
Fotó: Karnok Csaba

Szegeden több mint 100 sportegyesület működik, és az önkormányzat átlátható, tisztességes sporttámogatást vezetett be, az adófizetők pénzéből azon sportegyesületeket támogatjuk, ahol kiváló eredmény van, és amelyek jelentős szponzori támogatást tudnak szerezni. Szegeden több mint 500 millió forint szponzori pénz forog a sportban, ami óriási összeg. Az úgynevezett futballszurkolók tevékenységével az a nagy baj, hogy szándékaik ellenére nem nekem okoznak kárt, hiszen kevés olyan szegedi van, aki azt gondolja, hogy én tettem tönkre a magyar és a szegedi futballt, – tönkre van ez már téve vagy húsz éve –, hanem az, hogy ezekkel a politikai célú balhékkal ellehetetlenítik, hogy komoly szponzor álljon a szegedi futball mögé, amely jelen pillanatban kizárólag önkormányzati támogatásból létezik. Én lennék a legboldogabb, ha egy szakmailag hiteles csapat koncepciót tenne le, hozna támogatókat, a város azonnal mellé állna.

Tiltakoznak

Nógrádi Tibor, az „Együtt a Szegedi Labdarúgásért" civil mozgalom egyik vezetője a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe: „A szegedi labdarúgásról 2009. szeptember 24-én tartott megbeszélésen dr. Szentgyörgyi Pál sportért felelős alpolgármester úr kimondta azt, amiről Szegeden már régóta beszélnek, hogy egy szűk politikai elit és a vele szorosan együttműködő építőipari vállalkozás érdekei miatt nem erősödhet még másodosztályba sem a város labdarúgása. Civil mozgalmunkkal 2007-es megalakulása óta nem hajlandó kommunikálni Szeged város vezetése, ezért határoztuk el, hogy óriásplakáton tiltakozunk a fenti – számunkra elfogadhatatlan – politikai döntés ellen. Paradox módon a helyi politikai városvezetést kell megszólítanunk a politikamentes sportéletért. Ne vegyék el Szegedtől a labdarúgását, ne próbálják megosztani Szeged sportéletét, szurkolók, sportágak egymás ellen fordításának kísérletével."

Olvasóink írták

110 hozzászólás
 • 110. gyukolac 2009. november 09. 00:29
  „jó hogy írtok a szegedi fociról, mert én nem is tudtam, hogy létezik.
  aki elbandukol a Tisza-parti stadionba, láthatja milyen klassz hely az és ott érdemes igazán sportolni... LOL”
 • 109. NógrádiT 2009. november 09. 00:22
  „Helyesen:
  Nem kell bántani xenet megrögzött kézis,s belénevelték sok-sok év alatt -ami ellen meggyőződéssel küzdünk-utálnia kell a a focit
  Persze akkor segítené a két sportág megbékélését,ha itt nem is szólna hozzá,mint ahogy mi se provokáljuk őket mostani bajaikban!”
 • 108. NógrádiT 2009. november 08. 23:57
  „Nem kelll bántani xenet megrögzött kézis s belenevelté sok-sokk-ami ellen meggyőződéssel küzdünk- utálni kell a focit.
  Persze azzal segítené a két sportág megbékélését ,ha itt nem is szólna hozzá,mint,ahogy mi provokáljuk mostani bajaikban őket.

