Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

250 éves a szegedi piarista gimnázium

Szeged. Ünnepi szentmisével kezdte meg a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium fennállásának 250. tanévét.
A misét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök mutatta be a dómban Labancz Zsolt piarista tartományfőnökkel, szegedi és magyarországi piarista atyákkal. A püspök a gimnázium közösségéért ajánlotta fel a szentmisét, és hálát adott mindazokért, akik az elmúlt 250 évben segítették az iskola működését. – A keresztény iskolákban nemcsak oktatnak, hanem nevelnek is. A nevelés pedig nem korlátokat jelent, hanem az igazi szabadság tudatosítását és jó irányban megélését – fogalmazott Kiss-Rigó László.

Szentmisével és emléktábla-avatással kezdték a tanévet a szegedi piaristák a dómban.
Szentmisével és emléktábla-avatással kezdték a tanévet a szegedi piaristák a dómban.
Fotó: Kranok Csaba

Az ünneplő közösség a mise után az Aradi vértanúk terén, az egykori iskolaépületnél, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kara előtt emléktáblát avatott. Szabó Gábor, az SZTE rektora ünnepi beszédében kiemelte, sok az összekötő kapocs a két intézmény között. Ilyenek például azok a személyek, akik a gimnázium tanulói voltak, majd az egyetem professzorai lettek: Bibó István, Baróti Dezső, Bálint Sándor, Straub F. Brúnó. Sík Sándor piarista professzorként mindkét intézményt szolgálta, és őt kérte fel Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert, hogy legyen a köznevelési tanács alelnöke.

– A piarista iskola személyre szabott, közösségi intézmény, amely meghív a keresztény életre – mondta Labancz Zsolt piarista tartományfőnök. Azt kívánta: a 250 éves hagyomány ne nyomasztó teher, hanem olyan örökség legyen, amely erőt és tartást ad.

Olvasóink írták

 • 4. v.imre 2012. szeptember 03. 22:12
  „Nagybátyám 80 évvel ezelőtt felvett szakként görög nyelv- és irodalom tárgyból külön érettségi vizsgát tett dícsérettel, a legjobb értékeléssel.”
 • 3. GondaIstván 2012. szeptember 03. 13:47
  „2. vuk: Jól látod a lényeget, mert pont ez a piaristák jelmondata immár 400 éve:,,Pietas et litterae", azaz: kegyesség és tudomány.”
 • 2. vuk 2012. szeptember 03. 09:50
  „250 eve.. Remeljuk mar nem sokaig. Vegre tudomanyokat kellene tanitani, es nem a nagyszakallu bacsit a felhok kozott.”
 • 1. JungHeinrich 2012. szeptember 02. 21:09
  „" A keresztény iskolákban nemcsak oktatnak, hanem nevelnek is. "....gondolom ehhez Sarkozy atya is kozvetlenul es onzetlenul hozzajarult :-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László: négyezer iskola válik kartotékadattá

- A kormány állami egyenköpenyt, egyentanárokat akar létrehozni, azt akarják, hogy mindenki egy könyvből tanuljon - mondta a városi tanévnyitón a polgármester. Tovább olvasom