Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

2 milliárdos felújítás - lifttel a dóm tornyába

Szeged - Lift viszi majd a turistákat a dóm nyugati tornyába, amely egész évben látogatható lesz. 2015-ig több mint 2 milliárd forintból újítják fel a fogadalmi templomot és a Dömötör-tornyot.
Tavaly nyáron 2 milliárd 86 millió forint támogatást kapott a katolikus egyház a szegedi dóm felújítására és turisztikai vonzerejének fejlesztésére. Decemberben aláírta a Szeged–csanádi Egyházmegye a szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, és március 8-án az épület régészeti és művészettörténeti feltárásával elkezdődött a nem mindennapi, több mint 2 milliárdos beruházás – tájékoztatta lapunkat Kozma Gábor projektvezető, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola rektora.

A Fogadalmi templom liturgikus tere is átalakul. Látványtervek és Schmidt Andrea képgalériája

Szeged jelképét 1930-ban adták át. A rektor elmondta, 2015 tavaszáig kívül-belül, a pincétől a padlásig, az altemplomtól a tornyokig megújul a fogadalmi templom. – Kívülről úgy néz ki, hogy minden rendben van az épülettel, de a 83 év megtette hatását. A templom különleges téglaburkolata sok helyen, egészen a tornyok csúcsáig károsodott a fagytól és forróságtól, és a dóm közműveinek nagy része is már régen elavult – mondta Kozma Gábor. Az állagmegóvás és a teljes infrastruktúra-csere mellett több ülőhelyet alakítanak ki a templomban, javítják, restaurálják a gazdagon díszített belső felületeket, az ólomüveg ablakokat. Korszerűsítik a fűtést és a világítást, az egyéni turisták pedig az úgynevezett visual guide (filmeket, fotókat használó) multimédiás rendszer segítségével tekinthetik majd meg az épületet.

Az akadálymentes közlekedést lift biztosítja a nyugati toronyba, amely egész évben látogatható lesz. Kozma Gábor elmondása szerint a lift a torony több mint egyharmadáig, a karzat szintjéig viszi majd a turistákat. – Már innen is gyönyörű kilátás nyílik a városra. A további utat lépcsőn kell megtenniük a vendégeknek a toronyig. A lépcsőházban kisebb fűthető közösségi és kiállítótereket alakítunk ki – mondta a projektvezető.

A Fogadalmi templom liturgikus tere is átalakul. Látványtervek és Schmidt Andrea képgalériája

A rektor elmondása szerint bár néhány korábbi átalakítás az altemplomot is igyekezett a közösség számára hasznosítani, ezek teljessé tételéhez nem volt meg a szükséges pénz. Most rendelkezésre áll a forrás. Így az egész altemplomot látogatótérré alakítják át, amely a válaszfalak kibontása után hatalmas, oszlopcsarnokos terület lesz. Ide kerül az egyházmegyei gyűjtemény, állandó és időszaki kiállítások kapnak helyet, és a tervek szerint különböző művészeti eseményeket, koncerteket rendeznek majd az újonnan kialakított térben. Az urnatemető is nagyobb területű és bensőségesen elkülönített térbe kerül a szentély alatt.

A főbejárati előlépcső alatti nagy teret – ez a szabadtéri színpad alatti mintegy hatszáz négyzetméteres terület, ahol jelenleg a szabadtéri öltözőrendszere, büféje, mosdója van – vendégfogadó területként összekötik az altemplommal. Itt mosdókat, büfét, kegytárgyboltot, ruhatárat alakítanak ki. A turisták innen tekinthetik majd meg üvegfelületeken keresztül annak a Dömötör-toronynak az alapjait, amely az ország egyik legrégibb román kori épülete. A Dömötör-toronyban megújul a keresztelőmedence, restaurálják az Aba-Novák Vilmos-freskókat, és a rektor szerint a felsőbb szintek részben egybenyitva páratlan látványt kínálnak majd a középkori térbe lépő látogatóknak. Elmondása szerint ilyen megoldás csak a visegrádi Salamon-toronyban és a budai vár néhány részében található. A rektor elmondta, a kivitelezésre áprilisban írják ki a közbeszerzési pályázatot. A nagyobb munkálatok nyár végén, ősz elején indulnak.

Az akadálymentes közlekedést lift biztosítja a nyugati toronyba

Kozma Gábor megfogalmazása szerint mindezzel jelentősen megnő majd a Dóm tér és Szeged turisztikai fogadóképessége, és a dóm is nagyobb szerepet vállalhat az országos és nemzetközi zarándokturizmusban. A beruházást 2015 márciusában fejeződik be.

