Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Sport a szabadban és a szabadidőben

Szeged - Jelentősen megváltoztak a sportolási szokások az elmúlt években. Az egyesületi sportolást az egyénileg szervezett sport váltotta fel. Ma már egyre népszerűbb a futás, az úszás és a testépítés.
Mi a közös egy tanszékvezetőben, egy postásban, egy egyetemi hallgatóban, egy bírósági titkárban és egy volt polgármesterben? Szabadidejükben mindannyian a szegedi Fit World fitneszcentrumba járnak izzadni.

– Itt nem számít, ki honnan jött, mit csinál, mennyire sikeres az életben, mekkora a vagyona. Itt csak a teljesítmény számít: arra néznek fel, aki erősebb, kitartóbb, szorgalmasabb és ügyesebb a másiknál – sorolja a konditerem előnyeit Bátyi Zoltán újságíró, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára, aki néha egyetemista fiával, Tamással érkezik az edzőterembe.

Annak ellenére, hogy mindenki szenvedni jár a konditerembe, amikor a gyúrás népszerűségének okairól beszélgetünk, mindenki a kényelmet említi elsőként. – Az elmúlt évben egy barátnőm hatására kezdtem el más mozgásformákkal is foglalkozni, nyáron pilatesre jártam, kipróbáltam a fitwalkingot, és szinte naponta úsztam egy órát. Az említett sportok kombinációját látom ideálisnak – magyarázza Nagyillés János docens. A szegedi egyetem klasszika-filológiai tanszékének vezetőjét korábban csak az előnyös külső motiválta. – Gyerekkoromban és fiatal felnőttkoromban sem sportoltam. Az eredmények viszonylag korán jelentkeztek, és segítettek átvészelni azt a kényes szakaszt, amikor kezded megtapasztalni magadon az öregedés első jeleit. Egészségesnek, teherbírónak lenni jó – magyarázza a tanszékvezető.

Bátyi Zoltán úgy véli, a konditerem nemcsak az izmok megmozgatásáról szól, de közösségi élményt is ad. – A súlyzós edzés, ha okosan végzik, minden izomcsoportot viszonylag gyorsan átmozgat, a test formálásában látványosabb eredményt kínál, mint mondjuk az úszás, amely számomra túl magányos és unalmas sport. Ami meg a futást illeti, a konditerem erre is alkalmas. Minden ülőmunkát végző embernek élnie kellene ezzel a lehetőséggel, és akkor nem lennének teli az orvosi rendelők derék- és hátfájós, elhízott, magas vérnyomástól szenvedő emberekkel – mondja a sajtótitkár.

A mozgás örömet, önbizalmat és magabiztosságot ad. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Folyamatosan jelen van a sport az életemben. A bodybuilding előtt aerobikedző voltam – meséli Bán Renáta. A fiatal nő edzőjével, Szabó Gáborral január óta versenyre készül. Nem mindenkit hajt a versenyszellem a konditerembe. Tasi Ágost Gyula és Tóth Zoltán egyetemi hallgató. – Az órák, előadások mellett nem tudnánk időre járni. Itt mi osztjuk be az időnket – mondják.

Lajkó Krisztián edző szerint már iskolás korban meg kellene szerettetni a gyerekekkel a mozgás, sportolás örömét. Azt mondja, az edzőtermi munka az esztétikai szempontok mellett önbizalmat, magabiztosságot ad egy idő után, amit a civil életben is kamatoztatni lehet.

Az endorfinfüggő

Kedvelt futóhelyek

Szegeden az egyik legkedveltebb futóhely a Felső Tisza-part a Boszorkányszigettől Tápéig. Sokan futnak még a körtöltésen, a Tisza-töltésen Algyőig, valamint az újszegedi ligetben. A sportorvos azt ajánlja, lehetőség szerint a reggeli vagy az esti órákra időzítsük a futást. Kezdőknek elég a félórás vagy egyórás mozgás, ha kifáradunk, intenzív sétával iktathatunk be kisebb pihenőket.

Diósi István naponta-kétnaponta 16–21 kilométert fut a töltésen Algyőig és vissza. Elmondása szerint endorfinfüggő. Számára olyan a futás, mint a kábítószer.

