Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

100 papagájjal él együtt

Hobbijának rabja az algyői Magyar László: családi házának kertjét száznál több papagájjal és hatszáz aranyhallal osztja meg. Költséges szenvedély, ami sok lemondással is jár.
Száznál is több papagáj, egy tóban úszkáló hatszáz aranyhal, pálmák és banánfa: nemcsak Közép-Amerika esőerdeiben, az algyői Magyar László családi házának udvarán is ez a látvány fogadja a látogatót.

– Szüleim vették nekem az első hullámos papagájt kisgyerek koromban. A papagájok szeretete a mai napig tart, hamarosan 50 éves leszek. Mi fogott meg ebben az állatban kisfiúként? Hogy magamhoz tudtam szoktatni, meg tudtam tanítani pár szóra, és mikor olyan szelíd lett, hogy a szobában elengedhettem, a vállamra repült – mesélte Magyar László. Évtizedek alatt igazi papagájkolóniát sikerült összegyűjtenie, a madarak a férfi által készített kényelmes, játékokkal felszerelt röptetőkben élvezik az algyői levegőt. A hullámos papagájokon kívül jól megfér egymás mellett a nimfa, a kis sándor, a nagy sándor és az ara is.

Baráti viszonyban. Magyar László egyik kis kedvencvel.Fotó: Karnok Csaba
Baráti viszonyban. Magyar László egyik kis kedvencvel.Fotó: Karnok Csaba

Költséges ez a rajongás, Magyar László nem is tagadja, árakat nem is szívesen mond, és nagyon sokba kerül a madarak etetése is. A papagájok kedvenc eledele a dió és egyéb olajos magvak, amelyekért komoly kilónkénti árat kérnek el a termelők. Hetente egy kiló diót majszolnak el a madarak. Az papagájokkal foglalkozó internetes oldalakból pedig kiderül: egy ara akár több százezer forintért is gazdát cserélhet.

– Ezt a hobbit egyedül nem lehet csinálni. Nagy szerencse, hogy a párom és a lányom elfogadta ezt a szenvedélyemet, a takarításban és az etetésben is segítenek. Nincs hosszú hétvége, nincs nyaralás: egy ilyen állományt nem lehet rábízni a szomszédra. Ennek a hobbinak a rabjai vagyunk – magyarázta Magyar László.

A férfi kedvenc papagája a Guszti névre hallgató kék-sárga ara: héthetes korában került a férfihoz, kézből etette. A madár akár 70 évig is élhet. – Ha kedve van, elég sokat beszél: Mi a baj?, Hogy vagy?, Mit csinálsz?, és köszönget. Egy másik madaram a köhögésemet utánozza – mondta a férfi. Magyar László rendkívül büszke egzotikus kertjére. – Nincs annál szebb, amikor kiülök a kerti asztalomhoz, nézem és hallgatom a madarakat – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesülnek a takarékok

Csongrád megyei takarék tartott küldött- és közgyű-
lést az elmúlt napokban a megyében: arról döntöttek, hogy egyesülnek, és a jövőben Pillér néven működnek tovább.
Tovább olvasom