Kozma: Nem zavarja a szabadtérit a beruházás
Hol öltöznek majd a színészek, ha a szabadtéri eddigi öltözőrendszerét átalakítják, összekötik az altemplommal? – A játékok ideje alatt a szabadtéri rendelkezésére bocsátjuk a területet, itt működhetnek az öltözők és a VIP-büfé is – mondta Kozma Gábor. Miért és mennyivel lesz kisebb a színpad? – Mintegy 6 méterrel kerül előrébb a díszlet, lesz kisebb a színpad, mert körülbelül ekkora vonulási területre van szükségünk a dóm főbejárata előtt – mondta a hittudományi főiskola rektora, aki szerint ezek a változások, valamint a beruházás nem zavarja a szabadtéri idei és jövő évi programját.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. deszkás 2013. március 20. 19:56
  „A problémám: nem fizetnek és soha nem is fizettek utána adót. És ezután se fognak soha.”
 • 65. GondaIstván 2013. március 16. 18:51
  „63. deszkás:
  - Bocs, de neked az probléma, ha egy szolgáltatásért fizetned kell?
  - Szerintem nézz utána az "adó" és az "adomány" szó jelentésének. Nem ugyanaz.
  62. deszkás: "a szocik nyakába varrod"
  - Én nem gondolom azt, hogy a 8 éves szoci kormányzás alatt minden rossz volt.
  - Szerintem te összekevered az egyháztámogatást a műemlékvédelemmel.
  61. macs: "Vagyis az uniós támogatások forrása a tagországok lakóinak adója, vagyis közpénz."
  Ebben, azaz a "bevételi oldal"-ban nincs is köztünk vita. Én azt állítom, hogy a "kiadási oldal" is sokoldalú, több éves egyeztetés után születendő jogszerű megállapodások alapján működik. A 2007-2014-es ciklus előkészítése és végrehajtásának nagy része a szoci kormány érájában történt. Tehát a szocik is teljes mértékben egyetértettek az egyházi műemlékek uniós forrásból történő felújításával.”
 • 64. SP 2013. március 16. 10:24
  „Nagyon hiányzik 1 új polgármester
  a városnak. Aki nem ragad meg kockakő, autókiszorítás szinten.”
 • 63. deszkás 2013. március 15. 14:59
  „GONDA ISTVÁN! Bruhaha! Majd menjél el a paphoz és kérd meg őket:keresztelni v házasodni készülnek gyermekeid és meglátod tízezrekbe fog kerülni az "egyházadó" mert van! (személyes tapasztalat-még a Kádári időkben is volt!) Az egyház maga nem fizet adót! Ezt valóban a gyuszi intézte el. (39.hsz!)”
 • 62. deszkás 2013. március 15. 14:43
  „GONDA ISTVÁN!Ön egyszerűen hazudik ! Ezt is a szocik nyakába varrod meg az egyháztámogatást is miközben sopánkodtok hogy illyenazunijó ollyanazunijó ? Majd saját pénzből kedves barátom ha lesz rávaló,mert ahogy elnézem nagyjaink megnyilvánulását az Unió előbb utóbb felteszi a középső ujját.Aztán nézhetsz ki a fejedből velem együtt. Ne legyen igazam.”
 • 61. macs 2013. március 15. 14:21
  „59. GondaIstván,
  valamit félreértettél, de nagyon! :-)
  "Nem az adófizetők pénzéből készül, hanem uniós pályázati támogatásból." mondtad Te. Válasz, "Nos, ha megkérdeznéd Francit, meg Jeant, Olsent, Mariot és Juant és még sok mást, akkor nem igazán értenének egyet veled, mert az uniós támogatás az ő adójukból van."
  Vagyis az uniós támogatások forrása a tagországok lakóinak adója, vagyis közpénz.”
 • 60. ALBERT 2013. március 15. 14:04
  „Mikor épül már fel a Széchenyi téren az óriáskerék.”
 • 59. GondaIstván 2013. március 15. 12:29
  „43. Commander-V2: "inkább rendbe tennék a Fidesz kormány miatt már csak a túlélésre játszó egészségügyet vagy a Szegedi Tudományegyetemet. De nem, 2013-ban a jobboldali kurzus idején a tudás helyett a templomot támogatjuk egy lifttel."
  Még a szocik hagyták jóvá 2005-ben azt az országfejlesztési tervet, aminek alapján most felújítják a Dómot.

  42. macs:"ha megkérdeznéd Francit, meg Jeant, Olsent, Marot és Juant és még sok mást, akkor nem igazán értenének egyet veled, mert az uniós támogatás az ő adójukból van."
  A dolog úgy működik, hogy a takországokkal való hosszas egyeztetés után Brüsszel meghírdette az Unió 2007-14 közötti fejlesztési prioritásait, a szoci kormány ennek alapján összeállította az ország 7 éves uniós fejlesztési tervét, azt benyújtotta Brüsszelnek jóváhagyásra, az megtörtént, ezek után kiírták a pályázatokat, többek között műemlék felújításokra is, ezen nyert a Dóm, mint ahogy nyert az alsóvárosi ferences templom, vagy a pannonhalmi apátság, vagy az esztergomi bazilika is. Tehát előre lefektetett uniós elvek szerint, uniós jóváhagyással történik mindez, azaz Franci egyetértett vele.