– Kamaszkoromban kosárlabdáztam Kazincbarcikán. Amikor alapoztunk a csapattal, rájöttem, szívesen futom le az ilyenkor szokásos 5-6 kilométert. Egyetemistaként kerültem Szegedre. Eleinte az újszegedi ligetben futottam, majd jött a töltés, ahol a mai napig futok – mondta Diósi István. Az 55 éves szegedi férfi szerint mostanság sokkal többen futnak, mint öt, tíz vagy húsz évvel ezelőtt. A számítástechnikával, szoftverfejlesztéssel foglalkozó férfi elmondta, egyaránt futnak fiatalok és idősek a töltésen. – Én egyedül szeretek futni, a saját ritmusomban, mert úgy vélem, a hosszútávfutás egyfajta meditációs gyakorlat. Nagyon sok matekos problémás dolgot oldottam meg, találtam ki a futások alatt – hangsúlyozta. – 10 kilométer feletti futásnál beindul az agyban az endorfintermelés, olyan, mintha ópiumot szívnál. Ha valaki rááll erre, nem bírja abbahagyni a futást. Én endorfinfüggő vagyok. Számomra olyan a futás, mint a kábítószer – magyarázta Diósi István, aki télen-nyáron lefutja naponta-kétnaponta a maga 16–21 kilométerét másfél óra alatt. Elmondása szerint minden évben lefut egy maratoni távot. A legemlékezetesebb a Norvégiában megrendezett, sarkkörön túli, tromsői Midnight Sun maraton volt a számára, ahol bár éjszaka futottak, világos volt. Az eddigi legjobb eredményét (3 óra 30 perc) a zürichi maratonon érte el.

A vízben engedik ki a fáradt gőzt

Évek óta népszerű program a szegedi egyetemisták körében az éjszakai úszás. – Amióta egyetemre járok, kihasználom ezt a lehetőséget – mondta Hegyi Szilvia. A nappali tagozatos egyetemisták diákigazolványuk felmutatásával térítésmentesen mehetnek be a sportuszodába hétköznap este 9 és 11 óra között. Ottjártunkkor minden úszósávban legalább tíz fiatalt láttunk. – Hetente legalább kétszer járok le úszni, elég sok órám van, amelyek igen nehezek. Jó kiengedni a fáradt gőzt a vízben – mondta Kemenes Zoltán joghallgató, aki szakdolgozatán munkálkodik. Elmondta, úszás közben jó ötletei születnek. Hegyi Szilviával egyetértettek abban, hogy az esti mozgás azért is nagyon jó, mert kellőképen elfáradnak, így sokkal könnyebb tudnak elaludni. – Szeretek úszni, csak kicsit unalmas. Senkivel sem tudsz beszélgetni, legfeljebb akkor, ha egy-egy hossz végén megállsz – mondta egy másik hallgató. A megkérdezettek általában 1-2, esetleg 3 kilométert úsznak, utána irány a kisebb, meleg vizes medence, ahol 10 percet töltenek, kieresztenek, beszélgetnek.

A mozgás örömet, önbizalmat és magabiztosságot ad. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Elhízott nép a magyar

A statisztikák szerint Magyarország az Unió egyik legegészségtelenebb országa, ahol elenyésző összeget költenek szabadidősportra.

Az Eurostat legfrissebb, 2011-es adatai szerint Európában a máltai és angol férfiak után a magyar férfiak a legelhízottabbak. A magyar felnőtt férfi lakosság 21,4 százaléka túlsúlyos. A nőknek csak 18,8 százaléka, amivel ötödikek a magyar nők a listán. Az élmezőnyben vagyunk a televízió előtt töltött időt tekintve is – írja Szabó Ágnes a 2012-ben elkészült A magyar szabadidősport működésének vizsgálata című doktori értekezésében.

2003 és 2007 között Magyarországon a háztartások sportfogyasztásának aránya az összkiadásból mindössze 0,22–0,26 százalékot tett ki. Ugyanekkor a francia adat több mint hatszor ennyi volt. Sportszolgáltatásokra a kiadások 16,5 százaléka jutott nálunk, 40 százalék a franciáknál.

A civilizációs ártalmak – mozgásszegény életmód, stressz, környezeti ártalmak, túlfogyasztás, elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás – következtében egészségi állapotunk folyamatosan romlik. Egy, az EU 27 országában végzett kutatás szerint azokban az országokban, ahol magasabb az egy főre jutó GDP, és többet költ az állam az egészségügyre, ott többet mozognak az emberek a szabadidejükben.

A 2009-es Eurobarométer-felmérés adatai szerint a magyar lakosság csupán 5 százaléka sportol rendszeresen. Az uniós átlag 9 százalék. Hazánkban a nem sportolók aránya a legmagasabbak közé tartozik a kontinens országai között.

