Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

207 milliárd forint érkezik a régióba

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter is részt vett tegnap Szegeden a dél-alföldi regionális operatív program (ROP) társadalmi vitáján.
A dél-alföldi régió 2007–2013. között 207 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthat – jelentette ki Lamperth Mónika miniszter tegnap. A három megye, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád már meghatározott fontossági sorrendet, amelyet a kormány elfogadott. Az első helyen áll a gazdaságfejlesztés, amit a turizmus követ.

Botka László, Szeged polgármestere összehasonlításképpen elmondta: míg 2004–2006. között 17 milliárd forint érkezett a Dél-Alföldre, hamarosan 207 milliárd forint, vagyis soha nem látott összegű pénzforrás áramlik majd a régióba. Kifejtette, a térség tízéves gyakorlatra tett szert a programalkotásban, s mindig regionális érdekek mentén, a konszenzust keresve, pártpolitikától függetlenül születtek döntések. A régióközpont és egy nagyváros polgármestereként jelentette ki, nincs régió központ nélkül, ezért Szeged az elkövetkezőkben szeretne aktív, koordináló szerepet betölteni, segíteni a kisvárosokat.

A 207 milliárd forint a Magyarországnak jutó uniós pénz 22 százaléka – mondta Botka –, de ennél több pénz érkezik ide az ágazati programokon keresztül, pluszban. Hiszen például Szeged nagyberuházásait, a Szeged 2015 programot se a ROP finanszírozza, hanem ágazati pénzekből valósul meg a három legfontosabb beruházás: az elektromos tömegközlekedés fejlesztése 25 milliárdért, az új klinikai tömb megépítése 35 milliárdból, és a legnagyobb, az M43-as, amelynek költségvetése még nem ismert. A három program együttvéve akár 100 milliárdba is kerülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tart ki végig a fizetés

A megszorító csomag első nyomait októberi fizetésükön már érezhették az emberek, de sokan csak… Tovább olvasom