  41. szatyi: "egyházadó...Biztos vagy te ebben?"
  Te se fizetsz, én sem fizetek, a NAV honlapján sem találod, a Magyar Közlönyben sincs ilyen. Tehát azt hiszem bátran kijelenthetjük ,hogy nincs egyházi adó.”
 • 58. TUTI 2013. március 15. 11:28
  „Nem először, SP-vel egyetértek. Komplex program kellene.
  Hajó, repülő, "kisvonat" kombinációval.
  DE nemcsak a városi turizmusban.

  DEbrecen egy közlekedési csomópontot épit busz + vonat + reptér.
  SZEGED LEMARAD? SZEGEDEN, sajnos, meg a buszok a vonatokkal sem tudtak találkozni....
  Repülő??? ...magasan elrepül...l

  Csúszunk bele a kulimászba...közben az egyház fejleszt. A polgármester?
  A mellét veri...sajnos...”
 • 57. Smerdis 2013. március 15. 11:23
  „kell az űrkikötő is, arról ne feledkezzünk meg! nehogymár kizárjuk az intergalaktikus turistákat!”
 • 56. SP 2013. március 15. 10:11
  „Kisvonat
  megálló kellene a Dóm térre.

  Sétahajó
  port a legközelebbi partszakaszra.

  Sétarepülésre
  bejelentkező pont is kell tranzittal.
  Van akit nem csak belülről érdekel a torony, a tér, hanem fentről is 400m-röl.”
 • 55. Szögedi 2013. március 15. 09:52
  „Jó kérdés 46.
  A legnagyobb szégyene a városnak jelenleg a belvárosban a töredezett lépcsők végig a Dóm körül és az egész téren.
  Ezzel kellene kezdeni. Ide biztosan mindenki eljut.ű
  Egyébként szépen alakul a város, katarzis végig sétálni az utcákon, elmélkedni milyen ronda volt és most milyen szép, és hogy milyen szerencsések vagyunk mi belvárosiak, hogy ilyen utcákon tereken sétálhatunk,ugyanannyi adót fizetünk mint Mátészalkán az emberek és milyen ajándék ami nekünk épül, erre már csak korona lesz a Dóm.
  Aki ezeknek nem örül, az buta :)

  A Zsinagógával és környezetével folytatnám, de reméljük az is sorra kerül.”
 • 54. gretzki 2013. március 15. 08:42
  „"ugyanilyen konstrukcióban épült Botka-féle közterekkel"
  Bezzeg ha nem a Botka érában készültek volna, akkor nem "látványberuházás" lenne, hanem Szegedet szebbé tevő, turisztika célokat szolgáló beruházás és húú, milyen jó és milyen szép és milyen fa.sz.ák vagyunk....”
 • 53. deszkás 2013. március 15. 08:26
  „És ha a bent ragadt milliárdokról beszélünk?”
 • 52. kontrapista 2013. március 15. 07:58
  „43.Commandier-V2
  " te naiv "
  Az Eu-s pályázatok meghatározott célokra vannak kiírva, így nem lehet tetszés szerint használni !
  u.i.
  Mit is mondott a nagy Lenin ?
  Emlékeztetőül : Tanulni, tanulni, tanulni..............”
 • 51. Mike3 2013. március 15. 07:58
  „nekem belefért az a kis séta felfelé, de annak örülök, hogy folyamatosan nyitva lesz. csak azt az ocsány csirkehálót szedjék le!”
 • 50. buhamama 2013. március 15. 07:17
  „Ugyan kérem tegyék szép rendbe a templomot de a toronyba minek a lift,van jó lábunk.”
 • 49. Bendegúz007 2013. március 15. 06:59
  „Remélem a dómon belül kicserélik a padlóburkolatot is.”
 • 48. nemzeti 2013. március 14. 23:05
  „Kérdés hogy kinek milyen épület vagy intézmény jut elsőként eszébe arról a városnévről hogy Szeged. Nekem a dóm egyértelműen. Szerintem ostobaság az egyik legnagyobb középületnek a felújítását ellenezni, még ha egyházi, akkor is. Ez egy szimbólum, mert már eleve annak épült. A harangok hangjainak el kellene hallatszania Röszkéig is Klebelsberg Kunó elképzelése szerint. A Dömötör-tornyot is felújítják teljesen. Ráfér, mert a falak belül vizesek és penészesek, kívül pedig esténként (Szeged legrégebbi épületéből) lopják a téglákat. Megengedhető ilyen tiszteletlenség ilyen épületekkel? Távolról nem látszik semmi javítanivaló az épületen, de ha közel megyünk hozzá, egyre jobban látszódnak pl: a fehér szobroknak a feketedése, mállása.”
 • 47. havranek 2013. március 14. 21:44
  „Az ,hogy kell és az ,hogy jó az biztos ! Hogy most kell e arról nem vagyok meggyőződve .”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zártkertek: mégsem lesz kötelező regisztráció!

A zártkertek tulajdonosainak semmiféle bejelentési, regisztrációs kötelezettségük nem lesz – döntött szerdán a kormány. Tovább olvasom