Egy 2010-es cikkében a hvg.hu arról ír, hogy Magyarország az Európai Unió, egyben a világ egyik legegészségtelenebb országa. A cikkben Pusztai Zsófia, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) magyarországi koordinátora kifejtette: ebben szerepet játszik a népesség egészségtelen, mozgásszegény életmódja, a jelentős alkoholfogyasztás és dohányzás, valamint a zsíros ételek fogyasztása.

Az Európai Unióban Magyarország mellett Bulgária és Románia sorolható a legegészségtelenebb országok közé.

A mozgás örömet, önbizalmat és magabiztosságot ad. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Csajozás helyett agytorna

A döntetlen jót tesz a barátságnak, ha pedig a másik nyer, az ok egy újabb játékra – ilyen a sakk, ha nem tétre megy. A profi játékosokat megszégyenítő komolysággal bukkannak fel a kocsmákban és kávézókban a táblás játék kedvelői, akiket összehoz a sakk és a társaság szeretete. A 26 éves Velcsev Dejanov Kosta például édesanyjától tanult meg sakkozni, eleinte vele játszott, még sakktáborokba is járt. Ma már számítógépén, kocsmában és családi összejöveteleken pakolgatja a figurákat.

– Nem egy tipikus csajozós tevékenység, de nem is azért játszom, hanem mert gondolkodásra késztet – mondta a Sheket és a Gypo Circus nevű együttesből is ismert szegedi gitáros. Szegeden több vendéglátóhelyen is van sakk- készlet. Az egyetem körüli kocsmák közül a Nyugiban el-elkérik a hallgatók a táblát, a Pivóban azonban fehér holló a sakkozó. A kávézókat járva viszont könnyű egy készlettel a hónunk alatt ismerkedni, egy sör vagy kávé mellett a Millenniumi Kávéházban és a Grand Caféban is biztos, hogy akad partnerünk. A szegedi egyetemen bejegyzett öntevékeny csoport a Huszár Sakk-kör, amely a hallgatóknak biztosít játék- és versenylehetőséget. Az amatőr sakkpartiknak nagy hagyományuk van a város határain kívül is. Deszken például rendszeresen tartanak sakkos kocsmabajnokságot.

A felszabadító zumba

2008-ban jelent meg az új mozgásforma, a zumba Szegeden, és azonnal a középpontba került. Egyre többen szerették volna kipróbálni, megjelent a fitnesztermek kínálatában is. A zumba nemcsak jókedvre derít és alakot formál, de segítségével olyan mozdulatokat is el lehet sajátítani, amelyektől magabiztosnak és ellenállhatatlannak érzi magát, aki rendszeresen csinálja – vélik a zumbás lányok. Az oktatók a tréningeken szórakoztatva fejlesztik a résztvevők állóképességét, formálják az alakot. – Észre sem veszed, és a programba épített latinos lépéseket (samba, flamenco, merengue) is megtanulod. A legfontosabb: ha zumbázol, vetkőzz le minden gátlást, és élvezd a mozgást – mondják a zumbarajongók. – Mindenki tud táncolni, csak ki kell próbálni, nem szabad megijedni. Erre ösztönzöm a tanítványaimat, amikor zumbázunk, ez a mozgásfajta kiválóan alkalmas arra, hogy felszabadítsuk, ami bennünk van. A latin temperamentum jóval hevesebb, de azért a magyarokban is van ám vér – mondja Maricely Raquel Fuenmayor venezuelai táncoktató, aki 5 éve tanít zumbát Szegeden. Nemrég kezdett bokwa fitnesst is oktatni, amely szintén alternatív mozgásforma, hasonló temperamentummal, mint a zumba.

Olvasóink írták

 • 14. ballon 2013. november 11. 11:39
  „11. nibelon 2013.11.11. 06:02

  ÉN IS MEGYEK SEGÍTENI!!!”
 • 13. Mike3 2013. november 11. 10:43
  „5: Igazad van! Pl. a helyes ragozás!
  7: Tényleg? Akkor írd már ide, mire gondolsz
  12: Te aztán jó sokat tudsz az emberi testről... 1-es, leülhetsz.
  10: Így van. Én személy szerint inkább a kis mellet választanám egy izmos comb, kerek segg és lapos has mellett, mint ennek fordítottját. Különben is elérhető dolog a szilikon ha valaki erre vágyik”
 • 12. kötekedő 2013. november 11. 08:41
  „11. nibelon 2013.11.11. 06:02

  Veled tartok.