  CSAK A SZEGED”
 • 107. emberhegy 2009. november 08. 22:32
  „Jóember,a labdarúgást nem csarnokban játsszák,hanem stadionban.(maximum Izlandon van fedett labdarúgásra alkalmas létesítmény)
  Kb ennyire konyítassz a témához...”
 • 106. xene@freemail.hu 2009. november 08. 16:19
  „Szerintem fölösleges a foci-BL-lel példálozni. Akkor már amerikai focit is lehetne említeni: USA: 100 ezer néző 1 meccs alatt!!!
  Egyébként meg Real Madrid, Barcelona ellen jó hogy mindenki kimenne....meg lehetne 200 ezres csarnokot is tölteni....de a baj az egészben az, hogy nem minden évben szerepel magyar csapat a BL-ben....
  Tegyük fel a Videoton vagy UTE nyerné meg az NB1-et....akkor nekik lenne kicsi a csarnokuk....”
 • 105. Tisza 2009. november 08. 15:53
  „Szóval az összes nemzetközi szintű szegedi csapat sem tudja pótolni a világ elsőszámú, külön kategóriát jelentő játékának teljes hiányát Városunkban.
  A helyzet megideologizálása meg , ha mégoly kulturált, látszólag logikus érvrendszerrel történik is, szánalmas, régebben még dühített is, ma már csak legyintek rá.
  Cáfolni könnyen tudom, már többször megtettem, minek ismételjem önmagamat, nem vagyok része a helyi politikai-gazdasági "elitünknek".
  Szegedi polgár vagyok, akinek a "meccs" egyértelműen csak egyjelentésű-ha nem az a meccs. elé kell tenni a jelzőt!- , ettől a fönt nevezett "elitünk" szándékosan foszt meg lassan másfél évtizede.
  Teljesen biztos vagyok benn, hogy ez nem lesz mindig így.
  Az utóbbi 110 évbe polgármesterek-tanácselnökök, vállalkozók, gazdasági főfejesek jöttek-mentek, a foci mindegyiket túlélte és túl fogja élni.
  MINDÖRÖKKÉ HAJRÁ SZEGED!”
 • 104. NógrádiT 2009. november 08. 14:50
  „Kedves Pip !
  Ha el tetszett volna olvasni a 102 hozzászólás nem az én üzenetemet tartalmazza-az egy másik népszerű,és a helyi labdarúgást támogató sajtótermékben jelent meg -nem feltétlen egyezik meg az én véleményemmel.
  Megtisztelő,hogy minden foci barát gondolatot nekem tulajdonít,de hál istennek ennél sokkal többen vagyunk Szegeden/a lakosság 10-15 %-ka/

  További szép napot,és HAJRÁ SZEGED”
 • 103. Pip 2009. november 08. 14:18
  „NógrádiT!
  Csak mondjuk egy női euroliga kosárcsapat, és egy férfi bl-ben meghatározó kézilabdacsapat közel nem kerül annyiba, mint egy Bl-ben pofozógép focicsapat.
  Meg egyáltalán, hogy jön ide a BL? Előbb talán fel kéne jutni a másodosztályba, aztán meg az elsőbe... Ha meg már ez sem megy, akkor elég vicces bl-ről álmodozni. Másodosztályba nem lehet feljutni utánpótlással, fiatal játékosokkal?”
 • 102. NógrádiT 2009. november 08. 13:27
  „Filozufus nick nevű foci barátunk üzenete,érdekes felvetés :

  Magyar Foci 2 meccs a BL-ben 80 ezer néző!!!
  Ez potencialitás, tehát benne van a magyar fociban, ha valaki BL-ig fejleszti a gárdát. A Debrecen a BL-be jutásig 2 MILLIÁRD forintot keresett. Ha sikerül pontot szerznie súlyos százmilliókkal növeli még a büdzsét.
  Lássuk a többit:
  Pick 80 ezer nézőt hány meccsel érhet el? Három év alatt minimum 200 összecsapás? Bevétel?
  Női kosár 70-100 nézővel számolva meccsenként 10 év???
  A többit hagyjuk.”
 • 101. xene@freemail.hu 2009. november 08. 12:56
  „"A lényeg, hogy ott nyitottak a foci felé".....
  Ha jól emlékszem itt is volt még pár éve NB2-es csapat. Csak a tulaj nem fektetett bele pénzt....és csődbe ment.
  Erről szerintem nem Botka tehet. Akkor már egyenesen oda is visszamehetnénk, hogy 2000-ben, NB1-es volt a csapat, ugye? Akkor miért nem mentették meg?? És akkor ki volt a polgármester???

