Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

1200 kiskertes csak az elévülésben reménykedhet

Szeged - Leghamarabb májustól építhetik be az eddigi 3 helyett 5 százalékig a telküket a szegedi kiskertesek. Akinél ez már most több, mint 5 százalék, csak imádkozhat és az elévülésben bízhat. Sándor János szerint mintegy 1200 ilyen ingatlan lehet a 4000-ből a szegedi kiskertekben.
– Ha két éve nem írta volna meg a Délmagyarország az ügyünket, akkor valószínűleg ma már nem állna a subasai víkendházunk – mondta kedden Angyal Gabriella. A szegedi pedagógus 34 négyzetméteres hétvégi házat húzott fel a családjával, de egy helyszíni szemle során kiderült, 9 négyzetméterrel túlépítették a víkendházat. Az engedélyezett 3 helyett a telkük 4,1 százalékát építették be. Angyal Gabrielláékat két éve a házuk lebontására kötelezte az önkormányzat építési irodája. Minden fórumon fellebbeztek a döntés ellen. Ügyük a mai napig nem zárult le.

Időközben az új, baloldali többségű szegedi közgyűlés már kétszer is szavazott arról, hogy 3-ról 5 százalékra emeli a város környéki kiskertekben a beépíthetőség mértékét. Ezzel azonban még nem lépett hatályba az emelés.

– A beépíthetőség 5 százalékra emeléséről hat kiskertes területet – Subasa, Tompasziget, baktói, gyálaréti, tápai és észak-baktói kiskertek – illetően döntött a közgyűlés – mondta lapunk érdeklődésére Sándor János, a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke. A több mint ötszáz tagot számláló civilszervezet Angyal Gabrielláék nyilvánosságra került esete után, 2013 tavaszán alakult, Sándor János megfogalmazása szerint azért, mert a politikai perpatvartól eltekintve nem volt igazán szándék a probléma megoldására.

Angyal Gabrielláék  „túlépítés
Angyal Gabrielláék „túlépítés" ügye máig nem zárult le. Fotó: Schmidt Andrea

Az egyesület rengeteg munkát végzett. Felmérte a kiskerteket, és nemcsak a 2 százalékos emelést szorgalmazta, de azt is, hogy az eddigi 3,5 méter helyett 4,5 méteres homlokzatmagassággal lehessen építeni a kiskertekben gazdasági épületeket. Ezt is megszavazta a közgyűlés. Az elnök szerint ez már egy használható tetőteret jelent.

Ha az állami főépítész is jóváhagyja a városi közgyűlés döntését, akkor Sándor János számítása szerint leghamarabb májustól építhetik be a telküket 5 százalékig a kiskertesek.

Sándor János: Tovább küzdünk

Sándor János elmondta, a hat kiskertes területen mintegy 1200 ingatlan lehet a 4000-ből, amelynél magasabb a beépítettség, mint 5 százalék. Az elnök szerint a tulajdonosok egyelőre csak abban reménykedhetnek, hogy az építkezés befejezésétől számított 10 évig nem indul(t) meg ellenük építéshatósági eljárás. Szerinte Subasán és a baktói kiskertekben már most meg lehetett volna adni a 10 százalékot, de ezzel nem foglalkozott a közgyűlés. – Azt nem lehet tudni, mi lesz azzal a hat családdal, akik ellen már folyamatban van a bontási határozattal végződő eljárás. Az egyesület tovább küzd ezekért a családokért, és szeretné elérni, hogy országos jogszabályban rendezzék a zártkertek helyzetét – mondta a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke.

Mit jelent azok számára az 5 százalék, akik ellen túlépítés miatt eljárás van folyamatban? – Az egyesület 12 hatósági eljárásról tud a kiskertekben. Ezek felében megoldást jelenthet az építési szabályzat módosítása. Abban a hat esetben sem szűnik meg automatikusan az eljárás, akiknek az épülete az 5 százalékba és a 4,5 méteres homlokzatmagasságba már belefér.

A törvény szerint ha az eljárás közben változik az építési szabályzat, akkor az ügyfél számára kedvezőbbet kell figyelembe venni a fennmaradási engedélyezési eljáráskor. Aki ellen hatósági eljárás folyik szabálytalan építkezés miatt, de az új építési szabálynak már megfelel, kérhet az épületére fennmaradási engedélyt, amelyet ha megkap, az egyben használatbavételi engedély is. Mivel engedély nélkül vagy engedélytől eltérően építkeztek, a fennmaradási engedélyt ugyan megkapják, de bírságra is számíthatnak – mondta az elnök. Szerinte Angyal Gabrielláék is fennmaradási engedélyt kaphatnak a subasai házukra a bírság megfizetése után.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoba pár órára kiadó Szegeden

A diszkrét lak ára 3000 forint/2 óra. Figyelem, több fő és/vagy magasabb óraszám esetén tarifaváltozás! Tovább olvasom