  10. Ferrer 2013.11.11. 02:02

  Meg akar meg is maradhattak volna a mellei, mikozben jo alakja van. Sajnos majd ha gyereket vallal fognak hianyozni, mert nem lesz teje es a babatapszer sokkal tobbet art majd a picinek, mint neki a par kilo plusz.”
 • 11. nibelon 2013. november 11. 06:02
  „50 évesen én is rendszeresen kocogok. Sajnos a töltés messze van, így a járdán, úttesten futok, valamint az Újszegedi ligetben. A járdák, utak aszfaltminőségéről most nem akarok írni, ezért szívesen vállalnék akár társadalmi munkát is pl. a liget körüli (járda melletti) kerékpár és futó út megépítésében. Elnézve az esténként velem együtt kocogók számát, szerintem lennénk egy páran.”
 • 10. Ferrer 2013. november 11. 02:02
  „6. kötekedő
  Viszont van választása: megmaradhat így, vagy dönthet úgy, hogy "csokidiétázik", és secperc alatt visszajönnek a mellei (meg a háj)”
 • 9. pachakuti 2013. november 10. 21:52
  „Tudja-e valaki, hogy áll (halad) a közösségi kerékpár projekt? Csak az egészséges testmozgás miatt is...”
 • 8. kvendi 2013. november 10. 20:33
  „------"Egy 2010-es cikkében a hvg.hu arról ír, hogy Magyarország az Európai Unió, egyben a világ egyik legegészségtelenebb országa. A cikkben Pusztai Zsófia, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) magyarországi koordinátora kifejtette: ebben szerepet játszik a népesség egészségtelen, mozgásszegény életmódja, a jelentős alkoholfogyasztás és dohányzás, valamint a zsíros ételek fogyasztása.
  Az Európai Unióban Magyarország mellett Bulgária és Románia sorolható a legegészségtelenebb országok közé."-----

  ...pedig elvileg zöldségben gyümölcsben ,gabonába...húsok...stb., ezek minőségébe, ízében nem az utolsók vagyunk...
  ellenben meglehet nézni milyen "szemetet" és "moslékot" adnak egy-két munkahelyen /munkahelyi étkeztetés címén/ úgy, hogy oda a saját kajáját nem viheti be az dolgozó, ez utóbbit megértem az előbbire nincs mentség...”
 • 7. ashmore 2013. november 10. 20:23
  „Mike3! Gondolom mindenki számára egyértelmű, hogy nem az általad említett dolgokra gondolok, kivéve téged, Tán nem Gyurmagyuri vagy?????”
 • 6. kötekedő 2013. november 10. 15:18
  „A kislany mar ledolgozta a sulyfelesleget: nincsenek mellei!”
 • 5. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. november 10. 14:46
  „2. Mike3 2013.11.10. 12:53
  Egy darabig én is nyomtam amit írtál (tisztán)
  Rá kellet, hogy jöjjek ennél sokkal fontosabb dolgok vannak az életbe.
  Ezt leszámítva, egy jó sportnak tartom, megfelelő korlátok között...”
 • 4. vasi 2013. november 10. 14:18
  „Még péntek és szombat esténként is meglepően sok fiatalt lehet látni futni pl. a Tisza-parton. Az egyik videomegosztó oldalon láttam egy pár éve készült videót, amelyben többek közt arról volt szó, hogy a magyar férfiak közt valamelyest csökkent a dohányzók száma.
  Mindezek - és a cikkben leírtak - reményt adnak arra, hogy egyszer csak kikerüljünk a legegészségtelenebb országok közül. :)”
 • 3. Ferrer 2013. november 10. 13:30
  „1. ashmore
  Fogadd meg nagyanyám titkos bölcsességét: néha jobb hallgatni mint megszólalni..”
 • 2. Mike3 2013. november 10. 12:53
  „miről beszélsz? az emberek nagy része nem anyagozik! a szar alatt mit értesz? a rizst? a csirkét? a zöldséget? kíváncsi vagyok ezek után, te mit eszel a sportjaidhoz és hogyan nézel ki :)”
 • 1. ashmore 2013. november 10. 12:13
  „Lufira gyúrni magad, szurizni, meg mindenféle szart enni, hogy nagy legyél...Ezt nem tartom sportnak....20 éve focizom, futok, és úszok..Ezeket többre értékelem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadik szerb bajnokiját is behúzta a Volán

A HK Vitézek is kapituláltak, a második harmad volt a döntő. Tovább olvasom