  Lehet, hogy ott nyitottak a foci felé, itt meg a kosárlabda, vízilabda, teke, röplabda "emelkedett fel". Ezek sem kis pénzbe kerülnek!!! Ja, és a van női első osztályú vízilabda-csapata a városnak, az nem tudom kinek tűnt fel....a férfi kosárlabda is szépen fejlődik, s lehet pár év múlva NB1-es lesz.....
  Szerintem ha visszanézel olyan 7-8 évet, s az akkori és mostani sport-életet összehasonlítod pozitív irányú változást láthatsz. Mielőtt még valakiben felmerülne, nem Botkát akarom ezzel fényezni!!!
  Kósa mit tud ilyen frontokon felmutatni???
  Nekik van max. foci-csapatuk, női kézijük...csőd-közelben levő férfi kézijük és egy NB1-ben épphogy bennmaradó férfi kosár-csapatuk...”
 • 100. Goyo 2009. november 08. 10:55
  „Enyém a 100. !
  Látom még mindig nem tiszta, hogy tökmindegy milyen név szerepel a plakáton, nem a politikai beállítottság a lényeg. Lehetne mindkettő baloldali politikuséi is. A kettőből a Botkáé a konstans. Most épp Kósa neve került fel. Édesmindegy.
  A lényeg, hogy ott nyitottak a foci felé, mert rájöttek, hogy az jó, ha az embereknek jó és még jó üzlett is lehet belőle.
  Itt meg nem. Csak azt nem látják, hogy van a csendes többség aki nem szól ilyenkor, de ha lenne egy mondjuk ´enbékettes´ derbi, akkor a stadion felé venné az útját. Nem értem miért kell a hagyományokat földbe tiporni, a semmivel egyenlővé tenni.
  A diszkoszvető már 110 éve köztünk él egy címerben és két színben (kék és fekete, de tudjuk nem ez az alapszín, volt az paprikapiros is)
  üdv”
 • 99. csonakos 2009. november 08. 10:04
  „"No, a Volán ki is kapott, úgyhogy szerintem a feljutás eldőlt...."
  Hát erről beszélünk! Először eredmény kell! Kellene! Jól mondta Hofi, tudsz úszni ...? Ezeknek hiába adsz pénzt attól nem fognak jobban focizni. Továbbra is egyetértek azzal, hogy egészséges életerős fiataljaink legyenek ahhoz szükséges a sport is. Ez azonban nem egyedül a foci!”
 • 98. xene@freemail.hu 2009. november 07. 22:24
  „No, a Volán ki is kapott, úgyhogy szerintem a feljutás eldőlt....

  "88. hozzászólás xene@freemail.hu 2009.11.06. 09:56
  Hibás az idézeted tőlem...
  Tipikus magyar mentalitás: nem az eredményt nézed, hogy a fele megvan, hanem azt hogy sz@r az egész, mert nincs meg a másik fele.
  Egyébként pedig azon dolgoznak, hogy jövőre is bejussanak a BL-be és akkor meglesz a többi is!"

  Szerinted mennyi az esélye annak, hogy bejutnak újra a BL-be??? Még az sem biztos, hogy bajnokok lesznek!!!
  Akkor milyen plakát jön majd?
  Egyébként meg szerintem jó, ha 15 éven belül valami nagy mákkal bekerül újra egy magyar csapat a BL-be.
  Tovább-megyek. Építhetnek egy hiper-modern csarnokot is a Lokinak felőlem, csak nem lesz telt ház minden meccsen...pl. REAC-ra nem tudom ki kíváncsi???
  Egy ilyen csarnokot fenntartani nagyon sok pénzbe kerül!!!
  Ennyi erővel már az MTK-nak is építhetnének új stadiont, mert ők meg az utánpótlásban-nevelésben tesznek le sokat az asztalra....

  "Én még emlékszek a SZEAC-ra amikor 22 ezer ember volt kint egy meccsen."
  Jó fogalmaztál....ez már a MÚLT!!! Ugyanúgy, mint 1954-es vb-döntő stb. Azóta már csak hanyatlás van a fociban nálunk...az álmokat meg el lehet felejteni...”
 • 97. NógrádiT 2009. november 07. 08:23
  „Todd halálpontosan határoztad meg a helyzetet,egyben a mozgalom céljait is ,köszőnet,és elismerés érte!

