Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

30 millió forint kárt okoztak a határzárban

30 millió forint kárt okoztak a határzárban
Október óta a büntetés-végrehajtás feladata a migránsok által megrongált határzár javítása. Eddig 30 millió forintot költöttek a renoválásra. A költséget nem hárítják át a nehezen beazonosítható és egyenként nem jelentős kárt okozó határsértőkre.
Az elmúlt négy hónapban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint a magyar–szerb határszakaszon álló határzárban összesen 30 millió forint kárt okoztak az illegális határsértők. A kerítés javítását október közepétől végzi a BvOP, a helyreállítás költségét az állami kasszából fedezik.
 

Hétfő reggel – ahogy írtuk – a vajdasági Királyhalom és Ásotthalom között metszette szét egy migránscsoport a gyorstelepítésű drótakadályt, majd vágott egy méretes lyukat a kerítésbe. A tetteseket a lyuktól néhány méterre fogták el a rendőrök magyar oldalon. Az elkövetők gyorsított eljárásban álltak bíróság elé, de az eddigi büntetésekhez hasonlóan csak az országból való kiutasításra ítélték őket. Az eddigi legszigorúbb bírósági ítélet a kiutasítás mellett felfüggesztett börtönbüntetés kiszabása volt, de ezt is csak azoknál alkalmazzák, akik kiutasításuk után ismét illegális határátlépést követnek el.

A határsértők többsége sok száz, olykor több ezer euróval a zsebében érkezik a magyar–szerb határszakaszhoz. – Nagyon nehéz bizonyítani, hogy pontosan ki követte el a rongálást. Erővágóval a kezében egyetlen migránst sem sikerült elfogni, és emlékeim szerint határzár megrongálása miatt eddig összesen három embert ítéltek el – közölte Szanka Ferenc. Az ügyészségi szóvivő hozzátette: bár a 30 millió forintos összkár valóban sok, de a rongálások egyenként nem érik el a bűncselekményi értékhatárt. Ezért nem kezdeményezik pénzbüntetés kiszabását a bíróságtól.
 
Erővágóval pillanatok alatt átvágták a drótot a migránsok, akiket aztán bíróság elé állítottak.

A beazonosítást a hőkamerák sem segítik. Megírtuk (2014. szeptember 12.: Négy hőkamera pásztázza a déli határszakaszt), hogy Csongrád megyében négy stabil hőkamera – Mórahalom, Röszke, Tiszasziget és Ásotthalom – működik a Szerbiával közös határszakaszon. A szerkezetek által közvetített képeket ugyan több központban figyelik a határrendészek, de csak nappal, tökéletes látási viszonyok mellett és nagy szerencsével lehet vele értékelhető képeket készíteni.
Tóth Péter: embercsempészekhez szállítja a BÁH a migránsokat Nagyfáról

Felháborító, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a nagyfai nyitott befogadóállomásról kisbusszal szállítja be a migránsokat az Árkádba és a Tescóba – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Tóth Péter. A szegedi Jobbik megfigyelése, hogy a migránsok az itt levő bankokból pénzt vesznek fel, kártyás telefont vásároltatnak maguknak bűnözői csoportokkal, majd embercsempészek autóiba szállnak be. Ki utal pénzt nekik Európából? – tette fel a kérdést a megyei elnök. A Jobbik zárt tábort követel közel a határhoz, és a fokozódó migránsnyomás miatt önálló határőrség felállítását. Tóth Péter még tegnap délelőtt, Orbán Viktor miniszterelnök délutáni rendkívüli sajtótájékoztatója és bejelentése előtt azt mondta: a Jobbik azt akarja, hogy a kötelező betelepítési kvóták ügyében a kormány írjon ki népszavazást. A BÁH sajtóosztályától kértünk reagálást Tóth szavaira. „A nagyfai befogadóállomás egy nyitott intézmény, melyet a menedékkérők napközben a házirendben foglaltak szerint elhagyhatnak. Figyelembe véve a korábbi lakossági igényeket, a tömegközlekedés tehermenetesítése miatt a hivatal naponta két buszt indít Szegedre és onnan vissza" – közölték.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kemény dió interneten pályázni az Erzsébet-programra

Kemény dió interneten pályázni az Erzsébet-programra
Egyszerűsítették, mégis bonyolult interneten pályázni az Erzsébet-programra. Segítséggel is egy órába telik. Tovább olvasom