Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Vitorlázórepülők vébéje

Az előzetes nevezések alapján 34 ország 150 pilótája vesz részt a Szegeden rendezendő 31. FAI vitorlázórepülő-világbajnokságon. A nyolcfős magyar válogatottban három szegedi is harcba száll az érmekért, helyezésekért.
Ilyen népes vitorlázórepülő-világbajnokságot még nem rendeztek, mint amilyen a szegedi – hangzott el az esemény tegnapi sajtótájékoztatóján. 34 ország 150 pilótája verseng vasárnaptól az érmekért, helyezésekért, köztük 15 aktuális vagy egykori világbajnoki aranyérmessel.

A 15 méteres (az adat a szárny fesztávolságára vonatkozik) kategória címvédője Gulyás György. Ebben a géposztályban rajta kívül még a csabai Laurinyecz Sándor és a hazai Tamás Ferenc (Szegedi Repülőklub és Síkvidéki Repülő Sportegyesület, Algyő) indul. – A ranglista alapján a második harmad elejéhez tartozom – közölte a „civilben" helikopterpilóta Tamás –, de nem az a célom, hogy ott végezzek. Mindenki a győzelemért száll harcba, magam is szeretnék minél jobb eredményt elérni. Ebben segíthet az a repülő, amely egy gyártól kapott prototípus.

A 18 métereseknél a fővárosi Verebélyi Zoltán és a szegedi Szabó Péter (Alföldi Repülőklub) vitorlázik: – Csalódott lennék, ha nem végeznék az első tízben, „bátrabbat" most nem merek mondani. Annyit mégis: szeretnék dobogón végezni – árulta el Szabó.

A szegedi színeket képviselő Tamás Ferenc bízik a jó vb-szereplésben. Fotó: Veréb Simon
A szegedi színeket képviselő Tamás Ferenc bízik a jó vb-szereplésben.
Fotó: Veréb Simon

Az open, vagyis a szabad osztályban a világcsúcstartó, Malév-kapitány, Hegedűs László és a szegedi színeket képviselő, korábbi vadászpilóta, Tülkös János (Alföldi Repülőklub, az ő gépében foglal helyet navigátorként Pollermann Judit) igyekszik eredményesen szerepelni: – Ez az első világbajnokságom, a gépem második vonalbeli, vagyis nem a legjobb, reálisan a középmezőnyben végezhetünk Judittal – mondta Tülkös.

– A hazai pálya előny, és egyben nagy felelősség, teher is versenyzőinken. Nem akarom elkiabálni, de van esély arra, hogy minden kategóriában egy vagy akár két érmet szerezzünk – fogalmazott Gönczi Péter szövetségi kapitány.

A 31. FAI vitorlázórepülő-világbajnokság a tervek szerint – az időjárás közbeszólhat – vasárnap kezdődik, és augusztus 6-áig tart. Mindennap 11.30 és 14 óra között szállnak fel a gépek, a „hazaérkezés" 18 és 18.30 körül várható.

Hangrobbanás

A vb hivatalos megnyitóját szombaton tartják Szegeden. A Mainq zenekar 17 órától koncertezik a Széchenyi téren, a ceremónia után a Pókalkatúak nevű formáció szórakoztatja a közönséget. A résztvevő csapatok 18.30-tól rezesbanda kíséretében vonulnak a Dugonics tértől a Széchenyi térig, a köszöntők után, 19 órát követően, két Gripen vadászgép húz át 300 méter magasan az ünnepség helyszíne felett. Az attrakció hangrobbanással járhat.

Olvasóink írták

 • 4. Ramirez 2010. július 23. 12:29
  „Ha a Mach kúp leér a földre akkor van gebasz:)”
 • 3. na_mit_talaltam 2010. július 23. 11:19
  „Viszont ilyenre senki ne várjon:
  http://www.mommo.hu/media/HangrobbanasVideo”
 • 2. na_mit_talaltam 2010. július 23. 11:17
  „Gyorsuló v. lassuló hangforrás (pl. repülő) által előidézett nyomáshullám. Ha pl. a repülőgép sebessége túllépi a hangsebességet, akkor a hangforrással megegyező sebességgel haladó hangok összetorlódnak, ez tulajdonképpen energiatorlódás, amit hangrobbanásként észlelünk.
  A lényeg: a repülő különböző felületeiről, éleiről leváló lökéshullámok közt fellépő nyomáskülönbség kiegyenlítődése. Szerencsés esetben 2 hangrobbanást is hallhatsz, mert a repülő orr-részénél, valamint farokrészénél is felléphet ez a jelenség...
  Amúgy a karikásostor pattogtatása sem más, mint egészen kicsi hangrobbanás előidézése, vagyis az egyik irányba nagysebességgel haladó (és visszarántott) ostorvég hirtelen irány-, ezáltal sebességváltozásakor fellépő dolog ugyanez.
  Na de... a hangsebességet TILOS átlépni lakott területek felett, kis magasságnál... vagyis az átrepülő Grippenek semmiképpen sem fognak hangrobbanást okozni. Gratula a T. újságírónak, ismét maradandót alkotott :-)”
 • 1. herrier 2010. július 23. 09:27
  „Hangrobbanás?????????? Valaki itt nincs tisztába azzal mi a hangrobbanás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petrovics, Holpert, Gyökös, Bozsik: lemaradt a vb-ről a szegedi négyes

Egy hajóval kikapott a három szegedivel kiálló Petrovics, Holpert, Gyökös, Bozsik kajaknégyes a tegnapi Maty-éri szétlövés során 1000 méteren, így eldőlt, csapatban nem lehetnek ott a poznani vb-n. Tovább olvasom