  HAJRÁ SZEGED,GYERÜNK KÉK-FEKETÉK”
 • 96. csonakos 2009. november 06. 16:07
  „"Pedig jó lenne, ha minél több fiatal meg tudna ismerkedni a labdarúgás szépségével, és ha nem is profi játékosok, de egészséges emberekké válnának.. "
  Én kiegészítem! Nem csak a labdarugás van! Voltak itt birkózók, cselgáncsosok, versenybringások és még sorolhatnám! Az egészséges emberré nevelés az nem csak a focit jelenti!
  Én még emlékszek a SZEAC-ra amikor 22 ezer ember volt kint egy meccsen. Dózsa, Kinizsi, UTC, Szak, hol vannak már azok az idők?”
 • 95. emberhegy 2009. november 06. 14:52
  „Todd hozzászólásában minden benne van.
  Az összes többi megnyilvánulás vagy demagóg,vagy kampányjellegű,vagy spontán hülye az illető.”
 • 94. focitszegednek 2009. november 06. 13:53
  „és pont. nincs miről tovább beszélni.”
 • 93. Todd 2009. november 06. 13:38
  „Szép napot Mindenkinek!
  Magyarországon jelenleg is a labdarúgás a legnépszerűbb sport, attól függetlenül, hogy jelenleg nincs egy jó válogatottunk, és a hazai "profi" klubcsapatok játékának minősége és eredményessége sem üti meg a nemzetközi szintet. Elég csak összehasonlítani a hétvégenként kilátogató nézők számát sportáganként, az eredmény nem kérdéses.
  Nem akarom itt részletezni a dicső múltat, amit Szeged labdarúgó csapatai elértek. Úgy gondolom a jelenlegi NB3-as csapatban majdnem minden adott a tovább fejlődésre és a magasabb osztályban való szerepléshez. Kiemelkedő utánpótlásképzés, nagyon sok tehetséges játékos minden korosztályban, beleértve a felnőtt csapatot is. Azonban egyértelmű, hogy az előrelépéshez megbízható támogatóra (támogatókra) van szükség. Itt jön a képbe az önkormányzat. Nem arra gondolok, hogy finanszírozzon egy első osztályú csapatot, hanem teremtse meg a lehetőséget egy tőkeerős befektető szerepvállalásához. Egy példát írnék: a Győr labdarúgócsapatának Tarsoly Csaba az elnöke, aki a Quaestor Ingatlanfejlesztő cég vezérigazgatója. Utána lehet nézni, hogy a cég mennyi megbízást kap Győrött és vonzáskörnyezetében. Írhatnám a Szeviépet is, amely cég a szegedi kézilabda főtámogatója. Az önkormányzattal karöltve új sportcsarnok építését végezné a cég, és az uszoda építésben is tevékenyen részt vett. Ez értelemszerűen így működik: valamit valamiért. Azonban ha más cég vagy vállalkozás nem tud piacot kapni a városban, az valószínűleg nem fogja pénzét egy olyan városba "ölni", ahol semmilyen érdekeltsége nincs. Lásd a Szeviépet, aki a Diósgyőri csapat főtámogatója lett, de miután nem nyertek a pályázataik a miskolci önkormányzatnál, otthagyták a csapatot nagy adóssággal a nyakában...
  Többen írták itt a fórumon, hogy a szurkolóknak kellene keresni támogatókat. Megkérném őket, mondjanak olyan csapatot, egyesületet, ahol a szurkolók tárgyaltak és szereztek befektetőt. Érdemes lenne akkor tanácsot kérni azon szurkolóktól... Biztos vagyok benne, hogy a Szeviéppel is a kézilabda szurkolói egyeztettek és írták alá a szerződéseket....
