Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Reális magyar éremesélyek Sanghajban

Szombaton kezdődött, és július 31-éig tart Sanghajban a vizes világbajnokság, amelyen 181 ország legjobbjai vesznek részt. Magyarországot 50 fős csapat képviseli, közülük négyen Csongrád megyéhez is több szállal kötődnek. Az első megyei sikernek már vasárnap hajnalban örülhettünk, női vízilabdásaink (szentesiekkel a sorokban) kiütötték Kazahsztánt.
Már a versenyek megkezdése előtt megszületett a 14. vizes vébé első világrekordja: Sanghajban 181 ország, nemzet képviselteti magát, közte az 50 fős magyar csapattal. A 2200-as versenyzői létszám nem rekord. Az újságírók is ott tolonganak a medencepartokon: mintegy 6000-en tudósítanak a helyszínről, köztük 65 televíziós forgatócsoport (benne az MTV-vel) tagjaival.

Jelen után múlt

Az eddigi vizes világbajnokságokon, 1973-tól, Belgrádtól Magyarország 23 aranyérmet szerzett, 19-et az úszók (összesen 48 medált), 4-et a vízilabdások, a pólósoknál egyenlően (kettő-kettő, férfiak: 1973 és 2003, nők: 1994 és 2005) elosztva a két nem képviselői között. Bízunk benne, Sanghaj után kiegészítésre, pótlásra szorul ez a statisztika, bár az nem valószínű, hogy az eddigi legsikeresebb szereplést (Perth, 1991) megismétlik a mieink, akkor 5 arany, 2 ezüst és 1 bronz került a nyakakba. Címvédőként Gyurta Dániel (200 m mell) és Hosszú Katinka (400 m vegyes) vehet részt a kínai metropoliszban zajló eseményen.

Az elmúlt szezonban még Szegeden játszó Drávucz Rita a magyar női vízilabda-válogatott egyik vezére volt Kazahsztán ellen.  Fotó: MTI
Az elmúlt szezonban még Szegeden játszó Drávucz Rita a magyar női vízilabda-válogatott egyik vezére volt Kazahsztán ellen.
Fotó: MTI

Kicsit bővebben a magyar esélyekről. Hosszúról és Gyurtáról már szóltunk, egyértelmű céljuk, hogy Róma után Sanghajban is „aranyosan" szerepeljenek. De éremre számíthat a négy számban nevezett, leginkább 400 méter vegyesen esélyes klasszis, Cseh László is. Ők hárman találhatók a FINA „jóskönyvében", vagyis a vb előtt kiadott hivatalos magazinjában, az Aquatics Worldben a sanghaji éremvárományosok között. A szakmai szavazatok tükrében a lap egyiküknek sem ad esélyt a győzelemre: Gyurtát és Csehet a 2., Hosszút a 3. pozícióba várja legerősebb számában. Várjuk a cáfolatot!

Akikért külön szorítunk

Természetesen minden magyar versenyző sikeréért szorítunk, de az 50 fős csapatból négy emberre fokozottan figyelünk, ők kötődnek Csongrád megyéhez. Risztov Éva Mártélyon és Hódmezővásárhelyen dobogtatja meg jobban a szíveket, Takács Orsolya és Keszthelyi Rita a Hungerit-MetalCom Szentes női pólócsapatát (is) képviseli, míg az úszó Molnár Ákos szegedi születésű.

Az esélylatolgatásnál ne feledkezzünk meg a vásárhelyi-mártélyi kötődésű, de debreceni színekben versenyző Risztov Éváról, akitől medencében (800 és 1500 m gyors), valamint nyílt vízen (10 kilométer, olimpiai szám) is jó eredmény – merjük leírni: akár érem is! – várható. Ő lehet a magyar csapat meglepetésembere. A megfiatalított-átalakított női vízilabda-válogatottnak (a szentesi Takács Orsolyával és Keszthelyi Ritával a soraiban) összejöhet az érem, míg az olimpiai bajnoki címet védő férfiaknál „alapelvárás, előírás" a 4 közé jutás és a dobogó valamelyik foka. A honi szövetség a döntőbe várja a fiúkat, Kemény Dénes szövetségi kapitány pedig úgy fogalmazott, az aranyért küldi harcba-vízbe tanítványait.

A versenyek már megkezdődtek, eddig csak a női vízilabdások – a férfiak Montenegró elleni meccse ma hajnali fél 4-kor kezdődött – révén termett babér számunkra.

Eredmények, női vízilabda, csoportmeccsek: Magyarország–Kazahsztán 21–6 (5–3, 6–0, 6–3, 4–0), a magyar gólszerzők: Keszthelyi 5, Takács, Bujka, Drávucz, Antal 3–3, Poszkoli 2, Szűcs, Czigány 1-1; a csoport másik mérkőzésén: Hollandia–Egyesült Államok 7–7. Női 3 méteres szinkron műugrás, világbajnok: Vu Min-hszia, Ho Ce (Kína), 14. Gondos Flóra Piroska, Reisinger Zsófia. Műúszás, egyéni: 17. Czékus Eszter. Férfi szinkrontoronyugrás, világbajnok: Huo Liang, Csiu Po (Kína).

Aktuális program

A magyar érdekeltségű számok, kedd, úszás, hajnali 3 óra: női 10 km-es hosszútávúszás (Risztov Éva) vízilabda, női csoportmérkőzések, 2. forduló, A csoport, 12.20: Magyarország–USA.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

In memoriam Bicskei Bertalan - Elment a hadvezér

Az alábbiakban Szélpál László, lapunk sportrovatának munkatársa búcsúzik egykori edzőjétől, a 67.… Tovább olvasom