  A közpénz kérdése is megér egy bekezdést. Tavalyi évben a szegedi önkormányzat a Pick Szegedet 50 millióval, a vízilabdát, a kajak-kenut és női kosárlabdát 20-20 millió körül, a tekét hétmillióval támogatták. Kiemelném, hogy nem az utánpotlást, hanem az egyesületet támogatták ennyivel, amely magába foglalja a profi felnőtt keretet is! Jelenleg a Felső Tisza parti stadion az önkormányzat tulajdona, 2013-ig nem adható el a pálya, csak közbeszerzési pályázat útján. A pályázat kiírását azzal indokolta az alpolgármester úr, hogy az uszoda építése miatt nem lesz pénze az önkormányzatnak más sportlétesítmény felújítására. A pályázat kiírása meg is történt, amelyre érdekes módon egyetlen cég, nevezetesen a Szeviép adta be a pályázatát... A történet ismeri mindenki, a SZVSE pályát szerette volna "elcserélni", amely helyére bevásárlóközpont épült volna. Egy pályával kevesebb szegeden, amely elvileg nem is egy, hiszen a régi Postás pályát is átminősítette az önkormányzat telekké, amelyre a Volkswagen cégcsopot akart építeni új autószalont, csak a gazdasági válságra hivatkozva elállt a vásárlástól. Érdekes módon mind a két terület közterület, azaz közvagyon. Senki nem kérdezte akkor, hogy az ott befolyó összegnek mi lesz a sorsa. Hiszem az is mi adófizetőnk "pénze", nemde? (Itt mellékesen megjegyezném, én például nem akartam közpénzből új uszodát... pedig az is az adófizetők "pénze", mint amilyen én is vagyok.) Érdekes, amióta kútba esett az Etelka sori pálya eladása a Szeviépnek, azóta nem írt ki újabb pályázatot az önkormányzat... Eltűnnek a labdarúgó pályák Szegedről, ha ezt hagyják a szegediek... Pedig jó lenne, ha minél több fiatal meg tudna ismerkedni a labdarúgás szépségével, és ha nem is profi játékosok, de egészséges emberekké válnának.. Ehhez azonban focipályára is szükség lenne...”
 • 92. klj_54 2009. november 06. 12:33
  „Pár ember szereti a focit Magyarországon.
  Ez a kisebbség ne akarja ráerőltetni mániáját a többségre!”
 • 91. focitszegednek 2009. november 06. 11:34
  „mennyi ostoba, politikától megcsömörlött emberke irogat ide... méghogy politikai megrendelésre készült plakát.... muhhaaahhhaaahahaaaaaaa :D szórakoztatóak vagytok! tudjátok mi ez a plakát? az, aminek látszik! futballpropaganda, semmi más. és tudjátok miért? mert a szurkolók közt is más-más politikai nézet uralkodik, de egységben az erő, így tökmindegy ki a narancs és ki a piros, az érdek közös: foci kell! és most lehet azzal jönni, hogy a loki pofozógép a bl-ben, de én kiegyeznék 5 év alatt 4 bajnoki címmel és néhány kupagyőzelemmel Szegeden. és ha végre ERKÖLCSI támogatást is élveznénk a várostól, nem csak az elzárkózást, akkor szponzort is könnyebb lenne találni. és ezt debrecenben is így csinálták. ha tetszik ha nem. Utoljára szeretném leírni, főleg a fröcsögők kedvéért: NEM KÖZPÉNZÉRT PEDÁLOZUNK, hanem meghallgatásért és egy mindenki számára elfogadható projekt kidolgozásáért, hogy a szegedi foci sokezer (tízezer) ember örömére ismét régi fényében tündökölhessen. az utánpótlásunktól elvett pénzt viszont hadd rójuk már fel, engedjétek meg, hiszen ott országos szinten is eredmények vannak, csak épp botkáék megfojtani készülnek a gyerekek labdarúgását is. így pedig egyre nehezebb lesz. pedig egy 110 éves klubról beszélünk, aminek ha végigolvassuk a történelmét, eltörpülnek mellette a mai politika szereplői. sőt mindenki, így inkább szívügyünknek kellene lennie az, hogy hogyan tudnánk megmenteni egy ekkora múlttal rendelkező egyesületet. nem pedig kivégezni, dehát... a többit tudjuk.”
110 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit is ér egy edző?

A MKKSZ javaslata alapján tizenöt százalékkal csökkent a Démász-Szegedi VE edzőjének, Vécsi Viktornak a Gerevich-ösztöndíjból származó járandósága. Tovább olvasom